Прокуратурата: Няма умисъл при трагедията в Анево

Собственикът на фирмата, наела полигона, се разпитва
Обновена: 6 юни 2015 18:49 | 6 юни 2015 17:18, Красимир Ангелов
54
Прокуратурата: Няма умисъл при трагедията в Анево
Снимка: БТА

Инцидентът на полигона на ВМЗ - Сопот е станал при експериментална стрелба на граната с гранатомет, обяви официално окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов след посещение на мястото на трагедията.

Още по темата
Както Dnes.bg съобщи, след инцидента, по който вече е образувано досъдебно производство, загина американски гражданин. Други двама чужденци, единият от които в критично състояние, както и двама българи, са в болница.

Взривът е станал при зареждане на граната в гранатомета от загиналия американец, добави окръжният прокурор. Той уточни, че чужденците са цивилни и са с американски паспорти. Те са били на полигона на база договор за изпитание на тези гранати с обучителна цел.

Попов уточни още, че боеприпасите са собственост на друго дружество и са били съхранявани от ВМЗ. Единият от двамата пострадали българи е преводач, а вторият е инструктор.

Със сигурност можем да говорим за инцидент, каза Попов и категорично отхвърли версията за умисъл. Тепърва ще се разследва дали са спазени всички изисквания по съхранението на  боеприпасите, които са произведени преди 1990 година. Румен Попов добави, че собственикът на фирмата, наела полигона в момента се разпитва.

Областният управител на Пловдив Розалин Петков съобщи, че за населението няма никаква опасност, а взривът е единичен и не се очакват други. В тази връзка няма да има и кризисен щаб.

На мястото на инцидента бе и директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Черняев. Той съобщи, че са на място, тъй като има пострадали работници, но уточни, че заради спецификата на дейностите, свързани с въоръжение, инспектори влизат рядко като последния път е било преди години.

В момента ще се извърши проверка на изискванията по безопасност, които са от компетенцията на Инспекцията по труда, каза още Черняев.

Същевременно от МВР съобщиха, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е посетила полигона край с. Анево, където се е запознала на място със създадената организация на работа на служителите от МВР във връзка с днешния инцидент.

Полицията оказва пълно съдействие на екипите на прокуратурата и следствието при извършването на
процесуално-следствените действия, отчитат от МВР

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: прокуратураВМЗ - Сопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Въпрос !?!?!Не може. Имаме забрана да не допускаме учебни стрелби за български граждани, освен ако не се провеждат с лъкове, прашки, копия, мятане на камъни, снежни топки, плюене. Скоро ще забраним и първите четири от изброените. Да не забравите - ако някой ви напада, първо го питайте:1.Въоръжен ли е, ако е с какво, за да знаете с какво можете да се отбранявате. Оръжията трябва да съвпадат. 2.Питайте дали е гей, от етническо малцинство и т.н., щото самозащитата ви може да му наруши правата
31
0
 
5
 
! Отговори
Мери преди 8 години
До БАХ"47 БАХ Явно са Терористи от ИДИЛ с купени паспорти от САЩ"Неее още по лошо .... туй са вносни терористи за Донбас да се борат с рашаните ... да тепат цивилните...
30
1
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Да не правят частна казарма за бежанците и емигрантите ? Да минават задължително обучение а ? Мене на такова ми мяза , някакви американци мятат бойни гранати на някакъв си частен полигон в България ? Алоооооооооо , а мене ще ме подгоните заради газовия ми пистолет че съм го взел за риба като ходя !!!!!!
29
0
 
14
 
! Отговори
Въпрос !?!?! преди 8 години
Здравейте , понеже съм фрашкан с пари искам да наема някой полигон в България за да постреляме с танкове тука с едни приятели ....?
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как какви са тези експерименти? Замесени са барона,барбарона, марона, челопечене, крадат та знае ли се. Този *** винаги се е издържал от търговия с оръжие и наркотици. Питайте боби , докато не ви е покосил инфаркт.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви са тези експерименти от американски "цивилни лица" с военни български боеприпаси? Съвсем ни взимат за мезе.
26
2
 
8
 
! Отговори
ex-Cop преди 8 години
Предположение: старите изстрели за РПГ - така се нарича грамотно "гранатата" - струват много по-евтино от новите. Тренираме с евтини, работим със скъпи.
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е важно какво е било оръжието. Било е оръжие а не компот от праскови. По важно е за кого са го търгували мафиотите и как е възможно във военен полигон частна фирма за която уж никой нищо не знае. Какво е името на въпросния американец? Ахмед или Мухамед ? Ха да видиме продажните мутри какво ще излъжат пред народа. Каква е била гранатата е най малкия проблем с който се опитват да отвлечат вниманието на народа
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е инцидент нещастен случай с човешки живот. По важно за българския народ е да знае какво прави на територията на България частна фирма във военен полигон ? Незаконна търговия с оръжие ? За коя страна и по кой канал е предназначено оръжието ? Ако е за джихадистите от ИД министъра, президента и премиера да си вземат шапките и в пандиза, Това е престъпление спрямо народа на България.
23
1
 
25
 
! Отговори
да бе! преди 8 години
"Частни американски граждани" на ' частен полигон' опитвали 'частни' беприпаси!!!Чудя се ако не бяха американски а руски? Какво щеше да бъде?Съвсем за аджамий ни взимат!
22
1
 
27
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Умисъл няма, само идиотизъм типичен за отвъдокеанските каруцари!
21
2
 
16
 
! Отговори
Умислен преди 8 години
Няма умисъл, дори мисъл няма - да стреляш с нещо произведено в бГ и то преди 25 г. и кой знае как съхранявано. Въпросът наистина е за каго и какво са тествали тези антики
20
1
 
10
 
! Отговори
пешо преди 8 години
а на мен ще дадат ли да бумна, ама с по-нова ..... частни фирми стрелят с РПГ-та .... весело ....
19
0
 
9
 
! Отговори
Гламатиков преди 8 години
Обучителна цел ..... връх .... те хилудите двойки по матурите не са от вчера!
18
1
 
18
 
! Отговори
menq преди 8 години
много бързо удариха балканите тия ислямисти и то право в целта :)
17
1
 
13
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
Минджев пак громи Путин и Русия в умрелия му блог ! На този психопат му трябва усмирителна риза и много бой в проскубаната тиква !
16
1
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Какво прави американецът тук. Изпитва РПГ-то за да може да избива хора с него.Във всяка гадост на този свят американците са си натопили ръцете ако не ръцете поне малкото им пръстече е там Генерал Де Гол преди да изкара Франция от НАТО
15
1
 
19
 
! Отговори
ivo преди 8 години
Плевнелиев подозира, че взрива е блокиран от диктатора Путини затова организира референдум с въпроса:- Нали смятате че Путин има връзка с взрива? Кажете ДА нали ДА!
14
9
 
2
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До Анонимен -6 - Ами да питат мъжлето на Пчеличката Мая - фирмичката е негова.
13
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
никой нищо не знае ами питайте ам посланичка тя би следвало да виразясни какво става ам фирма ам инструктори ако не беше взриванямаше да разберем какво върши правителството значи ще изработим русияв задния двор такъв резил за българия