Варненци обявиха война на джебчийките

Възобновиха старата инициатива за граждански патрули
34
Варненци обявиха война на джебчийките
Снимка: Информационна агенция "Черно море"

Будни варненци възобновиха старата инициатива за граждански патрули срещу отвратителната напаст от местни джебчийки, съобщава Информационна агенция "Черно море".

Всеки, който иска да помогне, може да отиде утре в 12 часа пред катедралния храм. На мястото на срещата обаче ще има и представители на реда, тъй като полицията се притеснява, че водени от емоции, активните граждани могат да предизвикат безредици.

Не е тайна, че най-големият процент от кражбите са джебчийските. Почти няма варненец, който да не е бил обиран в автобус, магазин или на улицита. А ако на него по някаква случайност му се е разминало, със сигурност някой негов роднина или познат е станал жертва на сръчните ръчички.

Полицията периодично пуска превантивни материали и предупреждава хората кои са най-опасните места и как да си опазят портмонетата. А опасните места се знаят – черната класация води автобус 148, а през летните месеци, автобусите към курортните комплекси. Иначе „работните места“ на крадлите са молове, големи магазини и места, където обикновено има струпвания на много хора.

Полицията си познава контингента и дори през лятото беше организиран специален отряд, който да следи предимно за този вид престъпления. За да бъде изправен един джебчия пред съда обаче, не е достатъчно само да се знае, че той краде. Той, или както е в 99,9% от случаите – тя, трябва да бъдат хванати в момента, в който извършват престъплението.

"Малко сме притеснени, че не може да се предвиди какво точно смятат да правят тези граждански патрули. Единственото законно нещо е, ако заловят джебчийка в момент да кражба, да я задържат на място, да извикат полицията и да я предадат на разследващите, като след това свидетелстват пред съда. В България има закони и те трябва да се спазват. Притеснени сме, че тези хора могат да бъдат крайни, да провокират джебчиите и да се стигне до неприятни ситуации. Всички знаят много добре, че колкото и да е благородна идеята за граждаските патрули, те нямат никакви правомощия според нашето законодателство. Такъв вид задържане може да направи всеки човек. Ако види, че пред него се извършва престъпление и има възможност, може да задържи лицето, да се обади на полицията и после да помогне то да бъде осъдено“, обясни за „Черно море“ директорът на варненската полиция главен инспектор Николай Калчев.

Автор: Лиляна Трънкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Варнаджебчийки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
25
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 години
Младите не знаят ,но ние помним таблата със снимките на джебчийките закачени по супермаркетите и универсалните магазини.Помним и как се вкарваха с ритници в патрулките от милиционерите ,но тогава нямаше хелзински комитет и имаше страх от това което им се случва след ареста им ,но истински арест и съд.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата ги създаде такива
23
3
 
19
 
! Отговори
Тези разбират само преди 9 години
от БОЙ.Главен суверен в Република България е народът. Той има право да променя калпавите закони. Ако избраниците му не реагират своевременно, народът има право сам да раздаде правосъдие.Бой там, на място, а после да се проведе референдум на тема "Прави ли са били онези, които са набили джебчийките?" Каквото каже народът, това да се приеме за законно!Припомням, че преди време имаше идея да се направи такова допитване,когато един дядо застреля крадец. Защо не го направиха?Пред кого се докарват?
22
3
 
25
 
! Отговори
очевидец преди 9 години
Свидетел съм, как преди години в центъра на Стара Загора един свещеник беше хванал на местопрестъплението джебчийка. Около десет минути, докато дойде полицията, той лежеше върху нея,а на десет сантиметра от ръката и беше откраднатя портфейл. Събралата се тълпа бранеха свещеника от охраната на джебчийката.Хвала на този отец и колко наивни сме били! Ха познайте, дали след два часа въпросната джебчийка не беше на свобода?!
21
3
 
29
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Като хванете джебчии, направо в морето и никакава полиция!! Те защитават престъпниците!
20
4
 
