Налагат глоби за теча на сярна киселина в река Смядовска

Отровата тече от корозирала цистерна в бившите химически заводи
Обновена: 25 сеп 2015 17:40 | 25 сеп 2015 16:35, Камелия Цветанова
0
Налагат глоби за теча на сярна киселина в река Смядовска
Снимка: Булфото, архив

Два акта за административни нарушения ще издаде Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен за теча на сярна киселина във водите на река Смядовска.

Още по темата

Единият от тях ще е за неправилно съхранение на опасни химични вещества, по който предвидената санкция е от 1000 до 40000 лв., съобщи БНР.

Вторият акт ще бъде за неизпълнение на предписание по Закона за опазване на околната среда, по който глобите варират от 2000 до 20000 лв.

През май тази година експерти на службата са проверили обекта и са направили предписание киселината да бъде премахната. Собствениците обаче не са изпълнили поставените им срокове.

Кметовете на населените места по протежението на река Смядовска са уведомени да предупредят населението да не използва водата, уточняват от еко инспекцията.

До края на днешния ден, както и през почивните дни ще продължи периодичното вземане на водни проби от реката за анализ на киселинност, химичен състав, сулфати, електропроводимост и кислород на водата. В четвъртък по обед екологът на община Смядово сигнализира Инспекцията по околната среда и водите в Шумен за замърсяване на река Смядовска.

Установено бе, че сярната киселина изтича от корозирала цистерна в района на бившите химически заводи в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари