4-ма ранени след боя в Гърмен, ромите нападали с брадви и колове

Версията на ромите: Пияни българи нападнали момчета, берящи гъби
24 май 2015 10:03,
362
4-ма ранени след боя в Гърмен, ромите нападали с брадви и колове
Снимка: архив, Булфото

Изключително нервна е била нощта в община Гърмен, където вчера се стигна до масов бой заради силна музика в ромския квартал. Жителите на общината са били до 1 часа по улиците, а полицията все още е на крак, съобщава Нова Телевизия.

Над 200 разгневени българи снощи обградиха квартал "Кремиковци" в село Гърмен, полиция и жандармерия пазят ромския квартал, в който живеят около 900 души.

Още по темата
По последни данни 8 души са арестувани, а четирима са в болница след сблъсъците снощи. Областният управител е свикал кризисен щаб.

До сблъсъците се стига след като група роми била помолена да намали музиката. Вместо това, обаче последвала атака с брадви и колове. Ранени са няколко души от село Марчево. "Удариха ме с пръчка, нямам представа, защото им казахме да намалят музиката. Много си позволяват, това така не може да продължава”, разказа един от пострадалите в масовото сбиване.

"Казаха: „Вие кои сте, за да ни казвате да намалим музиката?”. Ние им казахме, че нищо лошо не сме казали, а той ме попита: "Искаш ли да дойдат сега 50 души и да видиш какво ще стане?”. Казах: "Да дойдат” и те дойдоха”, разказа още той.

След ромската атака идва контраатака. Хора от Марчево се насочват към ромската махала. От там, обаче заваляват камъни.  "Свидетели сме на пълни своеволия. Няма закони, правят си каквото желаят и просто вече не се издържа. Биха нашите момчета. Казах им, ще стане като Катуница”, коментира друг жител на селото.

През нощта към Гърмен тръгват и футболни фенове от София, които искат да се притекат на помощ на българите. Полицията обаче ги спира. Подкрепление все пак пристига – от съседните села, както и близки и роднини на хората от Марчево.

Жители на общината споделят, че проблемите с ромите са от години. Незаконно си присвояват земи и крадат от къщите на хората. "Не е ромска махала, а ромски град, те станаха 1000 човека, а ние сме 150 човека. Работим, трудим се, те накрая тръгват по нивите и прибират всичко. За нас остава шумата”, разказва мъж от селото. "Тези хора си мислят, че притежават само права, а никакви задължения. Не се съобразяват с нищо”, допълва друг.

Кметът на общината, госпожа Капитанова, твърди, че е реагирано на сигналите на гражданите. "Постоянно има оплаквания за кражби, но вчерашната случка е недопустима”, категорична е тя.

Днес жителите на Гърмен готвят нов протест. Подготвили са и подписка, с която настояват за пълна проверка на администрацията. Настояват да се провери и дали са незаконни къщите, в които живеят ромите, да се види по какъв начин са получили ток и вода. "До края на седмицата това трябва да се реши”, категочни са те, но допълват, че се разграничават от всякакви призиви за мъст. Искат всичко да върви по законен ред.

Пияни българи нападнали 4-5 ромски момчета, които брали гъби. Това пък е версията на ромите от Гърмен за вчерашния масов бой в село Марчево. По думите им българи редовно бият роми. По-младите момчета от махалата дори не смеели да слязат в селото.

Ромите в махалата не отричат, че къщите им са незаконни, но и питат в коя махала в България ромските къщи са изрядни.

Ромите са категорични, че не крадат. По думите им Гърция е на 50 километра, а там за ден се изкарвали по 150 евро. "Ако има крадци, щяха да са в затвора”, обясняват още те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: бойбългариромиГърмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
До Ястреб Великие добре де, властта ти нарежда да си смениш името и ти отказваш, какво очакваш да кажат , да те смъмрят само? ами днес е така и виждаш какво става, скоро ще падат глави. власт която не бие не е власт, по-добре да набият няколко души като тебе в мазето, отколкото да стане гражданска война и да почнем да се колим кой кого свари.
30
2
 
26
 
! Отговори
! преди 8 години
И тук ще попитам....гледам полицайчета пишат във форума. Вие кога ще си потърсите правата за самозащита, за защита на населението? Ама не от нас в интернет, ами от МВР?! Ако пуснат една анкета колко хора вярват в полицията ще станете за смях на седем континента. То не е лесно само да разхождате шкембетата и да пушите цигари на паветата....Не знам дали го осъзнавате, но при едни масови безредици в София вие просто първи ще бъдете размазани от тълпата.....вика му се пушечно месо....Осъзнайте се!
29
2
 
32
 
! Отговори
до Ястреб преди 8 години
Имам прадядо и прабаба от Одринско.Всичките им имоти и имущество са останали там, избягали са преди 100г с децата и дрехите на гърба, за да не бъдат избити по подобие на арменците. Българския език е забранен със закон в края на 20-те години на миналия век в Турция.Не мога да мразя всички сегашни турци затова.Не трябва да се забравя миналото, но и не трябва да се живее само със спомена за него.Гледайте напред с добро и любов, без значение кой какъв е.
28
2
 
31
 
! Отговори
Марин преди 8 години
ето това е, безполезните 30к ченгата пазят ромите, а когато трябва да пазят истинския данъкоплатец, който им осигурява хляба това е извън правомощията им
27
5
 
