В село Калище на бунт срещу деца на бежанци в школото

Кметът твърди, че е заплашван да ги приеме, от МОН отричат
Обновена: 15 сеп 2014 13:04 | 15 сеп 2014 11:19, Веселина Йорданова
328
В село Калище на бунт срещу деца на бежанци в школото
Снимка: bTV

Жители на ковачевското село Калище са недоволни, че смесеното им училище ще бъде посещавано от деца на бежанци от близкия Национален детски екологичен комплекс.

Институциите обаче настояват, че имигрантите ще посещават школото. Децата са 12, като 7 от тях са първокласници, а останалите – между 5-7 клас.

Още по темата
Родителите на 18-те ученици в училището заплашват, че ще преместят децата си, ако бежанците влязат в класните стаи, съобщи bTV.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров обясни, че му е било съобщено в последния момент, че училището в Калище трябва да приеме бежанци. Твърди, че е бил заплашван, че ако не ги приеме, ще бъдат спрени автобусите към училището и ще бъдат наложени финансови санкции.

"Проблемът е, че това не са бежанци. Това са чужденци, търсещи защита, на които е отказана защита – сомалийци и афганистанци", казва той.

Жителите на селото са недоволни, че децата не знаят български, като директорката на училището Виолета Михайлова.

Тя допълни, че ще изпълни решението, което ще бъде взето по въпроса, но уточни, че учителите не са готови да обучават деца, които не са минали курса по български език.

Лазар Додев от Министерството на образованието обаче заяви, че не може да се говори за рекет.

Той опроверга информацията, че имигрантите не знаят български, и допълни, че те са преминали шестмесечен курс. Училището ще получи допълнителни средства, ако бежанците учат в него, съобщи Додев.

По думите на Анна Андреева от Агенцията за бежанците присъствието на децата от приемателния център ще помогне училището в Калище да не бъде закрито.

„Не мога да повярвам на това, което чувам”, коментира тя и допълни, че е разтревожена, че в едно малко село, където има толкова малко ученици, децата бежанци няма да бъдат допуснати в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
42
 
16
 
! Отговори
селяни преди 9 години
Тези селяни са едни най-обикновени български фашисти и расисти!
154
1
 
27
 
! Отговори
Алооо,управляващите! преди 9 години
Детето не закусва и не обядва, за да може да учи. Най-важното е да си направи ученическа карта, с която да може да пътува. Казаха ми обаче, че не мога да получа еднократна помощ. Със заплатата на мама плащаме вода, ток и парите ни не стигат. Искам да уча. Няма значение къде и как живея. Моя приятелка в селото има пиано и през почивните дни ходя да свиря у тях, добавя Марина.Преди три години тя загубила баща си. ...........Алооооо, управляващите! Срам ме е от вас!!!!!...........
153
1
 
10
 
! Отговори
Алооо,управляващите! преди 9 години
1 - "15-годишна девойка гладува,за да може да ходи на училище в Бургас"-Деветокласничката Марина Мехмед от Ливада моли за помощ, за да може да пътува до СОУ"Добри Чинтулов", където е приета да учи народни танци и пиано.Единственият доход на семейството са 317-те лева,колкото е заплатата на майката. Средствата стигат за покриване на най-належащите разходи и така за момичето дори не може да се купи карта за пътуване.Поради тази причина Марина все още не е видяла СОУ "Добри Чинтулов".
152
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Селяните да свикват по бързо щото това е бъдещето на ***. Сега американците като бомбардират Ислямска държава , Сирия, Иран, после Израел ще решат да си върнат старите територии на север.... и много нови войни се очакват там. Смятайте че още милиони бежанци ще идват насам.България и Турция сме определени като стратегическата буферна зона така че си правете сметката.
151
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДО 254 ОТ СЛАВЯНИН В доста от старите летописи съхранявани в европейските библиотеки и най-вече тази на ватикана(сам се досети защо), хората живеещи по тези земи са описвани като траки, а в последствие българи. Никой, никъде не е писал за славяни. С този термин във Византия са наричали робите.
150
12
 
4
 
! Отговори
до славянин преди 9 години
Независимо дали ни харесва или не, това ще стане. И не се отнася само за България, а за цялата християнска общост. Единствения начин да се предотврати е християнството да се върне назад поне с 500 години, но това няма как да стане. Както днешните хора, идвайки от африка са проголили и унищожили неандерталците от тези земи, така и ще унищожат нас. И никой не може да го промени.
149
2
 
