Софиянец със 100 акта дължи 30 бона на КАТ

Настоящата акция: Имаш глоба – без книжка
3 май 2015 10:17,
71
Софиянец със 100 акта дължи 30 бона на КАТ
Снимка: архив, Булфото

30 000 лева дължи шофьор от София за актове - над 100 на брой. Водачът, който явно не е свикнал да спазва правилата за движение по пътищата, е търсен на адреса му по лична карта, даден е на НАП - но без ефект.

"Изпращали сме над 100 пъти колеги на мястото, на което живее да му се изпрати призовка и да дойде да си получи наказателните постановления. Не живее на посочения адрес, няма къде да го намерим", посочи шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

Още по темата

Стотици са големите длъжници и повечето чакат да изтече давността на глобите им, за да не ги платят. Неплатените в срок глоби се изпращат за събиране в НАП. Мнозина обаче са редовни и плащат за нарушенията.

По сега действащия закон, КАТ няма как да събере неплатените глоби. Единственият начин е да отнема книжки или да отказва регистрация на кола до внасяне на парите.

Книжките се отнемат в момента, независимо дали се дължат 50 лв. или 2000 лв. Мярката остава в сила, докато не се покрият задълженията.

От началото на акцията преди дни около 50 водачи са останали без свидетелства за правоуправление заради стари задължения.

Средно в София неплатените глоби са за суми по 300-400 до 1000 лв., казват още от столичния КАТ.

Според катаджиите с обявяването от съда на фишовете от електронни камери за незаконни, наложените санкции са паднали от 27 млн. лв. на 6 млн. лева. за тримесечието. Статистиката сочи, че през 2014 г. нарушенията са над 756 340, а сега само 99 466.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Така преди 7 години
1. Служителите от КАТ - всички на улицата, никакво седене по колите на сянка или в кафенетата.2. Увеличение на стойността на глобите.3. Директно събиране при нарушение - нали вече имат камери.
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз от кой да си събирам глобите от това че всеки ден си троша колата по огромни дупки,липса на пътища и супернекачествени ремонти ?
51
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 7 години
глобите са публични държавни вземания и не се събират от полицията, а от органите на Националната агенция по приходите - т. нар. "публични изпълнители". Давността по ДОПК е 5 години /относителна/ и 10 години /абсолютна/ - когато НП е изпратено в НАП за принудително изпълнение в срок до 2 години от датата на влизане в сила. Управлението на МПС с неплатени глоби е основание за отнемане на СУМПС по чл. 171, т. 1 "д" от ЗДвП. Ако имате неплатени глоби СУМПС не се издава /подновява/ и не се връща.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТИЯ В ПОЛИЦИЯТА , СА ТОЛКОВА НЕКАДЪРНИ И НЕГРАМОТНИ.....ЧЕ ДАЖЕ И ГЛОБИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ СЪБЕРАТ !!!!!!!!!!И ПРАВИЛНО .....КВО ИМ ПУКА ХА,ХА,ХАААААААААА.....ФАЙДА --ЙОК, ОТ ТАЯ РАБОТА!!!
49
4
 
22
 
! Отговори
festo преди 7 години
Защо КАТ не се обърне към Полицията, НСС, НСБОБ и разни други БОБове, които хрантутим..... Да го издирят на час !!!! и веднага в кауша....
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мен са ме спирали минимум 50 пъти без никаква причина или нарушение, а от тези 50 минимум 40 са без да има 'операция' застраховка или винетка. карам нова кола, макар и не скъпа, и очевидно им действа като лъскав метал на сврака или муха на мед. да не говорим, че като излезеш извън града и 20 коли да минат със 100, катаджията ще се хвърли върху номера, който е от друг град; чувал съм и реплика 'вий софиянци имати пари'. Само в Бг има термин 'несъобразена скорост' - или е забранена, или позволена!
47
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глобите, освен това, не се събират, защото са безобразно високи, сравнение с глобите в Европа и доходите им там. Да, в Германия може да ти изпляскат 200-300 евро глоба, ама заплатата им е 3000 евро. Тук 200 лв глоба е половин заплата, а 50 лв е токът ти за целия месец. и като капак - няма уреден алтернативен транспорт като влакове, самолети и т.н. А най-интересен в въпросът къде отиват парите от тези глоби...
46
1
 
