Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?

През миналата година са проплакали 60 000 български бебета
4 яну 2016 11:00,
222
Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?
Снимка: архив Reuters

Раждаемостта у нас удари дъното от 70 г. насам. През миналата година на бял свят са се появили малко под 60 000 бебета, което е по-малко дори от новородените след края на Втората световна война.

Според статистиката дори в кризисната 1997 г. в България са проплакали 4000 бебета повече спрямо миналата година.

Още по темата

Според регистъра на ражданията на здравното министерство колко по-развита икономически е една област, толкова по-висока е раждаемостта.

Традиционно в столицата са се родили най-много деца – 15 185. На второ място е Пловдив с 6 854 бебета, а на трето Варна, където са проплакали 3 695 момичета и момчета. В най-бедния град у нас – Видин, средно се е раждало по едно дете на ден, пише "Монитор".

Преди месец пък от НСИ изнесоха данни, че се увеличава броят на живородените деца. Според института българите все повече се ориентират към семеен модел с повече от едно дете. Над 82% от децата през миналата учебна година са посещавали детска градина или училище.

И тази година десетки новородени ще се борят за приза "Бебе на 2016-а година". В Пловдив претендентите за титлата се борят две момченца, приплакали точно в полунощ на 1-ви януари. Системите на двете болници не допускали бебетата да бъдат записани в полунощ и затова и двете бебета са вписани като родени в първата секунда на 2016-а.

"Въобще не съм изчислявала кога да се роди. Събрахме се на трапезата със семейството в Новогодишната нощ, за да празнуваме и малко след това ме докараха в болницата. Оказа се, че имам разкритие и родих в полунощ", смее се щастливата майка на Илкай Дерели Селвер. Малкият Илкай ще влезе в битка за приза с Бойко, кръстен на премиера Бойко Борисов.

"Бойко ще го кръстя, че той ни дава детските. Пари ни дава, а може и апартамент да ни даде”, казва 20-годишната майка Златка. Въпреки крехката си възраст Златка от пловдивския квартал "Столипиново" има още две деца. Многолюдното семейство се издържа благодарение на социални помощи и роднини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато се роди второто ни дете имах 10 000 лева кредит при 1% годишна лихва от който половината веднага отпадна. Малко след това вече имахме и свое жилище.
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички придобивки, ранно пенсиониране и евтиния допреди 26-7 години е точно плод на високата раждаемост. Естествено, че като се ражда повече има и повече работна ръка, следователно повече пари. Сега един работещ колко души трябва да издържа, включително и тази поредна 20 годишна майка на 3 деца, която едва ли има и ден трудов стаж (смешка).
67
2
 
15
 
! Отговори
124578 преди 8 години
България е изпята песен;)Управляващите да правят децапри тях е парата.
66
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички викат: "Демографска криза, да се вземат мерки"Ама кой да вземе мерки? Бойко ли да ви роди деца? Едно време при социализма се раждаха повече деца, защото бяхме бедни, в бедните държави има висока раждаемост, Индия, Африка, Виетнам, АфганистанБългария вече не е сред бедните страни, минахме в клуба на богатите, а в богатите страни раждаемостта е ниска
65
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През1985 г. бензинът струваше 30-40 ст. за литър но масово беше менте и го боядисваха. Лека кола "Москвич" тогава струваше 3-4 хиляди лв. и за него се чакаше минимум 5-6 год. Токът в София и страната се спираше през 3 часа зиме и лете,а водата навсякъде беше на режим. Редовно ходех пеш на работа (3-4 км) понеже градския транспорт бе крайно нередовен,а пари за такси нямаше и такситата бяха кът. Тъста ми ставаше в 5-6 ч. сутринта и се редеше в млекарницата по 2 часа на опашка за мляко на децата.
64
3
 
10
 
! Отговори
До 66 преди 8 години
Моят спомен е, че поне от 1980-та година, т.е. пет години преди твоята 1985-та, младите висшисти започваха работа с 155 лева, а няколко години по-късно станаха 175 лева.
63
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не само банани нямаше при соца, още много други нещанямаше кафе, нямаше шоколад, нямаше тоалетна хартия, нямаше леки автомобили /освен руски трошки за които чакаш 10 години, , нямаше климатици, нямаше телевизори, нямаше детски играчки, голяма мизерия бешеа заплатите бяха ниски, помня баба ми работеше касиерка в едно кино и взимаше 75 лева, носеше си обувките на обущар да ги кърпи, щото нямаше пари за нови
62
1
 
