Германски професор поиска Чинията в ЮНЕСКО

Не оставяйте паметника на една партия, призова той
Обновена: 19 авг 2015 08:00 | 19 авг 2015 07:25,
53
Германски професор поиска Чинията в ЮНЕСКО
Снимка: архив, Булфото

Президентът на Международната организация за опазване на паметниците на културата (ИКОМОС) Йорг Хаспел предлага паметникът на Бузлуджа да бъде вписан в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, пише вестник "Труд".

Германският професор е на специално посещение в България, за да се запознае със състоянието на иначе атрактивния, но рушащ се социалистически паметник. Експертът се е срещнал с областния управител на Стара Загора Георги Ранов и архитект Дора Иванова, която е автор на проект за реновиране на паметника, за да обсъдят заедно идеите за неподдържания монумент.

По думите на проф. Хаспел сградата трябва да бъде възстановена и превърната в паметник на социалистическото изкуство. За реновация на съоръжението ще са нужни около 2 млн. лв.

Според проф. Хаспел паметникът на Бузлуджа е "спящ великан", който не може просто да бъде съборен и трябва деликатно да се помисли какво трябва да се направи там. "Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели", каза немският професор. Той смята още, че монументътможе да бъде поставен под егидата на ЮНЕСКО, но първо в международната организация трябва да разработят критерии за опазване на паметници на социалистическото наследство, каквато практика в момента нямало.

"В никакъв случай не трябва да бъде събарян този паметник, защото е архитектурен символ за цял един етап от развитието на Европа", смята Хаспел. Според професора средства за възстановяването на соцмонумента могат да бъдат привлечени от европейските програми, ако се подчетрае, че ще се използва за туристически цели. И сега много хора се качват на върха, за да разгледат атрактивния паметник, някои рискуват живота си и влизат в разрушения търбух на "спящия гигант".

С решение на Министерския съвет отпреди 4 години и по искане на БСП паметникът е предложен за безвъзмездно ползване на социалистическата партия, обясни областният управител Георги Ранов. От БСП обаче така и не приеха щедрия държавен дар. И досега няма отговор на предложението, припомня всекидневникът.

"Последното ми питане е от декември миналата година, но от БСП продължават да мълчат", уточни Ранов. Той допълни още, че паметникът е под негово управление, но е частна държавна собственост и решенията за неговото бъдеще могат да се вземат само на най-високо държавно ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Последно време забелязвам, че Буда се е сдушил с Ирина Бокова да цоцат здраво фондовете на Юнеско за глупости - явно само парите от Евросъюза не стигат да си кашира по милиард на година.
36
2
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
представете си само археологични разкопки след 20 века я намират тая чиния ... сигуно ще си помислят че сме летяли с нея
35
3
 
1
 
! Отговори
Нелсън Мангелов преди 8 години
Чинията на Бузлуджа трябва да стане хотел !!!
34
1
 
3
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Да дадат летящата чиния на БАН.Става за научни опити.
33
1
 
6
 
! Отговори
evgobul преди 8 години
...абе, каквото и да си говорим, си е доста оригинална и на хубаво място. Интересна е за атракция. Трябва да се ремонтира и запази, според мен!
32
1
 
3
 
! Отговори
Жана преди 8 години
Към Си: НАТО няма работа там. НАТО НЯМА РАБОТА ВЪОБЩЕ В НАШАНТА СТРАНА!!!Защо сте толкоз ***, че искате да подарявате всичко на американците? Нима не щете да сте по-богати и децата ви да има къде да ходят през уикенда да се забавляват? А и самите вие? Или сте толкоз изтрещели от немотия и мизерия, че не виждате никъде възможности в милата ни Родина! Дайте си и *** на НАТО, то ще ви се..е жълтици един ден! ХАХАХА!
31
1
 
8
 
! Отговори
Жана преди 8 години
Много добро и прагватично решение предлага професора, даже може да се използва за туристическа атракция и от него да се печелят пари. Вътре може да се направи ресторант, басейн, театър, кино , окакто и детски кътове за игра. Не знам колко е голямо съоръжението, но като го гледам отвън, не е лоша идеята. Може да има и ботаническа градина наблизо. ВЪПРС НАВИЖДАНЕ И ОРГАНИЗАЦИЯ Е. Не е правилно да събаряме нещо, в което са вложени парите на народа. Ако се ремонтира с пари отЮнеско и ЕС, ще добре.
30
1
 
