Герои носили хора на ръце по 2-3 км в снежната блокада

Спасителните екипи се борили и с 3-метрови преспи
Обновена: 21 мар 2015 18:20 | 21 мар 2015 18:19,
4
Герои носили хора на ръце по 2-3 км в снежната блокада
Снимка: архив БТА

Спасителите от дирекцията „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян са се превърнали в истински герои за над 64 души в областта по време на снежната блокада в началото на март. Това стана ясно от думите на директора й Красимир Шотаров.

Той обясни пред „Фокус”, че имало много сигнали. Един от тях бил за спешно изваждане на деца, които имали нужда от медицинска помощ в община Неделино.

Още по темата
„В община Мадан – жена, която беше с кървяща язва. Тогава се налагаше по 2-3 километра на ръце служителите да оказват помощ и да изнасят пациентите, за да могат да ги докарат до автомобилите на Спешна помощ.”, разказа Шотаров. Той обясни, че много сложна е била ситуацията в село Гърнати, до което не е имало достъп над 5 дни, но накрая екипи на пожарната са успели да доставят необходимите медицински средства.

Тежка била и ситуацията в община Баните, когато трябвало да се достигне до Рибен дол, до Планинско – села, които са много отдалечени от центровете на общините. Един от най-сериозните сигнали е бил и за двама души, закъсали с кола край „Печинско”, като в продължение на цяла нощ екипите са пробивали пътя, за да им помогнат.

Много тежка се оказала и операцията за достигането на село Мугла. „Първия опит се оказа неуспешен, тъй като по пътя, който бяхме преценили, че е най-лесно да изминем, имаше над 3-метрови преспи, машината затъна и не можа да стигне до селото. На следващата сутрин много рано сутринта планирахме операцията, за да можем да ползваме по-стегнатия сняг и да достигнем селото”, разказа още Шотаров.

Той обясни, че в селото били доставени необходимите лекарства и хранителни продукти, а четирима души били свалени от селото, защото имали нужда от медицинска помощ.

Преди дни премиерът Бойко Борисов се оплака, че сумите за разходите около снежната блокада се надували като козунак, защото министрите правели разчети на похарченото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
18
 
! Отговори
Поредното... преди 9 години
... доказателство за катастрофалното еднолично "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-март 2013 година, през което той окончателно разсипа Държавата, преди да бъде изгонен от Народа поради некадърност като единственият с Жан Виденов.
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е армията, и що не помагат?