Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?

През миналата година са проплакали 60 000 български бебета
4 яну 2016 11:00,
222
Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?
Снимка: архив Reuters

Раждаемостта у нас удари дъното от 70 г. насам. През миналата година на бял свят са се появили малко под 60 000 бебета, което е по-малко дори от новородените след края на Втората световна война.

Според статистиката дори в кризисната 1997 г. в България са проплакали 4000 бебета повече спрямо миналата година.

Още по темата

Според регистъра на ражданията на здравното министерство колко по-развита икономически е една област, толкова по-висока е раждаемостта.

Традиционно в столицата са се родили най-много деца – 15 185. На второ място е Пловдив с 6 854 бебета, а на трето Варна, където са проплакали 3 695 момичета и момчета. В най-бедния град у нас – Видин, средно се е раждало по едно дете на ден, пише "Монитор".

Преди месец пък от НСИ изнесоха данни, че се увеличава броят на живородените деца. Според института българите все повече се ориентират към семеен модел с повече от едно дете. Над 82% от децата през миналата учебна година са посещавали детска градина или училище.

И тази година десетки новородени ще се борят за приза "Бебе на 2016-а година". В Пловдив претендентите за титлата се борят две момченца, приплакали точно в полунощ на 1-ви януари. Системите на двете болници не допускали бебетата да бъдат записани в полунощ и затова и двете бебета са вписани като родени в първата секунда на 2016-а.

"Въобще не съм изчислявала кога да се роди. Събрахме се на трапезата със семейството в Новогодишната нощ, за да празнуваме и малко след това ме докараха в болницата. Оказа се, че имам разкритие и родих в полунощ", смее се щастливата майка на Илкай Дерели Селвер. Малкият Илкай ще влезе в битка за приза с Бойко, кръстен на премиера Бойко Борисов.

"Бойко ще го кръстя, че той ни дава детските. Пари ни дава, а може и апартамент да ни даде”, казва 20-годишната майка Златка. Въпреки крехката си възраст Златка от пловдивския квартал "Столипиново" има още две деца. Многолюдното семейство се издържа благодарение на социални помощи и роднини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук е пълно с червени измамници- хора споделят личния си опит и дават конкретни факти как са живели преди 1989 г.,но на тези нечестивци истината не им изнася,въпреки че и те живяха при режим на тока и водата тогава! Но нека дам още малко факти. Цигите още тогава бяха почнали да раждат по 10-12 деца заради държавната издръжка,а Българите по 1-2,но за разлика от ромеите повечето наши мечтаеха да избягат от "добрините" на социализма и да идат на Запад,където да взимат дастойно заплащане за труда си
88
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е важно количеството а качеството, по-добре едно (1) момче от колкото (3) три момичета !
87
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 96Чии заеми изплащаш бе, през 89 година външния дълг беше 10 млрд долара, срещу които държавата имаше активи да стотици милиарди, а сега тиквата само за една година взе 21 млрд. лева, срещу които имате няколко километра асфалт.Тогава имаше евтини жилища, щото римляните не лежаха по цял ден, а строяха жилища и пътища, а сега чакат на готово.тогава тока и парното бяха евтини, щото бяха държавни, получавахме евтини суровини и технологии от руснаците, а сега американците само взима
86
3
 
8
 
! Отговори
До онзи с бабата преди 8 години
До "помня баба ми работеше касиерка в едно кино и взимаше 75 лева"Ти много помниш бе, да не си на 150 години? През 1973-та година минималната заплата е била 80 лева. После 100 лева(от 1979), 110(1984), 120(1985), 140(1989).Пише го на сайта на НОИ. Само дето с тези 80 лева заплата от 1973-та се е живеело както с заплата от около 1600-2000 лева сега.
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като почнете с това българите нямали деца... не е вярно! Имат, ама в Париж, Берлин, Лондон... познавам българка майка на 4 деца, ама нали се сещате, че не живее тук. Така, че сами си направете изводите защо българите имат 2-3, че и 4 деца там, а тук ако имат 1 пак е добре. Едва ли причината е, че не обичат децата и искат да си живеят весело.
84
20
 