19
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
Бойко е ромски лидер , всички роми гласуват за него освен тези дето се мислят за турци ! Целта ясно от доста години е българското население да се намаля за сметка на ромското ! Факт са помощите и стимулирането на раждаемостта именно сред ромите и точно обратното за Българите ! Чудя се само защо и Българи гласуват за ромския покровител ?
61
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава държавата строеше и даваше евтини жилища, сега не.Тогава хората се пенсионираха млади , получаваха прилични пенсии, гледаха внуци и помагаха на младите, сега пенсионерите чакат на децата на им платят тока.Тогава имаше работа за всички, сега хората масово емигрират като слуги на запад.Тогава имаше икономика, индустрия и селско стопанство, имаше 5.5 млн. работни места, сега са 2.5 милиона.Тогава имаше СССР и СИВ, сега ФАЩ и ЕС.
60
3
 
20
 
! Отговори
сравнение преди 8 години
Преди 89 година семейството ми живееше във двустайна ведомствена панелка, докато си строяхме собствено жилище.Наема на панелката беше 6/шест/ лева,заедно със всички консумативи- ток, вода , парно се връзваше до към 20 лева на месец, или 1/10 от средната РЗ.Сега същата панелка, под наем със консумативи в град, където има все пак някаква работа е колкото средната РЗ.Тогава ако на един работещ му стигаха напълно 2 лв. на ден за транспорт, кафе, цигари, закуска и обед, сега за същото трябват 20 лева.Тогава образованието и здравеопазването бяха безплатни и качествени, а сега скъпо платени и некач
59
1
 
16
 
! Отговори
до 47 преди 8 години
По-несъстоятелно мнение не съм чела! Хората, както и животните, спират да раждат поради тревожност/ несигурност в бъдещето. Друг колега го е казал много точно - хората, които помнят спокойствието през 80-те, или чиито родители са се постарали да им предадат духа на онова нормално време (това без политически подтекст, нещата се промениха глобално след 90-та) се страхуват да създават деца. Не "не желаят". Страх ги е! На *** не им дреме. Това е.
58
1
 
14
 
! Отговори
демокранта преди 8 години
Просто няма млади хора. България не е добро място за младите. Огледайте се - само старци и римляни!
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми след Втората нее имало демокрация...
56
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз като млад специалист с висше образование почнах трудовия си стаж през 1985 г. със 115 лева месечна заплата,докато в същото време мои подчинени с голям трудов стаж взимаха по 300 лв. месечно само затова,че бяха хора на "Партията". Неприятно но факт!
55
6
 
4
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Нека всички русофили да родят по едно дете на Путин и демографската картина ще се оправи. А ако кандисат догодина за по още едно но този път на Бойко ще сторят на България такава добрина,каквато не са правили никога!
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Деца не се гледат с мрънкане по форуми и милостиня от държавата. А по българска традиция най-много мрънкат и дават акъл тези, които с нищо не са допринесли (в конкретния случай за раждаемостта). Или само си търсите оправдания...
53
2
 
5
 
! Отговори
mic6 преди 8 години
какво значи "дори", бе?? след всяка война има бум на ражданията...
52
0
 
6
 
! Отговори
От 59 <До 58> преди 8 години
Извинявам се - беше до номер 56, дето твърди, че през 1983-та средната заплата била 92 лева.
51
1
 
10
 
! Отговори
До 58 преди 8 години
Не лъжи!На сайта на НОИ има средни заплати от "памтивека" до 1999-та, а после са средни осигурителни суми. 92 лева средна е била през 1965-та година, когато още не сме се били оправили след войната.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен56Средната РЗ през 83 година е била над 200 лева, на баба ми пенсията тогава/пенсионирана на 52 години учителка/ беше 117 лева, не си измисляй.Родителите ми бяха инженери и взимаха по над 300 лева всеки.