25
 
! Отговори
До турчин преди 8 години
Хайде стига с тези пикливи имена. Какво толкова- че ви дадоха нормални. Тук говорим за много по- важни дела, ти пак за имена. И си говори турски в турция колкото искаш. А ние за 5 в геноцид как да отговорим на турците???
26
2
 
26
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
Като се оплакваш ,нямало достатъчно полиция за малките села , а като хората се вземат в ръце и О ,ЧУДО -не мож се размина от фуражки.
25
2
 
34
 
! Отговори
! преди 8 години
Ромите в махалата не отричат, че къщите им са незаконни, но и питат в коя махала в България ромските къщи са изрядни.Точно и ясно...ама те и на общините така им изнася, не че не го знаят.
24
5
 
5
 
! Отговори
! до 46 преди 8 години
Тя монетата има две страни....атентатите на Буново и още няколко са предвестник на жестоката ответна реакция на държавата. Честно казано няма нормален човек, който да ми е казал, че било редно съученика му Хасан от утре да е Христо...той си е останал Хасан за всички негови приятели. Вместо да предприеме конкретни мерки срещу тероризма, държавата решава по сталинистки, че щом няма такива хора, няма да има проблеми. Тотално погрешна доктрина и изпълнение...
23
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ястреб ВеликиТози път ще ти сменим името, пола и религиятаАко искаш го приеми.Това ще са факти.Ако не ти харесва заминавай за Франция
22
20
 
8
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
До турчинПредполагам си много млад, та не си видял периода между 1983-89 г., за което можеш само да се радваш! Аз бях задържан и изтезаван в продължение на две седмици в танковото поделение в Благоевград през зимата на 84-85 г. и лежах 3 месеца в болницата в града, преди да мога да се изправя отново на крака! И това беше сторено, само защото не исках са си сменя името!! Стореното на мене донякъде мога да опрощя, но за стореното на тоя старец - никога!!!
21
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... те станаха 1000 човека, а ние сме 150 човека..." И след 10-15 години като станат мнозинство по всички население места, какво ще правим, бе хора?! Не полиция, не армия, нищо няма да може да ги спре! То се видя, че не подлежат на интеграция, няма ли най-накрая да се появи държавник, който да не се прави на сляп и да потърси други начини да станат хора, пък ако ще Хелзинкския комитет да пропищи до небето??????
20
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ще си ги бия по стара класическа милиционерска технология,пък нека телевизии на които им се плаща да пишат каквото си искат.В съда ще се докаже че си дейсвал по правилата.Прочети си правилно указанията и да не ти пука от шефовете.Скоро ще има гражданска война и всички ние запасняци ще раздадем правосъдие на всички национални продажници и врагове на българската нация (от всички спазващи закона българи по цвят религия възраст)
19
38
 
2
 
! Отговори
Помак преди 8 години
Виждате ли сега фундаменталната разлика между нас и вас. Полицията заградила квартала и за вас това е вече нерешим проблем. Какво ще ви направи полицията, ще ви заточи в Диарбекир? И така да е, Ахмед ага Барутанлията наистина са го заточили в Диарбекир за това че е извършил Баташкото клане, но го е извършил, защото е от нас. А вие само хленчите "това не е държава". Меки китки сте, меки.
18
2
 
25
 
! Отговори
Бой преди 8 години
*** държава, която не е в състояние да защити основния си етнос! В България става опасно ии срамно да си българин! За това , на тъпият българин, който не може да се защити се полаага бой! Бой, бой и само бой - дму дойде умът в главата!
17
1
 
51
 
! Отговори
ченге преди 8 години
Ако ни позволят на нас да си свършим работата както ние си знаем и можем след това по всички телевизии , радиа , вестници и интернет пространството ще бъдем обвинени в насилие , превишени права ,расизъм и каквото още се сетите , и никой политик или полицейски шеф няма да застане зад нас . Е , кой е виновен сега кажете !?!?!?
16
1
 
15
 
! Отговори
Ali Kemal преди 8 години
Do 43 E kat zameriash cerkvite s izprajnenia nesam chul niakoia da e padnala
15
54
 
2
 
! Отговори
Толераст преди 8 години
Насилието ражда насилие, насилието не решава проблеми, да вземаме пример от нормалните държави като Швеция и Франция, където към ромите се отнасят човешки и им помагат да станат нормални граждани!
14
35
 
10
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
До 27 турчинВатандаш, и ти си тръгнал да даваш акъл на най-умните хора по тази част на вселената - българите! Остави ги, те нямат нужда от акъл - те всичко знаят, те всичко могат! Сега реват, че група *** ги били, но преди 30 години на автогарата в Момчилград няколко школника от милиционерското училище ето така пребиха 70 годишния ми дядо, защото е носил червен пояс и гумени ***, и не можел да говори български! *** са наказанието божие, отсъдено от бога на това злобно племе!
13
1
 
61
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Вижте сега, истината е, че полицията, жандармерията и въобще държавата трябва да си влезе в ролята и те да почнат да ги бият(и то сериозно) и да оказват преса върху този етнос, а не момчета и футболни фенове да ходят да раздават правосъдие и да се дърпат с полицаите
12
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърмен българи няма , има турчеещи се българи , като Ахмет Башев ..