Докато има ракия, България е непобедима!

Божидар Димитров с поредни археологически мисли
27 юли 2015 12:30,
37
Докато има ракия, България е непобедима!
Снимка: НИМ

При археологически разкопки в крепостта Лютица край Ивайловград археологът Филип Петрунов е открил фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия, съобщават от Националния исторически музей (НИМ).

Любопитните неща тук са две. Първо, това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта (първият бе открит през 2011 г.), и третият - в България. Първият е открит при разкопки край Силистра. Вторият интересен момент е, че всички дестилационни уреди са датирани от ХІ век.

От НИМ отбелязват, че и до днес не се знае кога точно е измислена ракията.

Най-ранните сведения за ракията досега бяха датирани от XIV век. Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХІV век.

"Докато има ракия, България е непобедима", допълва директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
6
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
И аз сега си къркам мастичка с тараторче - друга българска богоугодна измислица. После ще опъна женицата, зер ми е направила таз чудна софра и си кърка с мен и тя. Наздраве на професора и Веждито, достойни българи и корави сътрапезници. С тях искам да къркам. Който не мисли като мене да ходи да пие сайдер с американските "войници" в пловдивския макдоналдс.
24
2
 
2
 
! Отговори
крепост от" юто преди 8 години
Какъвто ШЕФА,такъв и историкът му,пълна бутафория.
23
2
 
4
 
! Отговори
бала долари преди 8 години
До Язък!Зле си мой човек щом не можеш да различиш простащината от тънкия хумор!
22
7
 
2
 
! Отговори
Язък! преди 8 години
Тоя ***, който защищава Джизъса за инициалите в Колизеума - и това е директорът на Нац.истор.музей! Такава простащина лъха от него, че е срамота и за културния ни институт, и за медиите, които охотно му дават думата. Той е нещо като проф.Вучков, но не толкова аткрактивен. Позор!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
перефраза на вица за путиндоговорили се америка и русия да унищожат ракетите си взаимноправят го- и обама се обажда на путин - приятел тука са ми останали някакви ракети и щ еправиш каквото ти кажа путин в шок- пристига шефа на генщаба и казвавладир владимирович голяма беда - един пиян лейтенант в сибир е забравил да унищожи цял дивизион ракетипутин - първо това не е беда , второ той не е лейтенат а генерал-лейтенанти трето докато пие русия е непобедима - а на здраве и не плюйте хорицата
20
0
 
19
 
! Отговори
Пиян археолог преди 8 години
Божо щом пак е открил древен казан за варене на ракия, значи с Веждито пак са се надрали на кучета. На тия от толкова археологически разкопки не им останаха черни дробове...
19
9
 
9
 
! Отговори
Божо = тъп боклук преди 8 години
Таз комунистическа *** с всеки изминал ден ни орезилва все повече и повече! То не бяха вампири, не бяха картонени крепости, не беше чудо... Лика-прилика е с македонските (псевдо-)историчари, на които често пресмива!
18
0
 
6
 
! Отговори
istinata преди 8 години
prav e...izbistria suznanieto pravi te sexualen hishnik i mma boec
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
rakia power!
16
2
 
5
 
! Отговори
maketo преди 8 години
ехе а по охрид откога се е варило ракийчица ум ке ти зайде у едно село има казан с дата на него не я помним баш ама беше 5 век преди христа още римска империя е немало хи хи хи
15
0
 
30
 
! Отговори
1 преди 8 години
Сега ще ревнат македонците, че пак им крадем историята и ще вдигнат един голям паметник на на ракията в Скопие !То май само такъв паметник си нямат :)Иначе готина новина :)
14
3
 
17
 
! Отговори
А ,стига ,бе.. преди 8 години
...хан Крум да на е пил "светена вода" от златния череп на Никифор..???Щом е имало чаши --значи е имало и ракия...!!!!!Егати историците....
13
1
 
17
 
! Отговори
25г. преди 8 години
Не знам кога е измислена ракията, ама тука, от както са траките, се вари и пие в промишлени количества. Напий една армия пък да видим дали няма да тупкат всеки наред, по късно и други нации започват да ползват тоя модел като французите ама на тях не им се отдава. :D
12
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен трябва да е "Докато има ракия, България е непоправима"
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ. КАКВО СЛЕДВА? АМИ ЗА ДА ПРЕБЪДЕМ ВЪВ ВЕКОВЕ - ХА НАЗДРАВЕ!!!!
10
2
 
12
 
! Отговори
Гунчо Гунчев преди 8 години
Само министрът на културата може да потвърди тази крилата фраза: "Докато има ракия, България е непобедима". Вежди Рашидов за сега не е коментирал откритието на професора, а е преминал в режим на дегустация.
9
1
 
24
 
! Отговори
Да е ясно преди 8 години
Това е ауспух от трабант, който древните са използвали и за варене на ракия.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно по какво съдят археолозите, че това е част от дестилационна уредба за ракия, а не е част от ауспух на трабант, както пише един от съфорумниците по-долу?
7
4
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Тракиец е отишъл при афро-хамериканските маймуни и е показал на вожда им Бардак Обама как се прави ракия, затова хамерика е непобедима и контролира целия свят
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудех се защо професорът Димитроф напоследък не открива вампири и триглави змейове, а то било защото си е намерил друга ниша. Тоя човек си е объркал националността. Колегата от коментара под този е напълно прав, че щяхме да открием и дамаджанката на Саше Македонския, ако Божката беше маке :)