30
 
! Отговори
БЕЗРАБОТЕН преди 9 години
В София в магазините ПРОМаркет са направили далаверата в цялата верига магазини на промаркет да работят само *** с изключение на касата и управителя.А каква е далаверата, Промаркет плаща половината заплата на ***, а другите ги плаща д ржавата ни! !Аз питам, толко българи нямат каде да започнат работа, същото важи и за ***.Неможаха ли поне да назначът *** на същия принцип, те поне са си наши и няма отърване? ? ?Ето това Много ми се ще да питам, ама никой нама да ми отговори.....
148
2
 
23
 
! Отговори
ххх преди 9 години
"Иначе ревем като англичани или немци ни дискриминират."Естествено. Ние сме част от един клуб и имаме равни права с всички в него. Когато с нас се отнасят неподобаващо имаме причина да кажем "Стига". Тези имигранти - нямаме никакви задължения да ги прибираме, тях и други социално слаби от близкия изток.
147
8
 
5
 
! Отговори
до славянин преди 9 години
Между другото, термина славянин, който използваш е адсолютно грешен и насаден от продажните историци. Славански народ никога не е имало. От хилядолетия по тези земи са живели и все още живеят траки, които по-късно са преименувани в летописите на българи.
146
12
 
2
 
! Отговори
до славянин преди 9 години
Територията не принадлежи на никого. Границите са за това, за да се променят. От край време пришълците са измествали местното население, възползвайки се от слабостите му. Часовника за т.н христианство вече тече наобратно. След 1000 години, а може и много по-рано 99% от хората ще са *и. Просто такъв е кръговрата. Разбира се в крайна сметка и те ще разберат, че вярата е една огромна заблуда, но преди това ще са минали през радикалния ислям, огледало на светата инквизиция и кръстоносните походи
145
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 242 от славянинХристияните съставляват около 0.6 процента от населението----------не ми копирай измислена от не знам си кой статистика , 6 години съм живял в Истанбул .
144
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като глегах репортажа ми направи впечатление, че те по-голямата част от протестиращите също не са българи. Да не говорим, че уж българските деца в 2-3 интервюта се показаха като абсолютни ***. Ако си мисли някой, че от това мизерно училище има някакъв смисъл, жестоко се лъже. От там образован човек няма как да излезе, без значение дали е българин, турчин, *** или сириец. С този протест, правят услуга на сирийските деца, защото така имат шанса да ги пратят в много по-добро училище.
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До славянинднес християните там са 0,2 %, за век са намалели 100 ?***сигурен ли за тази статистика ? защото в Истанбул има цял квартал християни , а в Истанбул смятай кварталите от каква бройка живущи започват .
142
10
 
12
 
! Отговори
Васил Левски преди 9 години
Мечтая за чиста и свята република, в която и българи, и турци, арменци, и гърци ще живеят заедно, в мир и равни пред законите."Хайде, юнаци, слагайте сега минуси под думите на Апостола!
141
5
 
1
 
! Отговори
borislav.todorov.311 преди 9 години
mi neka togava i cqla evropa i cql svqt da izgonqt i balgarskite ciganeta i balgarchetata ot tqxnite uchilishta da vidite xubavo li e mrasni rasisti.glupav narod.ma ako sa italiancheta ili nemci nema da ima problema nali
140
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме известни с толерантността си, за разлика от Европа !!! Ако тези хора бяха в Европа веднага щяха да ги направят ***.
139
6
 
5
 
! Отговори
азз преди 9 години
Прав си Гого , но как ще разберат нашите хора, защо виетнамците са най- щастливия народ, защото гледат ВСЕКИ божи ден да направят поне едно добро дело, а при нас май е обратно, затова сме най- нещастния народ.
138
10
 
8
 
! Отговори
Гого преди 9 години
България ще тръгне на добре, когато при тоя случай излезат всички българи и кажат , искаме тези деца- бежанци при моето дете да учат, съчувствието е най - добрия благодат, така казва Далай Лама
137
9
 
13
 
! Отговори
до Исмалил преди 9 години
Бежанците не са хора.Живеят на гърба ни.Не работят.Не говорят даже български.Кому и за какво са нужни, можеш ли да кажеш.
136
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато ние, българите не се научим да се поставяме на мястото на слабия, на човека в нужда, страната ни няма да се оправи, нито ще видим добри управници. Каквото повикало, такова се обадило. Какъвто народът, такива и управниците, такава и държавата. Въпреки всичко аз знам че българите са добри хора, но все си мисля че е време и самите българи да го разберат...