Варненци обявиха война на джебчийките

Възобновиха старата инициатива за граждански патрули
34
Варненци обявиха война на джебчийките
Снимка: Информационна агенция "Черно море"

Будни варненци възобновиха старата инициатива за граждански патрули срещу отвратителната напаст от местни джебчийки, съобщава Информационна агенция "Черно море".

Всеки, който иска да помогне, може да отиде утре в 12 часа пред катедралния храм. На мястото на срещата обаче ще има и представители на реда, тъй като полицията се притеснява, че водени от емоции, активните граждани могат да предизвикат безредици.

Не е тайна, че най-големият процент от кражбите са джебчийските. Почти няма варненец, който да не е бил обиран в автобус, магазин или на улицита. А ако на него по някаква случайност му се е разминало, със сигурност някой негов роднина или познат е станал жертва на сръчните ръчички.

Полицията периодично пуска превантивни материали и предупреждава хората кои са най-опасните места и как да си опазят портмонетата. А опасните места се знаят – черната класация води автобус 148, а през летните месеци, автобусите към курортните комплекси. Иначе „работните места“ на крадлите са молове, големи магазини и места, където обикновено има струпвания на много хора.

Полицията си познава контингента и дори през лятото беше организиран специален отряд, който да следи предимно за този вид престъпления. За да бъде изправен един джебчия пред съда обаче, не е достатъчно само да се знае, че той краде. Той, или както е в 99,9% от случаите – тя, трябва да бъдат хванати в момента, в който извършват престъплението.

"Малко сме притеснени, че не може да се предвиди какво точно смятат да правят тези граждански патрули. Единственото законно нещо е, ако заловят джебчийка в момент да кражба, да я задържат на място, да извикат полицията и да я предадат на разследващите, като след това свидетелстват пред съда. В България има закони и те трябва да се спазват. Притеснени сме, че тези хора могат да бъдат крайни, да провокират джебчиите и да се стигне до неприятни ситуации. Всички знаят много добре, че колкото и да е благородна идеята за граждаските патрули, те нямат никакви правомощия според нашето законодателство. Такъв вид задържане може да направи всеки човек. Ако види, че пред него се извършва престъпление и има възможност, може да задържи лицето, да се обади на полицията и после да помогне то да бъде осъдено“, обясни за „Черно море“ директорът на варненската полиция главен инспектор Николай Калчев.

Автор: Лиляна Трънкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Варнаджебчийки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
24
 
! Отговори
Браво преди 9 години
След като държавата я е отнямало за какво правосъдие говорим, за какви закони и правораздаване. Налице е ново робство над българския народ и от дипляни ще се премине на позиви, гражданска война. "Все още има време, братя!" - дано някои помнят този филм...
4
5
 
52
 
! Отговори
tntodor преди 9 години
Интересно ми е как ще се осъществи съответното задържане. Като я видя мургавелата ще и каж стоп, задържам те и тя наааай чинно ще си стои докато полицията дойде. Как пък не. Отделно тия си имат тартори, които се намесват ако работата отиде на зле. Оправията е затвор и снимки на публични места на крадлите.
3
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми те раждат по 20-30 деца и ето резултата и кво да ги правим ..........?
2
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тези диплянки. Когато хванете крадла и счупете ръката на място. Лесно и ефективно
1
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що така са притеснение органите на реда? Да не би, защото гражданите са по-ефикасни?!!! Кво толкова да стане - хващат, мелят от бой, чупят крайник (средна телесна) и ги оставят да се оправят както намерят за добре!