Спряха инсталация от завода, който трови Русе

Заповедта може да се обжалва, но това няма да спре изпълнението й
3
Спряха инсталация от завода, който трови Русе
Снимка: Булфото, архив

Със заповед  на директора на РИОСВ – Русе от днес се ограничава дейността на Завод за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части на "Монтюпе" ЕООД в Русе, съобщиха от МОСВ.

Още по темата

Регионалната екоинспекция вече локализира като един от иззточниците на замърсяване на града именно френския  завод.

Ограничаването на дейността ще се осъществи чрез принудително извеждане от експлоатация на инсталацията за каруселно леене на алуминий –  Карусел № 1 и пломбиране на устройството до привеждане на дейността в съответствие с изискванията на Комплексното разрешително на дружеството.

Заповедта може да се обжалва в 14 дневен срок от връчването й пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд – Русе, съгласно Администативнопроцесуалния кодекс, което няма да спре изпълнението й.

Заводът от доста време замърсява въздуха на Русе. Русенци са подложени на обгазяване с неприятни миризми, а на горещия телефон на екоинспекцията се подават стотици сигнали от различни точки на населеното място.

Коктейлът от химически съединения, които русенци са принудени да дишат от няколко години насам, включва диметилетиламин, въглеводороди, феноли, формалдехиди и други вредни за здравето вещества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не им съдерете задниците от глоби няма да се оправят.
1
0
 
7
 
! Отговори
Rabotil tam преди 8 години
Когато бях в завода на работа, имаше 2 работещи цеха с карусели и се правеше монтаж на машини в третия цех, който бе построен. В първите два имаше поне 4-6 (по памет) напълно еднотипни работещи карусела, което бе и една от причината при вдишване всичко да полепва по дихателните ми пътища и доведе до усложнения и кашляне на кръв. Бях щастивец, че заболяването ми, ме накара да напусна преди да е станало прекалено късно. Та въпросът ми е "Какво смятат институциите за останалите карусели ?"