Честваме 130 години от Съединението на България

1885 г. бележи един от най-високите върхове на волята на българите за държавност
Обновена: 6 сеп 2015 11:43 | 6 сеп 2015 07:47, Веселина Йорданова
281
Честваме 130 години от Съединението на България
Миене на паметника. Снимка: Dnes.bg

1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност, според историците. На 6 септември е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николов и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков) завземат конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с Георги Странски, което обявява съединението на Източна Румелия с Княжество България.

По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г., България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя), припомня БТА.

На 8 септември 1885 г. княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България:

"Да бъде известено на моя любим народ, че на 6-й того жителите на така наречената Източна Румелия след овладяването на тамошното досегашно правителство и избирането на друго правителство, обявиха съединението на Източна Румелия с Княжеството и единодушно Ме провъзгласиха за Княз на тая област. Като имам предвид благото Българский народ, неговото горещо желание да се слеят двете Български Държави в една и постигането на историческата му задача, аз признавам съединението за станало и приемам от сега нататък да бъда и се наименувам Княз на Северна и Южна България".

След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 24 октомври 1885 г. е свикана конференция на представителите на Великите сили в Цариград за уреждане на Източнорумелийския въпрос.

На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава съединението.

След продължителна дипломация на 5 април 1886 г. в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885 - 5 април 1886) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Турция подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Президентът Росен Плевнелиев ще посети Пловдив за участие в честванията по повод 130-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Държавният глава ще участва в тържествената заря-проверка на площад „Съединение“, където ще произнесе слово.

Преди това президентът ще разгледа националната изложба „Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“ в Регионалния исторически музей.

Столична община организира тържествено отбелязване на 130-годишнината от 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Василка Сугарева.
 


281
Още по темата: ПловдивСъединение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дасикане Рома не са българи или турци
155
1
 
3
 
! Отговори
ROM преди 5 години
ISTO4NO ROMELICITE VE4E ODAVNA SE SAIDINIHA SAS ZAPADNA EVROPA
154
4
 
6
 
! Отговори
патриот преди 5 години
Най-категорично против Съединението се обявява Русия, която дори отзовава офицерите си от България и лишава княз Александър I Батенберг от званието генерал. Великите сили, включително и Русия винаги ги е било страх от една силна и обединена България. Затова са правили всичко възможно за да ни еват майката и сега продължават
153
5
 
5
 
! Отговори
СТИГА ЛЪЖИ! преди 5 години
БЕРЛИНСКИЯ ДОГОВОР --ИЗГОНВА РУСКИТЕ ОКУПАЦИОННИ ВОЙСКИ ОТ БЪЛГАРИЯ , СЛЕД 4-ГОДИШНА ОКУПАЦИЯ ОТ РУСИЯ!РУСИЯ Е ИСКАЛА ПОДЯЛБАТА НА БЪЛГАРИЯ С ТУРЦИЯ и ОСТАВАНЕ ЗАВИНАГИ ТУК!
152
3
 
4
 
! Отговори
И ДА ЗНАЕТЕ БЪЛГАРИ: преди 5 години
РУСИЯ Е БИЛА ПРОТИВ "СЪЕДИНЕНИЕТО" , ЗАЩОТО Е ИСКАЛА ДА ПОДЕЛИ БЪЛГАРИЯ С ТУРЦИЯ!ЦЕЛТА Е БИЛА ---ИЗЛАЗ НА БЯЛО МОРЕ И СЛАГАНЕ РЪКА ВЪРХУ БОСФОРА/проливите/!ТЕ НЕ СА И ..НИКОГА НЕ СА БИЛИ "ОСВОБОДИТЕЛИ"!ТОВА Е САМО "РУСКА ДЪВКА"---за наивни ,прости и неуки БАЛКАНДЖИЙ!БЪЛГАРИЯ --КАКТО ВИНАГИ .....ОБЪРКВА СМЕТКИТЕ НА "НОВИЯ ОКУПАТОР"....въпреки 4-те години руска окупация след войната!
151
5
 