15
 
! Отговори
до кольо преди 7 години
не знам какво си спомняш за англия, ама аз поне 10 пъти не съм си взимал с мен документите на колата и нито веднъж не ми направиха проблем - помолиха ме да занеса копия от талона в 10 дневен срок в УДОБНО за мен място. Нито веднъж не са ме спирали ей така, за рутинна проверка, никога не са ме проверявали за алкохол, да не говорим за малоумщини от рода на износени чистачки или триъгълник. а и да спомена - там кварталния полицай или охранителна полиция няма право да спира и да иска рушвети!
45
0
 
5
 
! Отговори
Нашите момчета преди 7 години
100 нарушения. Този ще го арестуват, когато убие човек. Иначе, а бе, това е наше момче.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този тип очевидно е лауреат на нарушенията, но все пак, без да го познавам, със сигурен, че 20% от фишовете му са за едно от следните: 1) липса на аптечка; 2) непломбиран пожарогасител; 3) изгорял габарит заради дупка; 4) неизмита кола; 5) забравена (не несключена) застрахователна полица или талонче; 6) неразлепена винтека от предната година или по-малък грайфер на зимна гума при температура над 10 градуса. И въобще, в коя европейска държава глобяват за ЗАБРАВЕНИ документи, например?
43
1
 
15
 
! Отговори
Кольо преди 7 години
Спомням си преди няколко години в Англия бяха приели закон за скоростта по пътищата и след 2 часа полицията /пътна/ спира депутат превишил скоростта с няколко км и го глобяват.Той се оправдавал че не е знаел че закона е влязал толкова скоро в действие но там няма измъкване.Плащаш глоба като поп и това е.Ако до една седмица платиш-добре си.Ако се ослушваш -следващата седмица глобата се удвоява.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато има слабо управление това е положението. Защо в Германия не може един шофьор да се скрие, там глобяват наред няма министър, няма депутат, там всеки един зад волана е шофьор и трябва да спазва правилата за движение. Тук се чудят на кого и как да се кланят.
41
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Това показва ,че няма държава..
40
0
 
17
 
! Отговори
някой преди 7 години
Колега го снимала камера във Франция със 57 при ограничение 50. Признават законно отклонение на камерата и намаляват превишението от 7 на 2 км/ч. 90 евро глоба. Понеже бил отпуск след това и закъснял с 10 дена - още 50% отгоре - 135 евро. Никой не взима книжки, следващото е призовка за съда. Ти ако искаш живей на адреса, който си подал, за твое добро е, за да си получаваш известията навреме.
39
2
 
4
 
! Отговори
wiktor преди 7 години
Няма никакъв контрол на пътя откакто ни спират само катаджий, всеки си кара както иска и за това е такава статистиката до днешния ден- по-малко съставени актове и повече убити на пътя!
38
1
 
21
 
! Отговори
ha ha преди 7 години
ами пуснете го за национално издирване със снимка и възнаграждение и до няколко часа ще Ви се обадят къде е.
37
5
 
8
 
! Отговори
Бравус преди 7 години
В БГ единствено са ми искали книжка като взех кола под наем , просто не са ме спирали никога за 9 години. От подобни статии оставам с впечатление , че мнозинството от вас ги гърби КАТ на лягане и на ставане. Нещо което не е вярно
36
1
 
18
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Такова наказание "отнемане на книжка" би имало ефект в цивилизованите държави, където се спазват законите и санкциоте са стабилни. Тук дали си с книжка или без- все тая. Всеки знае за случаи на хора, които си карат колите без книжки и като ги спрат- просто дават 100-200-300 лв. и готово. Такива наказания тук са НЕЕФЕКТИВНИ, докато не се пребори корупцията по пътищата!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ne bimzi
34
0
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
ти ли