Събориха първите незаконни постройки в Гърмен

Жителите им се настаняват при роднини и познати
29 юни 2015 15:28, Анисия Иванова
46
Събориха първите незаконни постройки в Гърмен
Снимка: БТА

Държавата си влезе в ролята и изпълни заповедите за събаряне на четири къщи в ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен, а друга бе съборена доброволно днес. Това каза пред журналисти областният управител на Благоевград Бисер Михайлов малко след 13.30 часа, след като багер разруши и последната от незаконните постройки.

Следобед, съобщи Михайлов, имаме насрочена работна среща с кмета на община Гърмен Минка Капитанова и редно е към нея да бъде зададен въпросът къде ще бъдат настанени хората, чиито къщи бяха съборени днес. Преди да започне самият процес, който като организация върви от страна на държавата и ангажираните в него държавни институции, в разговори с кмета бях ангажирал вниманието й да осигури евентуално временни мерки за настаняване на тези хора.

Но към момента все още от нея нямам официален отговор, а от хората, с които разговарях тук, и от тези, които
живеят в съборените къщи, разбрах, че те ще се настанят при роднини и познати, обяви Михайлов.

Още по темата

Областният управител допълни, че не разполага с лост, за да бъде накаран кметът на общината да изпълни това свое задължение в определен срок. Основен участник в процеса по премахване на незаконните постройки е Регионалният отдел на ДНСК и от там може да се получи отговор кога ще се пристъпи към събаряне на други незаконни строежи в община Гърмен и по-конкретно в кв. "Кремиковци", каза Бисер Михайлов в отговор на въпрос.

Поетапно се осъществява процесът, за всяка една сграда се преценява индивидуално и се издава съответният административен акт, като се спазват всички законови процедури. Днес се стигна до този резултат именно от спазването на сроковете и процедурите, фиксирани в Закона за устройство на територията, обясни той.

Категорично ви казвам, че институциите си вършат работата и това, което се случва днес със събаряне на незаконни постройки и в кв. "Кремиковци", и в с. Рибново, показва ангажираността на държавните органи, посочи Михайлов, цитиран от БТА.

Той благодари на Областната дирекция на МВР в Благоевград за създадената организация, защото не се е стигнало до излишно напрежение и държавата е успяла да си влезе в ролята си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега тихомълком след един месец ново гето. Тези хора няма да живеят в хралупи в гората. Какво се решис това събаряне не разбарх, показност и нашите пари се харчат. Няма шанс за интеграция, доходи и покупка на жилище, но тези хора не могат да живеят при роднини и пак ще сковат някоя сграда.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NIKAKVI OTSTAPKI BUTAI ZDRAVO.
21
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
СЪБАРЯЙ!
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата не си е свършила работата, тези проблеми се решават веднага щом се види нарушение. Проблема сега е как да се бутнат тези гета, без да ни осъдят в Стразбург!
19
2
 
38
 
! Отговори
Des преди 8 години
Много ми е интересно, ако аз не си плащам вноските по кредита за апартамента и от банката ми го вземат, ще имам ли алтернатива за настаняване? Ако е да, направо да спирам да плащам и да чакам общинско жилище.
18
2
 
10
 
! Отговори
scenic преди 8 години
Zashto kmeta na Gyrmen da im tyrsi mqsto kydeto da jiveqt . ROMITE SA DOSHLI OTNQKYDE.Ne sa se pryknali ot zemqta. V zadyljeniqta na dydjavata e da razbere ot kyde sa doshli i da gi vyrne obratno
17
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...редно е към нея да бъде зададен въпросът къде ще бъдат настанени хората, чиито къщи бяха съборени днес."Що да е редно? А мен къде ще ме настаните? И всички останали граждани на България - къде ще ги настаните? Защо трябва да има настаняване? На хора, нарушили закона? Или да нарушаваш законите на България се награждава с даване на държавен имот? Къде е логиката?!?
16
1
 
17
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Призовавам всички роми към ОТГОВОРНО родителство,това означава децата да са грамотни,да имат елементарни представи какво е ред и законност,да се учат на труд и трудови навици,да се сремят към по-добри условия на живот,да не крадат,да научат българският език....и тогава невежеството няма да се възпроизвежда и само да вика ДАЙ....
15
24
 
5
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
Дали ни харесва или не, но тези хора са български граждани, и това че ще им бутнете бараките не решава нищо, единственото което се прави в момента е да се изостря още повече проблема. За последните месеци така и не чух някой да е дал предложения за подобряване на ситуацията
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес.бг - кое от думите ми, че ние издържаме с данъците си, не ви хареса? и че законът трябва да е еднакъв за всички?а?
13
1
 
8
 
! Отговори
До ив преди 8 години
Даржавата да не пречи чрез подкупните си чиновници
12
4
 
26
 
! Отговори
vik преди 8 години
БРАВО! Имаме НОВИНА- ЗАКОНА Е СПАЗЕН!!! НО защо? 1. Защото се вдигна шум! 2. Защото се показа по "телевизора"! 3. Защото идват избори и трябва да се сменя кмета! И докато е новина, това че се е спазила закона и то не срещу даден олигарх или крупен бизнесмен, а срещу махала самозабравили се /защото така им е позволено/ роми, дотогаво ще си казваме че няма държава. И нека се надяваме, че това няма да е прецидент, а едно начало..... пък да видим?!?
11
2
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
Ако не е таина какво произвеждате колко бвп или само за вас си
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
balgarskoto pravitelstvo triabva morite da izpalnivat zakona kato balgarite.tok,voda medizina,obrazovanie vsicko da zaplashtat,ako ne shte stanem kato garzite.
9
0
 
16
 
! Отговори
реалист преди 8 години
На никого не пожелавам това да се случва, но проблема с тези хора, трябва да бъде разрешен. Нужна е държавническа стратегия за спряване с тази прослойка на българското общество!
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех че кеф оправих си живота с туй бутане а вие как сте
7
3
 
41
 
! Отговори
ив преди 8 години
Към единия от пишещите по-долу - Държавата не е длъжна да ти осигурява работа.Длъжна е да ти осигури възможност да се образоваш,да се ограмотиши по този начин да имаш равен старт с нормалните хора.Ако обаче предпочиташ вместо на училище да си пращаш децата да просят и крадат ще си носиш последствията на собствената простотия.
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така и така багерите са в Гърмен, да вземат да отскочат до Банско и да бутнат незаконните постройки на Цеко Минев
5
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве нямали кои да бутне *** българия
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZA EDIN DEN SHTE IZBUTAM VSICKI NEZAKONNI POSTROIKI NA ROMITE V GArmen.