Карловският кмет поряза протест на мюсюлмани

Не искал напрежение и нарушаване на етническия мир
76
Карловският кмет поряза протест на мюсюлмани
Снимка: Булфото, архив

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов забрани протестен митинг, организиран от Районното мюфтийство в Пловдив в "защита на "Куршум джамия" и други подобни мюсюлмански храмове в страната". Това се казва в изявление на кмета, разпространено от пресцентъра на община Карлово.

Още по темата
От общината уточниха, че в деловодството на администрацията е постъпило уведомление за протест на 30 юни, с присъствието на граждани от цялата страна.

Организаторите са заявили, че "целта на протеста е да изразим искането си джамията и други подобни джамии в страната да бъдат върнати на мюсюлманите, както и да изразим позиция срещу извършването на археологически проучвания около джамиите."

Според Кабаиванов обаче тази проява ще наруши обществения ред в общината.

Той припомня, че "Куршум джамия" не е джамия, а историческа сграда, паметник на културата, която е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила това си предназначение.

Това, че в името й се съдържа думата "джамия", не е аргумент, твърди той. Към настоящия момент "Куршум джамия" е една от архитектурните забележителности на Карлово, но няма култово предназначение, допълва кметът. По думите му градът има богата история, но османският период е една малка част от нея.

Опитите да се внуши, че чрез предстоящите разкопки се осквернява религиозен обект и се цели промяна на предназначението му, са злонамерени, "Куршум джамия" не принадлежи на никое вероизповедание, а на карловци, които искат да знаят повече за славната си история, коментира Емил Кабаиванов.

По отношение на протестния митинг кметът на Карлово добавя, че счита твърденията на организаторите за необосновани и че зад тях "прозират други намерения".

"Не мога да допусна някой отвън да нарушава етническия мир в Карлово и да създава предпоставки за нарушаване на обществения ред в града“, посочва още Кабаиванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Мислещ преди 8 години
До койчоВ Америка дори само мисълта за мюсюлмански протест веднага ще бъде изкоренена от АНС, ФБР и т.н. служби, бъди сигурен! Специално САЩ са толкова АНТИ-ИСЛЯМСКИ настроени, че това е абсолютен абсурд!Ако някоя българска НПО реши да постави паметник на Левски, Ботев или Каравелов в Истамбул или Одрин дали някой ще му позволи?
38
0
 
5
 
! Отговори
Карловец преди 8 години
Мюсюлманите в Карлово нееднократно заявиха, че нито имат нужда, нито желаят "Куршум джамия" да бъде действащ храм! Има друга джамия. Но една партия иска да всее смут, там е цялата работа. Защото това е голям и апетитен имот насред Карлово! Целта на протеста е да се спрат археологическите разкопки, защото има легенди, че под джамията има църква, манастир, че дори и по-ранни, антични паметници. Естествено ако такива бъдат открити мястото придобива съвсем друг статут и сбогом на претенциите на ДПС!
37
0
 
2
 
! Отговори
Мислещ преди 8 години
До АнонименДали в Турция се говори против България и българското?! Еми само преди няколко дни бе излъчен епизод на "исторически" турски сериен филм ("С Русия в сърцето"), в който героите твърдят, че БЯГАТ В КРИМ ОТ ПОГРОМА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕТИ?! Това през 1915 г., по време на Първата световна война, когато България и Турция са съюзници?!? Нещо да кажеш? А паметникът в Одрин за "жертвите на българските зверства"... Какви са тези жертви ми е интересно, след като населението е българско?!
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Balgarite za tova ste na tova dereje zashtoto vse govorite protiv turcite bili riazani bili tova bili onova varvete vijte v turcia dali niakoi govori protiv vas ili nai veche protiv rusnacite kadeto voinata e bila mejdu tiah,horata si gledat ikonomikata i tova e kvoto e bilo e ostanalo na zad vav vremeto!
35
2
 
7
 
! Отговори
Карловка преди 8 години
Браво на нашият Кмет!!Винаги е бил заедно със нас и нашите проблеми,затова няма кой да му заеме мястото!!
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво кмете!!! Дерзай за българското!!! Оставим ли *** те ще искат да си върна Османската империя и исляма но няма да стане. Защо не дойдеш кмете в София да разкараш смръдливците от катуните и крадците от общината начело с Картофената принцеса.
33
6
 
20
 
! Отговори
Smog преди 8 години
Евала на кмета!!! Ше гласувам за него!
32
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 години
До клетник,ганчооо,каква територия сте владели,че не сте разрушили нищо,я ми кажи Рилския, Бачковския и още много паметници на културата ,от кога са ,и защо не са разрушени.
31
20
 
10
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Та тия мюсюлмани не плащатли ли данъци , неспазват ли законите както и християните , къде ви е толерантността, Г-н Кмете Вие поведохте и направихте протест в Пловдив срещу връщането на джамията преди година , а също там счупихте прозорци на джамията, вие тогава провокирахте етническия мир. Мюсолманите са Българи колкото и ти кмете. В Америка дали ще забранят да протестират мюсюлмани , язък ,че си бил председател на СДС, то затва ги докара и дотам ,под 2%.
30
1
 
17
 
! Отговори
Брайко преди 8 години
до 35-клетникНе разбирам само каква зависимост търсиш между мюсюлманин и българин...едното е религия а второто поданство-има както българи мюсюлмани,така и българи или християни-така е било и така ще бъде въпреки нашето желание...Тук проблема е не кой на кой Господ се кланя а това,че се използва религията като средство за манипулация и противопоставяне на хората и това се прави умишлено от въпросните имами които се контролират и финансират от ислямски организации...
29
7
 
23
 
! Отговори
клетник преди 8 години
Плачи Българино за своята погубена България. Защото това което не успяха Византийците за 200г. и Турците за 500 г. то ние и ДПС успяхме за 25г. да разрушим. И както казва Паисий . О и неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш Българин.Защото тези, които искат да протестират и се зоват Мюсюлмани в паспортите им пише Българин. Не знам в някоя от териториите, които е владяла Велика България да сме разрушили нещо а тук турците не оставиха камък върху камък от историята ни. Браво на кмета
28
7
 
39
 
! Отговори
БРАВО преди 8 години
Най-после един кмет да действа както трябва. Браво на кмета на Карлово! Отговорът му е аргументиран и точен.
27
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - В ИСТАНБУЛ ИМА 100 ЦЪРКВИ КОЛКО ДЖАМИИ ИМА ВЪВ СОФИЯ.Истанбул е космополитен мегаполис, световен къстопът. А София?
26
7
 
27
 
! Отговори
браво преди 8 години
браво на този кметдругите да се поучат от неговсички българи да се обединим срещу мюсюлманската напаст
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГецатаТова е целта!
24
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !Кмета на Карлово,който два мандата е избиран с гласовете на ДПС !Къде се пропука единството?Дори в първият му мандат лидера на ДПС му беше зам.кмет!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименГЛУПОСТИ
22
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ИСТАНБУЛ ИМА 100 ЦЪРКВИ КОЛКО ДЖАМИИ ИМА ВЪВ СОФИЯ ЕДНА
21
4
 
42
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Браво на Емил Кабаиванов - като българин за достойната позиция ! Браво и на кмета г-н Емил Кабаиванов, че се грижи за града си ! Всички управници да вземат пример !!!! Така се печели уважение. Може да загуби неколкостотин гласа на "некои си", но ще спечели хиляди БЪЛГАРСКИ ГЛАСОВЕ !!!!
20
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е СЪЗДАДЕНА ПРЕЗ 681 ГОДИНА ОТ ТАТАРИНА АСПАРУХ