3
 
! Отговори
1997 преди 5 години
Някой от русифилските екскременти не е ли посягъл днес на знаме?
150
0
 
3
 
! Отговори
до 228 преди 5 години
Какво ти е виновна Европа бе,шушон,за щуротиите на Фердинанд?Европа ли го накара да започне война през 1912 год срещу Турция?Тогавашния патриарх казва на Фердинанд,че войната е груба грешка,и че с нея той унищожава 100 годишни усилия за обединение и въздигане на България!Нашата страна дава 30 % от бюджета на Турция,и в замяна има свещеници и учители в цяла Македония,султана се кълне в българите,и каквото му поискат го дава моментално!Явно история не четеш,стига толкова че се ядосвам!Айде,лек ден
149
5
 
5
 
! Отговори
BG преди 5 години
"Успешното Съединение на България е срещу руские интереси на Балканите и то води до обтягане на българо-руските отношения и организирането от руска страна на заговори и преврати в България (Деветоавгустовски преврат). След успешната намеса и осуетяването им от страна на Стефан Стамболов, Русия скъсва дипломатическите отношения с България" Нещо да кажете руски л.... ?!??!? Всички русофили сте национални предатели !!!
148
1
 
5
 
! Отговори
Play преди 5 години
За каква независимост говорите?
147
7
 
8
 
! Отговори
130 г само мъка преди 5 години
130 години криза и мизерия!!България винаги е била зависима страна.200 години под Византийско управление!!Около 500 години Османско!!45 години от СССР!!И сега зависими от ЕС и САЩ!!България е изпята песен още от 681 година.
146
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И знам че "всички приятели на Русия" днес те в лошо настроение.Моите съболезнования по случай 6-и септември но аз нямам вина за тази велика дата която показа на империята на злото че България не е задунайская губерня..ха..ха
145
4
 
6
 
! Отговори
антиславянин преди 5 години
Русская Мысль също не приема, че Съединението е плод само на радикалната партия, враждебна на Русия, ОЩЕ ГИ БОЛИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВА..А НЕ ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНЯ..ХА..ХА Основна грешка на руската политика в България според Русская Мысль е грубата административна намеса като към непокорна губерния: Ние умеехме само да се сърдим на българите, да ги упрекваме в неблагодарност, едва ли не в измяна. Тържество на руската политика можеше да се смята създаването на Балканския полуостров на славянска федерация под протектората на Русия, но вижда в политиката на Александър отдалечаване от пост
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
130 години ЦИРК !Табела в НАРОДНИЯТ ЦИРК !
143
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Берлинският ДОГОВОР ПРЕЦАКА ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ и ги остави на други НАРОДИ !!!Празнувайте сега долни продажници !!!Празнувайте колко семейства са останали зад ГРАНИЦАТА на тази ТЕРИТОРИЯ дето се управляваот договорите на ВЕЛИКИТЕ СИЛИ !!!!!
142
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В общи линии великите сили винаги са били против силна България !И сега е така !!!Защото силна България и Русия са моментално загуба на пари от тях самите !Русия вече не иска да чува за БЪЛГАРИ-ПРОДАЖНИ ДУШИ !!!
141
1
 
1
 
! Отговори
до 235 преди 5 години
Получи се манджа с грозде. Говорим за времето около 1885 година - Съединението на България, Александър Батенберг, император Александър III - или поне до края на 19 век.
140
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 234 общо са 22 ( ако изкаш пример) 1и 2 ги смазват за 1 седмица в горите на изто4на прусия . Приморската им армия е разбита от България на пример . гн Андрей Зайкановски хубаво се е постарал да ги замаже тези работи той яде боя при добри4 и мареше делтата на дунав имено от бг армията влизаме дори и в одеса ( с австриците0но ( официален историк им е се пак дори и при ранен ссср)
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
230, уточни коя година руската армия е бита от армията на Германия?
138
4
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Ало сайтчето, защо тази новина не е постоянно първа? Безродници скапани!!!
137
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 228 но то4но Александър 3 се набутва в този капан думите на Баща му 4е е тъпо *** са пове4е от то4ни