25
 
! Отговори
художника преди 9 години
Преди много години мой братовчед вижда как на ул. Раковски трима *** ритат паднал човек.Братовчед ми тогава беше състезател по САМБО. Набива им канчетата, идва полиция, той остава на място, а ония побягват. Полицайте без да го питат помляха братовчеда от бой. Впоследствие той е със отлепен бъбрек и спукан далак/от палките/- сега е инвалид.Та ако помагате на някой и дойде полиция, бягайте и вие, че може да ви помислят за съучастник и да го отнесете, както стана с брат`чеда.
19
3
 
29
 
! Отговори
джебчийки преди 9 години
Ний ни кръдем ний си берем, и ни ни викъйти джепчийки а "инспектори по джобните финанси " Майтапа на страна един джепчия като го Биха в Бургас викаше Полицияяяя ,а едно време викаха Майкооо
18
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Znaete li kakva e razlikata mejdu *** i bulgarite? *** imat prava , no niamt zadyjenia , a bulgarina ima zadyljenia ,no niama prava
17
3
 
27
 
! Отговори
ханът преди 9 години
:абе кво ми говорите за правда и свобода.идете на колхозния пазар във варна където продават инструменти в станичната улица има един с дълга коса който продава и той такива и вижте какво още продава и то от магазина си.само крадена стока и то толкова наягло че прехвърлял и в магазина на жена си до хеи.като му казали "я виж оня разбива колата и краде " той казал "споко бе после при мен ще дойде"ха ха -къде е полицията.
16
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам каво значи "възобновиха" в случая. Аз винаги когато ходя, където и да е с кола, с градкси, пеша или в парка, винаги се оглеждам за нередности. Ако съм свидетел на престъпление, откликвам веднага както мога, за да може държавата после мен да изкара "лошия" (историята помни такива случаи) за дето съм си изпълнил гражданския дълг! Ликвидация на място, бързо, без много шум, ефикасно и да те няма.
15
4
 
50
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
А Вие като имате правомощия господа полицаи, какво вършите, едно голямо НИЩО, затова като хванеш джебчия, в избата на полицията и бои до скъсване, само това ги оправя.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джебсперадо ли беше?
13
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само превенция. Видиш ли я в автобуса , няма какво да чакаш да открадне , а направо набиваш канчето - тя си знае за какво.
12
5
 
31
 
! Отговори
edin преди 9 години
Че нали точно вьв Варна има място в което всяка вечер патрулка идва да прибере пая от тези джебджиийки.
11
70
 
4
 
! Отговори
Billy Ray преди 9 години
Възобновиха старата инициатива за фашистки патрули! Няма нищо благородно в такива идеи. Винаги подобни организирани групи са главно съставени от скинари и друга ***.
10
6
 
59
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
"В България има закони и те трябва да се спазват. Притеснени сме, че тези хора могат да бъдат крайни, да провокират джебчиите и да се стигне до неприятни ситуации." Какво абсурдно изказване... Г-н комисар, нима всеки ден джебчиите не създават неприятни ситуации за потърпевшите?! Докога законите и задължителното им спазване ще важи само за тези, които не ги нарушават.., имащи само задължения, а всички нарущаващи го имат само права и ниие трябва да внимаваме да не им ги нарушим, като брним своите
9
5
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова са нагли , че не почнат ли да им чупят ръцете , няма да се стреснат.А полицията изобщо не ги респектира.
8
4
 
33
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Браво, тива е правилният път!
7
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, ще ги хващате, че на полиция, и след 1 ден арест пак на свобода. Както е писал номер 2, направо чупят ръцете и я оставят да се оправя както си иска. А полицейските тюфлеци вместо да се притесняват, да вземат си вършат работи и да пращат те патрули да следят за джипчии. От КАТ има достатъчно търтеи, които могат да бъдат заменени с камери и да бъдат пренасочени към нормалната полиция, че да патрулират.
6
4
 
55
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Полиция? Прокуратура? Не! Хваща се и се чупят всички фаланги на пръстите заедно с китката. Да се пробва да краде пак.