След бедствието: Водата се оттича, но липсва храна

300 души може да гладуват в Мизия
Обновена: 9 сеп 2014 10:22 | 9 сеп 2014 10:21,
15
След бедствието: Водата се оттича, но липсва храна
Снимка: архив БТА

През последните дни нивата на реките се понижават и нови екстремни явления не се очакват, сочи прогнозата на метеоролозите. Сега хората от пострадалите райони имат нужда от храна и одеяла. В Мизия съществува реална опасност за изхранването на 300 души.

„Хората имаха нужда от обща съпричастност и я получиха. Но в момента най-много те имат нужда от консервирани храни, от одеяла и от спално бельо“, каза пред БНТ шефът на БЧК Христо Григоров. Той обясни, че организацията дава всичко, което е по възможностите й, но призова за съпричастност. Григоров припомни, че е открит кратък номер за дарения – 1466, има обявена и банкова сметка и възможност за онлайн дарения.

Още по темата
Кметът на Мизия, която вече месец се бори с последиците от опустошителното наводнение, призна, че съществува реална опасност 300 души да не могат да бъдат изхранени. „Военно-полевата кухня прекрати своята дейност. От днес ние осигуряваме храната с продукти чрез дарения“, каза Виолин Крушовенски пред БНР. Той обясни, че по разчети на общината щетите от потопа са 4,4 млн. лв. Освен това ще са нужни 1,1 млн. за покриване на щетите в училища, улици, мостове и други.

Обстановката в наводнените райони се нормализира, няма сигнали за бедстващи хора, успокоиха от Националния оперативен център към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В същото време остава бедственото положение в Раднево, Димитровград, Симеоновград и Опан, съобщи пред „Фокус“ Красимир Запрянов от „Пожарна безопасност и защита на населението“. Отменено е бедственото положение в Берковица.

Пожарникарите продължават работа по отводняване на жилищни и обществени сгради в Бургас, извършва се отводняване на къмпинг „Китен“ в град Китен. Поради разрушен мост продължава да бъде прекъснат достъпът до село Ясна поляна, община Приморско, като снабдяването на селото с храна и вода се извършва по обходен маршрут. Очаква се днес общинският съвет в Бургас да гласува отпускането на средства за възстановяване на рибарското селище Ченгене скеле.

Според прогнозата на синоптиците от БАН днес в отделни части на страната ще превалява за кратко.  Максимални температури ще с амежду 24° и 29°, в София 25°.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: наводнениеБЧКхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прокуратурата -в ареста!Прикриват престъпниците!
10
3
 
4
 
! Отговори
:) преди 9 години
Къде е Кристалина с високия рейтинг?
9
3
 
2
 
! Отговори
do 11 преди 9 години
Абе, КАЛУН, ЕС ли ти е виновен, че нашите крадливи мутри са нарязали на скрап отводнителните системи и канали в ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ и че крадат парите от общините и не чистят канали, дерета и корита на реките. Аре, кажи ми. Виждаш ли някаква логическа връзка. На хайваните като теб, все Русия или ЕС им е виновен. Вместо да приказваш простотии по форумите, отивай да протестираш и да настояваш за отсечен глави, ако искаш управия в този *** България. България е *** и то с право, а населението и са ла*
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали тези наводнения не са следствие от премахването на отводнителни системи от напоителни системи и продажбата им за скрап? Наводненията кога започнаха, май след премахването им?През последните 70 г. Е валяло повече отколкото сега, но жертви нямаше!
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма храна за бедстващите, а 1 милион лева допълнителни за бюджета на президенството има!!!
6
2
 
10
 
! Отговори
ние, вие, те преди 9 години
НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ДА ПРАТЯ НЕ Е 1 А НЯКОЛКО СМС-А И ПАРИ ДА ДАМ В КАСА ИЛИ БАНКА, НО ДА СЕ ЗНАЕ ДАЛИ ОТИВАТ ТАМ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ.
5
2
 
6
 
! Отговори
ние, вие, те преди 9 години
ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА КОМЕНТАРА--- МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ ОТ СМС-И ЗА АСПАРУХОВО,, ТЪРНОВО И ДОБРИЧ НЯМАМ СПОМЕН КОЛКО БЯХА НО НАД 900 хил ЛВ. ИМАШЕ МИСЛЯ.. ???? ЗА КАКВО СА ПОХАРЧЕНИ, ИМА ЛИ ОСТАНАЛИ ОТ ТЯХ.. ДАЛИ НЯКОЙ НЕ СИ ПРИБРАЛ ТЕЗИ ПАРИ.. БЯХА КАЗАЛИ ЧЕ ПАРИТЕ ЩЕЛИ ДА СА В НАЛИЧНОСТ СЛЕД КАТО НИЕ СИ ПЛАТИМ ТЕЛЕФОНИТЕ. ????
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Бузлуджа не остана ли някое кифтиенце? Или другарите изпапкаха всичко?
3
9
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
не даряваш щото си от нация програмирана за самоунищожение
2
7
 
25
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Къде е братския *** съюз ?!Къде е еврокомисарката КриСТАЛИНка ?
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези *** в парламента не могат ли да помогнат? Стига да дадат само джобните си пари.