Пускат водата от язовир "Камчия"

Ремонтът на деривацията "Китка - Варна" върви успешно
Обновена: 17 фев 2015 09:20 | 16 фев 2015 19:25, Екип на Черно море
0
Пускат водата от язовир "Камчия"
Снимка: Булфото, архив

Ремонтът на деривацията „Китка - Варна“, която бе повредена от свлачище, върви в срок и ако времето не се влоши рязко, водата от язовир „Камчия“ за Варна и селищата в областта ще бъде пусната в сряда. Това заявиха днес от „В и К“.

Ремонтът обхваща 40-метров участък от деривацията в района на село Аспарухово, община Дългопол.

На компрометираното от 3000 куб. метра пръст трасе са поставени стоманени тръби, които са много по-устойчиви на свлачища от полиетиленовите, обясни управителят на дружеството Валентин Вълканов.

Самите тръби са произведени само за една нощ, за да започне ремонтът навреме. Всяка от тях тежи близо 2 тона. Преди тяхното поставяне и заваряване бетонната конструкция на деривацията с диаметър 1,6 – 2,2 метра е била почистена на ръка от попадналата вътре пръст. Целта е след пускането на водата да не се допусне повторното й замътняване.   

Деривацията „Китка – Варна“ осигурява 80% от количествата вода за Варна и селищата от областта. По нея текат 2200 литра в секунда, което си е като река, идваща от яз. “Камчия”. Водата достига до Варна по естествен (гравитачен) път, докато тази от Девненските извори се доставя чрез електрически помпи и разходите за нея са по-големи.

Аварията на деривацията „Китка - Варна“ е една от най-големите в историята на съоръжението, строено в периода 1973 – 1976 г. На мястото на свлачището, което се намира в опашката на яз. „Цонево“ на около 5 км по билото на Стара планина, се работи денонощно. 36 души следят за състоянието на цялата деривация. Всеки от тях обхожда пеша по 5 километра на ден, за да проверява за пробойни или свлачища.

Аварията затрудни водоснабдяването на близо 20 000 души  от 24 селища в общините Дългопол, Провадия, Аврен, Долни чифлик, Бяла и Девня. На много места бяха принудени да ползват местни водоизточници, в някои селища бяха докарани и водоноски, които обаче не са ефективни при температури под нулата. След отстраняване на  аварията централното водоснабдяване за тези райони ще бъде възстановено.

Автор: Ставри Таргов, Информационна агенция "Черно море"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари