Децата в забавачниците тормозени – физически и психически

Обсъжда се идеята за монтирането на камери в забавачниците
Обновена: 24 окт 2015 19:46 | 24 окт 2015 19:39,
28
Децата в забавачниците тормозени – физически и психически
Снимка: Dnes.bg

Децата в някои от детските градини са подложени на системен психически и физически тормоз, отчитат експерти от Пловдив. Сигналите в Агенцията за „Закрила на детето” за подобни случаи не са единични.

"В разговор с детето причината за проблема става ясен", признават от пловдивския отдел.

Заради зачестилите инциденти в забавачниците с тормозени деца, един от които се случи тази седмица в столична забавачница, в която устите на децата бяха лепени с тиксо от учители, се обсъжда идеята за въвеждането на камери за видеонаблюдение.

Още по темата

5-годишният Кристиян беше надран и влачен по земята в пловдивска детска градина, защото не искал да изяде филия с кашкавал.

"Едно видеонаблюдение би предотвратило подобни инциденти", твърди пред Dnes.bg бащата на детето – Тодор Атанасов.

От Агенция "Закрила на детето" са категорични, че камери в детските градини трябва да има, но при ясни условия за използването им.

"Обсъжда се идеята за монтирането на камери в детските градини, за които има сигнали за насилие спрямо децата, но трябва да се гарантира тяхното лично пространство", категорична е Марияна Стоянова, която е главен експерт в Агенция "Закрила на детето" в Пловдив.

"Препоръчително е монтирането на видеонаблюдение в детските заведения, където има риск от насилие или злоупотреба с цел неговата превенция и то трябва да бъде поставено при строги правила”

Експертите по сигурността твърдят, че наблюдението на камерите трябва да се прави от външни лица и е важно кой ще има достъп до записите.

"Когато има постъпила жалба или сигнал записите трябва да се извеждат по определен начин, но в никакъв случай не трябва да се случва от ръководството на детската градина, защото има опасност да бъдат изтрити с цел прикриване на нарушението", заяви Александър Апостолов, който е експерт по сигурността и управител на охранителна фирма в Пловдив.

Справка показва, че камерите за видеонаблюдение са помогнали за разкриването на няколко престъпления в центровете за деца лишени от родителски грижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТова, че има лоши деца, не означава че трябва да бъдат малтретирани, защото насилието в тази възраст, може да ескалира в нещо много страшно в по-късна възраст. Това, че е държавно, не означава, че трябва да е "разграден двор", да не се заблуждаваме как добре се гледат децата с остарели възпитателни методи и насилие да се храни....няма да остане гладно, като не иска да яде, да не яде..на вас всеки път ли ви се яде или после затлъстели хора с лоши хранителни навици, ще се борят за отсл
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нека всяка майак която смята дететто си за мног овелико ,неспособно на лошо поведение ,въобще малко ангелче -да си наеме частна детегледачка -у тях ще стои по цял ден ,ще й инсталират камери и ще наблюдават как гледа ''детето''..ама затова трябват доста пари ..такаче който не е с много пари ще се задоволява с детски градини ,всяка жаба да си знае локвичката /който много се оплаква да си гледа детето у тях ,или той/тя да станат възпитатели в градините -ТЕ ще се справят много по добре ,нали
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
супер ,нека първо да сложат камери ''у дома'' където татИ и *** възпитават ,да се види как действат мамичка и и татенце/разбира се ще се види как татенцето изневерява и бие ''мама'' и как мамичка пуши по цял ден ,не поддържа дома а виси в Мола ,или бабата идва да чисти и готви/ И има такива разлигавени врещящи малки зверчета ,в скоро време трудно ще се намират свестни детски учителки ,за толкова пари -толкова -както се казва
21
2
 
5
 
! Отговори
ПФФ преди 8 години
някои пишлемета си заслужават боя понеже тъпите им родители са ги изпуснали в родилното, а после ги е мързяло да ги възпитат поне малко!
20
2
 
