Нов рушвет - "зимни гуми"! Да, ама не!

Законът все още не е факт, а катаджиите искат да "глобяват"
Обновена: 10 ное 2015 07:13 | 10 ное 2015 07:00,
153
Нов рушвет - "зимни гуми"! Да, ама не!
Снимка: Булфото

Зимните гуми са на път да станат задължителни, ако парламентът приеме окончателно текста в Закона за движение по пътищата, вече минал през транспортната комисия. Към момента обаче това не е факт, въпреки че вече катаджии искат рушвет заради каране с летни гуми, пише в. "Труд".

"Двама катаджии поискаха да ме глобят, защото не съм си сменила летните гуми",  разказва читателка от Пловдив.

Случката е станала на 4 ноември. Полицаите чакали на паркинг на голям магазин да излязат коли с летни гуми, които вече си били набелязали.

"Единият ми каза, че вече е гласувана промяна в закона и има нова глоба от 200 лева, но за 20-30 може да се размина и без акт. Аз му отговирих, че дъщеря ми е юристка в София и искам да й се обадя по телефона. Позвъних й и тя ми каза, че забраната още не е влязла в сила и е приета само на първо четене. Тогава дойде и другият катаджия и ми обясни, че те имали акция "Зима" и били инструктирани да предупреждават шофьорите да си сменят гумите. И накрая ми казва: "Госпожо, пари нито сме ви искали, нито сте ни дали. Хайде сега, довиждане!". 

Още по темата

В Закона за движение по пътищата няма задължително изискване, нито глоба за каране с летни гуми през зимата. Необходимо е само дълбочината на протектора да е над 1,6 мм и гумата да няма разкъсвания. Ако са допуснати тези нарушения, наказанието е 50 лв., което катаджията може да наложи и с фиш.

Смяната на летни със зимни гуми не е свързана с точна дата като 1, 7 или 10 ноември, а с падането на температурите до около 7 градуса. По-ранни дати трябва да изберат само онези, които пътуват рано сутрин през планински проходи или по поречията на реките, където има мъгли и заледявания. През миналата 2014 г. например на 25 октомври в Габровско паднаха 30 см сняг, помнят водачите, минавали тогава през Шипка. А сега тече втора седмица на ноември и имаме температури до 20 градуса.

Зимните гуми се познават по означението М+S (Mud and Snow - кал и сняг). За производството им се използва повече каучук, който запазва еластичността си при ниски температури. В състава на материала за истински зимни (а не всесезонни) се добавя т.нар. силика - хидратиран силикатен оксид, който осигурява контакта на гумата с мокра настилка.

Зимните гуми са с по-едри шарки (ламели), между които са оформени дълбоки канали, които задържат и отвеждат встрани водата или кишата и се вкопават в снега.

Цената на зимна гума за среден клас автомобил от реномиран производител е около 150 лв., а по-масови се предлагат дори и по 70-80 лв. В България масово се кара с две зимни, сложени отпред, ако автомобилът е с предно предаване. Отзад се слагат две летни, две всесезонни или две рециклирани. От една страна, това е опасно на пътя заради риска от поднасяне на задницата, а от друга - губи се над 70% от стабилността и оптималния спирачен път, които могат да осигуряват зимните гуми, ако са четири.

Зимните гуми стават задължителни за моторните превозни средства от 1 ноември до 1 април. Шофьор, който бъде заловен да кара с летни гуми, ще получава глоба от 50 до 200 лв., а книжката му ще бъде отнета за срок от 1 до 6 месеца. При повторно нарушение санкцията стига до 300 лв., а без свидетелство се остава до 1 година.

Тези промени в Закона за движение по пътищата бяха приети на 29 октомври на първо четене от парламентарната комисия по транспорт, оглавявана от Гроздан Караджов от РБ. От 11 гласували от всички партии 10 са “за” и само един се е въздържал.

Нито един от тях не се е поинтересувал и не е прочел някъде какво точно гласува. Така единодушно бе прието България да стане четвъртата страна в Европа, в която зимните гуми са задължителни след Финландия, Норвегия и Швеция.

Освен различните климатични условия на Балканския и Скандинавския полуостров, нашите депутати дори не знаят датите за съответната страна. Проверка на "Труд" показва, че за Финландия и Швеция задължението е от 1 декември до 1 март, а за Норвегия - от 15 ноември до 15 март.

