САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас

През 2015 г. няма планирано нито едно съвместно учение между двете армии
3 яну 2015 07:44, Анисия Иванова
461
САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас
Снимка, архив Булфото

САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас, а през 2015 г. няма планирано нито едно съвместно учение между българската и американската армия, пише вестник "Труд". Това се вижда от утвърдения план за ученията за догодина. Предишни години са провеждани поне по 10-15 учения със САЩ. През 2015 г. са предвидени такива с Румъния, Гърция, Сърбия и с Катар.

За отказа от разполагане на техника в България стана ясно от интервю на командващия на американската армия в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжис. Според него Вашингтон планира да настани 150 машини в Полша, Румъния или Балтийските страни.

Очаква се поне 1/3 от новото оборудване да е в американските тренировъчни центрове в Германия, а останалата част може да бъде разпределена в споменатите страни, ако те са съгласни. Според Ходжис в момента САЩ имат приблизително 30 000 военни в Европа и приблизително толкова въздушни сили и флот.

Бившият военен министър и съветник на премиера Аню Ангелов написа във фейсбук: „Какво може да се очаква от политическо негативно изказване на висшия военен и мълчанието на политическото ръководство в МО. Не напразно Ходжис напомня, че трябва да има съгласие от Полша и Румъния. А в България несъгласието беше категорично изказано - НЕ".

Бившият военен министър Велизар Шаламанов нарече позициите на САЩ „сериозен стратегически пробив във външната ни политика".

Според него отделянето на България от Полша и Румъния в НАТО означава закачане към Турция и Гърция в южния район, което ще има тежки последици за развитието на армията ни. „Превръщането на армията в Гражданска защита и логистичен придатък на Гранична и други видове полиция е стратегически срив за българската държава", пише Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия вече изпитва сериозни икономически трудности от санкциите.Преди нова година се вдигнаха цените на електоуредите в Русия с 30 % поради срива на рублата. Някои марки коли спряха да се предлагат на руският пазар, докато не отмине рецесията.Който си е купил апартамент на изплащане се оказа, че трябва да плаща двойно поради рецесията.И това продължава. Говори се за 12 % инфлация тази година, но това са доста оптимистични прогнози.
190
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен242 10 платени трола не са мнението на българите Коментарите никой не ги чете хората са заети с друго пропагандата се провали рублите заминаха в канала
189
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците все повече завиват към Турция, но този завой няма да им донесе нищо добро.Който се е хващал с турците добро не е виждал.
188
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петрола пада с долар и седемдесе за днес колкото и да се крие рублата за мечока няма да има медец за какви армий говорим
187
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навремето е имало "Закон за Защита на Държавата" (ЗЗД) и нещата са били прости - комунистите са увисвали на въжето.
186
11
 
5
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
Написах един коментар по-долу тази сутрин, но сега си мисля че това е кьорфишек. Малко е рано рубладжиите да хвърлят ушанките във въздуха и да празнуват предварително връщането ни в обятията на Големия брат...България е член на НАТО и няма вариант да това да се промени. Така беше и с "Южен поток" - кьорфишеци, атаки по медиите - но не стана руския план. И сега няма да стане :)
185
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че не познавам млад човек, който да е с комунистически убеждения.Младите са си независими. Никой не иска да е роб.Само част от старото поколение мечтае да се върне робството.
184
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние колкото сме в ЕС токлова сме и в НАТОПо акъл мнозина от хората са още в СССР.Все слушаме съветска пропаганда.И тук в коментарите това се доказва.
183
2
 
2
 
! Отговори
мдаааа преди 9 години
До Анонимен 233то след 2 дена отварят и психиатриите , може пък ....................
182
1
 
9
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Баф мауму,хептен се увълчих.Ейй,токоз разбиращи от армия и военна музика скоро не е имало във форума.Един иска да ходи в шумата ,друг на Канарските,трети на майната си.А бре хора, не разбрахте ли ,че там където има войски ,учения и и други такива,има напрежение.Има пушек и дим.Аз си искам да си пия ракията/българската ,а не онази опушената/ по-дълго и с по-квалитетно мезе.Който иска да си е корназ да ходи в Украйна.Има 2 опции.Едната е источната, а другата западната и страна.
181
1
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 9 години
добре , ама няма ли няколко американски бази на наша територия ????това не се ли брои Статията е излишна , написана по този начин
180
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е Време беше САЩ да прочистят едно от малкото останали гнезда на *** кавото е армията Много се забавиха но повече комунист там няма да стъпи
179
2
 
11
 
! Отговори
КОМИНТЕРН преди 9 години
До Бранник"С какво НАТО е "използвал" България, че нещо не пУнинаЮм " - Забрави ли кой пращаха за пушечно месо в Ирак и Афганистан да мре във войните им , а ?? Къде са аналозите на СС23 , дето САЩ обещаха ако ги нарежем ?? Сега ЪнДърстендваш ли или както му казвате на иврит
178
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тоя студ кой е луд да прави учения, като знаят, че нашите машини няма да запалят 90 %
177
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след два дена отварят борсите очаквам 100 рубли за долар
176
9
 
6
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
228 коминтер ти куку ли си или ДА? С какво НАТО е "използвал" България, че нещо не пУнинаЮм руския на който пишеш???? НАТО батенце не дава пушки на рушки агенти не разбра ли, оръжието има за Полша, Румъния, Прибалтика и Украйна, за нас ЙОК, НЕТ или там както му казвате на москалски
175
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мечтата на българската путинофилия се изпълни. България вече излезе от НАТО, но за огромно огорчение на путинофилията това стана при пълния крах на Путин и Русия.
174
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименможе ама първо през украйна русия неправи двигатели за хеликоптери ВНОС ОТ УКРАЙНА са кутев ***
173
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде ся, бати бойко да иде да лиже подметките на Путин да му даде някое въртолетче, да има с кво да разкарва фолк певиците из страната.
172
5
 
14
 
! Отговори
КОМИНТЕРН преди 9 години
На ви НАТО сега , на ви и България 20 20 , на ви и "нашите партньори и приятели" ! Горката България - разоръжена , унизена , използвана и изоставена от нейните "партньори и приятели" !