7
 
! Отговори
Нина преди 8 години
Твърдо съм против физическото и психическо насилие над деца,НО родителите вместо да плюят хората,на които са поверили децата си,нека да им съдействат,да разговарят с тях и да се стараят заедно да решават проблемите.Омръзна ми от щури патки,дето търчат по телевизиите и врякат.Те по едно вкъщи не могат да възпитат,ама иначе са големи специалистки.Най-вероятно си крещят на децата и ги пошляпват,ама се правят на светици. Да си ги гледат вкъщи и да оставят хората да си работят на спокойствие!
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горките дечица, ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ. Виновно е първо семейството. НЕКА ДА СЛОЖАТ КАМЕРИ вЪв всяко семейство , за да се види как си възпитават децата и какъв пример им дават родителите, а след това да се търси сметка на учителите. и ПО тази логика аз предлагам да има камери във всеки лекарски кабинет, във всеки автобус,във всеки полицейски участък, въобще навсякъде, защото нередностите са не само в дет,градини и училищата
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да работиш под постоянно наблюдение от камери е сбъркана история...Помислете какви сме всички и после се сърдете на учители и лелки в градините.Дали щяхме да сме по-добри във възпитанието на децата?Не защитавам никого, но от другите искаме всичко да е ОК, а ние гледаме да минем все по лекото и ако може без да се напъваме много ;)
17
6
 
8
 
! Отговори
лични данни! преди 8 години
С тиксо не можеА с камери можеДали децата ката пораснат ще искат някой да извади снимки с глупостите , които са правили като малки
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я си гледайте децата у домаОще детето те се е родило и бързат да се освободят от него. Записват се да чакат за детски дом.Не се сключват бракове.Майките- несигурни. Не смеят да мислят за второ и трето дете.После питат защо арабите ти превзехаАми защото сами си гледат кемействата. Затова.
15
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Камери трябва да има навсякъде и всеки да може да види какво става Детските ясли и градини не са някакъв таен частен клуб, а обществено заведение, където би трябвало всеки да може да вижда как се гледат и възпитават тези малки деца.
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се,че трябва да има камери. Това са деца, а всички помним на какъв тормоз сме били подлагани най-вече от по-големите деца, но и от възрастни, найвече в детските ясли и градини. Примерно дъщеря ми се научи да псува в яслата още преди да започне да говори.
13
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слагайте камери веднага в 67 ОДЗ мечо пух, та да има с какво да се уборят тези кияци на държавна хранилка. В противен случай ще отричат до гроб , както е в момента.
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С. Кръстев, или си воайор, или някоя луда БГ Мама със стремеж към свръхконтрол. Да искаш да наблюдаваш детето си в реално време е направо извратено. Като стане на 14-15 години какво ще правиш? Чип ли му имплантираш?Не твърдя, че в детските градини е цветя и рози, но нещата не се решават с камери. Ти работил ли си някога под постоянно видеонаблюдение и какво напрежение създава това, не защото вършиш нередни неща, а защото самата мисъл, че те следят във всеки момент и навсякъде, е стягаща.
11
1
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Разбира се, че ги тормозят. Да си учител е изключително благородна професия, дори призвание! За съжаление, деградиралото ни общество е неспособно да съхранява тези хора и те просто не останаха! Сигурно добрите педагози в България се броят на пръсти..
10
4
 
10
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
Остана да монтирате камери и спалните ни! Оруел вече е надминат! Не се ли разбра, че в България са останали само простаци управлявани от още по големи ...
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми не го водете на забавачници бре, гледайте си ги Вие))) бабите Ви и дедовците Ви едно време по забавачници са отгледание
8
15
 
7
 
! Отговори
С.Кръстев преди 8 години
Те са против защото ще ги виждат как издевателствуват над децата, как си ровят цял ден в телефона или стоят на лаптопа! Трябва да има пълна прозрачност!
7
15
 
8
 
! Отговори
С.Кръстев преди 8 години
Жалки истории!!! В България ВСИЧКИ закони и правилни решения са КЪРВАВИ, т.е. след като се случи нещо тогава мислят за него и никой не си мръдва пръста преди то да се случи, винаги се е знаело това, но никой не си мръдва пръста! Трябва да има камери навсякъде - в спалното и в стаята за занятия, като всеки родител трябва да има достъп с user и парола, за да може когато пожелае да влезе и да види какво се случва в градината, с детето му! Принципно противници са Директорката и учителката!
6
6
 
19
 
! Отговори
София преди 8 години
Винаги е имало извращения в детските заведения.Няма да забравя как в яслите ми връщаха сухи всички дрешки, докато не отидох един ден по-рано и видях, че ходят без гащички децата цял ден. Имам спомени и да не им се дава вода да пият, за да не се напишкват след обяд.Нищо ново под слънцето!
5
11
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Родителите са за бой дето не са научили детето си да изпълнява и да уважава учителите си! То ще им се върне след години на тях! Но язък за нервите на хората в образователната система, да не би да са длъжни да търпят тези невъзпитани лигльовци! Да не би някой да им плаща за това !