Нитратите в зеленчуците скочили драматично

Дори по-чисти преди зеленчуци показват завишени стойности
26 юни 2015 13:19, Екип на Investor.bg
32
Нитратите в зеленчуците скочили драматично
Снимка: архив, БулФото

Вместо да намаляват, нитратите в зеленчуците се увеличават драматично, според инж. Лазарина Герова, ръководител на Лабораторията за потребителски надзор, цитирана от в. "Преса".

Според нея в последно време дори зеленчуци, които преди са били значително по-чисти, като карфиола и зелето, сега показват завишени стойности и по отношение на нормите по БДС и на Световната здравна организация.

Отклонения има дори в биопроизводството, макар че то би трябвало да е безопасно. Това се дължи на некомпетентността на производителите и на безразборното третиране с препарати и торове.

Нормата за марулите и спанака например е 1 500 милиграма на кг, но са засичани стойности от 5 000 милиграма. Ако ядете такъв зеленчук, се получават реакции като при отравяне - болки в стомаха, разстройство, виене на свят.

Има опасни превишения и при морковите, тиквичките и краставиците, които спадат към категорията на зеленчуците „лакомници“. Имат свойството да натрупват големи количества нитрати, които в стомаха се превръщат в нитрити. Те блокират желязото в хемоглобина и той не може да пренася кислород. Така се развива вид анемия, позната като метхемоглобинемия.

За щастие доматите са растение, чиито плодове са чисти, особено ако растат на полето. В повечето случаи добри са пробите на салатата айсберг, предлага се и чисто червено цвекло.

При консумация зеленчуците и плодовете трябва да са дълбоко обелени, тъй като най-голямо съдържание на нитрати има в кората и непосредствено под нея.

Марулите е добре да се накиснат предварително във вода и след това да се изплакнат обилно.

Купувайте и консумирайте възможно по-узрели плодове и зеленчуци - съдържанието на нитрати в тях е значително по-ниско.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: нитратизеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
11
 
! Отговори
Земеделец до 3 преди 8 години
Не си излизал от София, нали? Ходиш на сбирки на Либертариански клубове, които се финансират от Джордж Сорос, нали?А кой наряза за скрап напоителните системи, които покриваха цялата територия на страната?Кой разпродаде за жълти стотинки сградите, машините и инвентара на ТКЗС-тата?Пак същият - Костов!Яж сега турски домати и македонски краставици, бачкай за 600-700 лева като слуга в някой магазин или хотел, защото същият този Костов закри и промишлеността!Но идва Видовден, всеки ще си плати!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гаргамел е най-долната твар на целия преход!Комунистите си ги знаем,крадци и некадърници!Но тоя кандидат-партиен член е направо отвратителен!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като има отчетени нарушения в хим. чистота икачество, има линаказания ,глоби и прпмяна наетикети и цени и унищоване напродукция снаднормено съдържание на нитрати и др.
3
10
 
8
 
! Отговори
Анониме преди 8 години
Не пиши глупости.Иван Костов не е ликвидирал селското стопанство,а е разформировал ТКЗСТА-та,където хората работеха за надница от 90 стотинки на ден.И в бившия соц.лагер одавна няма ТКЗС-та,а има големи работещи частни ферми.Никой не ти пречи да станешп фермер,да обработваш земята или да гледаш животни и да печелишп от това.Но тая работа изисква много труд и акъл,повярвай ми.Иначе пред компа е много лесно да се плюе по когото и да било.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лицето Костов ще е първото, което ще увисне на бесило пред Александър Невски от Народния съд!
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да благодарим на лицето Иван Йорданов Костов, ликвидирало българското земеделско стопанство!Яжте турски пластмасови ***!