6
 
! Отговори
pulsator преди 8 години
Колкото и да е комунистически този паметник, е инженерно постижение. Според мен би било много добре или да се реставрира като някакъв вид паметник или да се преустрои в нещо друго. Мястото е уникално и ще привлече поток от туристи.
29
9
 
1
 
! Отговори
Mihailov преди 8 години
Живея в Германия от 35 г. Може ли г-н професора да ми посочи един обект останал и напомнящ за 1000-летния райх и нацизма. С навлизането на съюзническите войски, всичко беше взривено. Единствения обект останал от Адолф е олимпийския стадион в Берлин, но трибунатс, на която Хитлербилна откриването на ол. игри през 1936 г. е вривена. Накрато казано това опит на клмунетата да използват комунистката Бокова.
28
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 8 години
Сигурен съм че рано или късно тази ефектна постройка ,ще бъде възстановена. Може би като жилище на някой богаташ или като свръх луксозно казино от международен мащаб. Аз лично бих искал да живея там. И да мога да си го позволя :-). Има страхотна панорама и звезди. А и отгоре гледаш и размишляваш върху суетнята на мравките ....А някой ден може би ще го гледаме и във поредния американски блокбастър.
27
2
 
0
 
! Отговори
SS преди 8 години
Не може да организираш опазването на един паметник.Не паметник в смисъл на БКП ,а на труда и знанията и талантите на архитекти, строители, народ в ролята на инвеститор. Преди да унищожиш се научи да пазиш създаденото. Комунистите взеха (насила) сградите които си харесаха и се нанесоха да живеят или ги направиха обществени. Добре ,че не бяха като сегашните във форума иначе нямаше да остане нищо читаво и неразрушено.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До историкпо твоята логика на земята не трябваше да има нито един исторически паметник.А точно германците имат представа от тези неща. Паметниците на нацизма, дали са изтрити поголовно от лицето на земята според теб ?? Говорим з ацяло Европа, не само за Германия. А те са затрили много повече от 250 000.
25
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 8 години
Първо словосъчетанието "..частна държавна собственост..."!!! Браво моме!Шапка ти свалям!Второ "ще са нужни около 2 млн. лв."..Аз съм от тези на които събираха пари в училище. Влизал съм няколко пъти още когато беше само затворен и се рушеше и после след като беше окраден.Колко ли щеше да струва охраната от 2 човека за да се запази това което е платено от нас? Гледам вътре изображенията на "боговете" и си мисля колко много човешка суета и гордост има в "шепа пръст" . Що за *** ни управляват!
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най добре на чинията да се монтират двигатели и да почнем да товариме пришълците и да ги пращаме на Марс.
23
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да го разкарват тоя тулуб от там и да закрият БСП като приемник на БКП!Кво ЮНЕСКО кви глупости!
22
6
 
5
 
! Отговори
-10 преди 8 години
За реновация на съоръжението ще са нужни около 2 млн. лв-------------А колко ше са необходими после за поддръжката му? От моите данъци ли ще се взимат?
21
10
 
10
 
! Отговори
историк преди 8 години
Някъде да сте виждали паметници на възхвала за Турското робство , не нали . А за партия която е избила над 250 000 души без съд и присъда само защото са богати и образовани трябва да има паметник . Това просто е нон сенс . Всички подобни паметници трябва да изчезнат за да няма спомен за тази престъпна партия БКП-БСП .
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А БСП защо не си го поправи? Коскоджама партия, натиска се държавата да управлява, а не може един паметник да ремонтира.Ако дойдат на власт, какво ще правят? Ще молят германците да приемат България в Юнеско ли?
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Професорът е прав. Паметникът трябва да се запази и да го направят музей на социалистическото изкуство. Това също както "Османското присъствие" е нещо, което не трябва да бъде забравяно, за да не се повтори.
18
6
 
2
 
! Отговори
Кукловода преди 8 години
До Анонимен 19 Шомпол то от такива като теб България е на доизжевяване .... Ама ней се . Поне един човек да ви каже в прав текст че тук неможе да правите пари от изкуство . Само може да правите от храната акита ;)