Орел приземи самолет край Пловдив

Няма пострадали сред пътниците на борда
14 май 2015 20:51,
19
Орел приземи самолет край Пловдив
Снимка: Dnes.bg

Голяма птица приземи аварийно самолет на  авиокомпания „Райън ер”, който е изпълнявал полет от Лондон до Пловдив. В крилото на машината се е ударил най-вероятно орел, сочат данните от проверката. На борда на самолета са пътували 174 пътници, които не са пострадали. Оказва се обаче, че това не е първият инцидент на летището.

Самолетът е започнал приземяване, когато в крилото се удря едрата птица. По-късно са открити пера от орел и е констатирано изкривяване на самото крило.

„Самолетът си е кацнал нормално, но го е ударила една птица в крилото и затова изчакахме екип от Бергамо да дойде и огледа самолета”, съобщи за Dnes.bg директорът на летище Пловдив Владимир Щърбанов.

Оказва се, че на пловдивския аеропорт липсват системи за прогонване на птици. Те се гонят, като се стреля с пушка във въздуха преди излитането и кацането на всеки самолет.

„Удар на птица в самолет е доста срещано явление, има много методи, с които да се отстраняват птиците, но доколкото си спомням, при нас се действаше  доста примитивно”, заяви бившият директор на аеропорта и авиоексперт Дойчин Ангелов.

Техниците са преценили, че няма опасност и самолетът е излетял обратно за Лондон 5 часа след аварийното кацане. На 8 май при излитане самолет на същата авиокомпания убива заек на пистата. Седмица преди това заради липсата на ограда роми са откраднали захранващ кабел, който е угасил част от светлините на пистата и се е наложило пътнически самолет да каца на тъмно.

„Липсата на ограда може да доведе и до други намеси, като не говорим за животни, а за недобронамерени хора, които биха проникнали и биха причинили проблем с безопасността. Недай си Боже да имат някакви терористични намерения”, каза още Ангелов.

Ръководството на аеропорта твърди, че ще вземе мерки за сигурността.

 „Усилваме оградата и увеличаваме огледите”, заяви директорът Щърбанов.

В същото време до края на месеца се очакват сериозни съкращения на летище Пловдив заради липса на средства. Хората там в момента работят под стрес и експерти алармират, че това може да доведе и до грешки по време на работа. Те прогнозират, че очакваното преминаване на дневен режим на работа ще бъде пагубно за пловдивското летище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ПловдивптицаРайън ер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Седмица преди това заради липсата на ограда роми са откраднали захранващ кабел "Вчера си пийнах един ром - Хавана клуб, но в него нямаше никакъв захранващ кабел.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Райън еър дигнаха цената и вече не са нискобюджетна компания
6
1
 
6
 
! Отговори
Онуфри преди 9 години
Това, ако е вярно, пускайте атомната бомба и да се приключва, защото имаче може да пострада някой невинен!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма страшно.язък за орлето
4
4
 
8
 
! Отговори
BG преди 9 години
MADE IN BG
3
7
 
2
 
! Отговори
yup преди 9 години
Pak negativni komentari.ama mnogo ste zle
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма полет от/до Лондон за днес, според разписанието на официалният им сайт. Ама лоша реклама няма
1
7
 
22
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Орелът е защитен вид. RyanAir трябва да бъдат осъдени!