В Транспортната комисия не ги интересува и кое колко струва. Ако текстът мине, първите, останали без книжки, трябва да са шофьорите на служебни коли в полицията, армията, в общини, болници и пр.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
1
 
! Отговори
Лимончо преди 8 години
...Така, че не вярвайте на г-жа Валерия ***. Тя малко послъгва струва ми се. <очевидец Лимончо>
91
1
 
2
 
! Отговори
Лимончо преди 8 години
...Веднага се обадих на полицията и на г-н Си-ов и г-н Ч-ов. След около 55 секунди Си-ов и Ч-ов вече правиха обиск на двамата псевдо-полицаи. При обиска бяха намерени наркотици и четири мастербокса цигари. След още 30 минути дойде и истинската полиция...
90
2
 
2
 
! Отговори
Лимончо преди 8 години
Казвам се Илиян, но ми викат Лимончо. Работя като охранител в магазин "Кауфланд" до стадион "Христо Ботев". Въпросния ден гледах как двама катаджии се заяждат с хората. Усъмних се в тях, защото единия беше обут с маратонки, а другия с ***. На десет метра до тях имаше вързани два коня. ...
89
2
 
0
 
! Отговори
az2000 преди 8 години
До меИма, карането на сняг с летни гуми
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Австрия си знаят - от 1ви ноември до 15 април всички със зимни гуми, дори и втора ръка да си вземе човек се гледа дълбочина на профила, година производство. А в бг хем нямат гуми, хем пердашат смело с 100, хем и минават по 5 коли на червено. После що имало загинало и черни статистики.....
87
0
 
5
 
! Отговори
ставри преди 8 години
За това ли са им стачките?
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четейки по горе статията има някои неща които са така повечето са глупости,НО чеТейки края на статията доста се посмях ЧЕ НАШИТЕ"ХУБАВЦИ"НИ СРАВНЯВАТ С ИЗБРОЕНИТЕ СТРАНИ,С КАКВО ДА СЕ СРАВНЯВАМЕ С ПЪТИЩАТА ,С ПОДРЪЖКАТА ,И ЗИМАТА С МАРКИРОВКАТА ЛИ С КАКВО.ЧЕ ДНЕС БЕШЕ 22 ГРАДУССАА.
85
0
 
6
 
! Отговори
Ристо мотористо преди 8 години
Всички МПС аве пълни *** е аз кото си карам мотора и " зимата" стига да няма сняг . Кво праим , а?
84
0
 
19
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
83
0
 
45
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Полицаите да бъдат съдени за РЕКЕТ, уволнени дисциплинарно и ако обичате без 20 заплати. Тази нагла *** трябва да се уволни до един и да започне да се назначава по нови изисквания. Всичкият *** на борсата! Една от причините да започна активно да карам колело са именно корумпираните полицаи. Защо премахнаха камерите, а? Някой няма интерес. . .
82
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък не мога да разбера толкова ли ви мързи да си смените гумите? Става за минути. Моите ги смених на 1-ви ноември, голяма работа че има няколко топли дни в повече.
81
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли закон който да забранява ходенето с джапанки през зимата,вярно не е практично но не е невъзможно
80
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изчезнаха термометрите от пазара. Катаджиите масово ги изкупуват че нали в закона пише 7 градуса. Някои купуват и хладилни чанти да държат термометрите там че да показват по ниски температури като е топло.
79
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка година САМ, по ЛИЧНО убеждение поставям зимни гуми на автомобила си! Но след като съобразя моментната и очакващата се в близките седмици метеорологична обстановка. Законът на коя дата ще ни задължи да поставим зимните гуми? На 1 октомври, след което през целия месец температурите да са до 25 градуса? Какво става тогава със зимните гуми, които се съсипват за месец при такава експлоатация, а и автомобилът става неустойчив с меките зимни гуми, спира по-зле... ***!!!
78
15
 
9
 
! Отговори
104 преди 8 години
Ми що да не ида в Русия?Там е пълно с български спортисти, треньори, строители и други.И ще стават все повече. Особено като ви надупят арабеските след някоя година.
77
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво, но този закон е безсмислен ако депутатите не забранят със друг закон времето от 1.11 -1.04 да не е с температури над 7 градуса ....и още нещо закон за зимни гуми на камиони и автобуси влакове и трамвай, зимна винетка, зимна нафта, зимна газ, зимна течност.....
76
29
 
4
 
! Отговори
Бан Янука преди 8 години
"Летните гуми вече са рискови. В случая с катастрофата в тунела "Витиня", сериозна роля са изиграли и гумите. Вероятно всички коли са били с летни такива, а при температури във високата част на магистралата под десет градуса, те не са толкова ефективни, заради втвърдяването на смесите, от които са направени.Отчетете и този фактор, когато пътувате през есента." - това го пише в един сайт, на който ДнесБГ не могат да му стъпят на малкия пръст. А протестиращите тук сте *** - факт.
75
3
 
29
 
! Отговори
Питащ преди 8 години
Някой ще комнтира ли качеството на новият асфалт който Мутрата поставя . Според много хора управлението на автомобилите върху него е трагедия ? Спирачният път също е много по дълъг
74
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се чудете защо сме на първите места по беднотия. Обясняват катастрофите чрез гумите. Някой беше съобщил колко много шофьорски книжки се купуват, дори знаеше и цената. Ето как от балканска страна ще се превърнем скандинавска.
73
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От рекетьори във властта - толкова. Продължавайте да си ги избирате. Аз явно ще се спасявам в друга държава. Да останат овцете наредени за поредната подстрижка!