9
 
! Отговори
Генади преди 8 години
За тези ***, които се опитват да ни убедят колко сме били богати преди 1989-та и колко сме бедни сега, ще кажа че:- преди 1989-та спестяванията бяха 4 милиарда, сега са 42 милиарда - тогава карахме Трабант и Москвич, сега караме Ауди и БМВ- преди 1989-та студентите празнувахме в стола на университета, сега празнуват в хотели в Гърция или Пампорово- преди 1989-та имаше обущари и шивачи, които кърпеха дрехи и обувки, защото народа нямаше пари за нови, сега всяко лапе ходи със смартфон
83
0
 
1
 
! Отговори
Kikaha преди 8 години
До АнонименНай-точното мнение!
82
2
 
3
 
! Отговори
user преди 8 години
Че не са малко 60000 деца. Той ББ не може да огрее навсякъде :)Сигурно е казал на Цв.Цв. да удари едно м-до ама той мързелив и гледа как да запълни апартаментите само :)
81
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мене проблемите са няколко:1) Като цяло сега политиците ни нарочно направиха такава среда, че да е невъзможно да се живее и оцелява в тази страна. Повтарям - СЪЗНАТЕЛНО го направиха нашите политици последните 25г.2) Няма никаква съдебна система. Ако имаше, всички политици щяха да са осъдени !3) Апатията и егоизма на народа ни...
80
2
 
4
 
! Отговори
еl преди 8 години
До 89Аз и на токчета и по кафенета в парка си ходих миналата година и на айфона си чатих, ама не ми попречи да родя дете. Което си гледам и ме радва. И пак си чата по айфона, и пак по кафета в парка сядах и не ми пречи да си нося обувките на високи токчета :)
79
2
 
5
 
! Отговори
... преди 8 години
Голяма част от младите се обвързват на повече от 30 години! За деца още 5 - 10 години! И това е с извинението, че сега правят кариера или други от сорта! Е то кариера така или наче няма да направят, но накрая се оказва, че и деца няма! Но като гледам даже и бежанците не искат да са тук, та освен освен на "братята" роми да се разчита, *** те като изкопат сичкото железо дето е заровено по тия земи и те ше се изселят! Та деца в близко бъдеще, ха дано ама на дали!
78
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сравнениеАми ето за това ще изплащаме вашите заеми,защото няма такава цена по света-6 лева за квартира заедно с режийните. Все от някъде се е заплащал остатъка и ще ти кажа от къде,ами от многобройните заеми,които взимаше върхушката,за си прави пиар акция,че през социализъма всичко е безплатно. Е,няма безплатен обяд,даже и вниците ни ще плащат за тези,които сега тъжат по социализъма,че е имало стоки бод себестойността си!!!
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 89Проблемът не е в токчета, а в това че 1 или 2 млн. млади българи избягаха в чужбина и там си имат деца, а тук останаха пенсионерите и м...те. Е, кой да ги роди тези деца? 80-годишната ми баба?А иначе, че преди 1989 беше мизерия, това е вярно, но имаше Берлинската стена и бягането беше трудно. Иначе още тогава половин България да се е изнесла.
76
1
 
16
 
! Отговори
До 89 преди 8 години
Не лъжи!Сега мизерията е в пъти по-страшна и затова няма деца. С лъжите си само помагаш на тези, които не искат да има българи.
75
2
 
12
 
! Отговори
до 74 преди 8 години
"помня баба ми работеше касиерка в едно кино и взимаше 75 лева"и по колко часа на ден работеше за тези пари? от 5 до 8? И тогава със 75 лева какво можеше да си купиш, а сега с 300 лева, колкото е МРЗ - какво? Тогава поне лекарствата бяха евтини, а лечението- безплатно, сега на баба ми пенсията й стига само за лекарствата.
74
4
 
7
 
! Отговори
Уиндинго преди 8 години
Въпреки комунизма в България след ВСВ крадците и убийците на България са били по - малко... много по - малко .
73
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мизерията преди 1989-та беше много по-страшна и пак имаше децасега жените не искат деца, искат да ходят с високи токчета по заведения, да чатят на айфона и да пушат цигари
72
2
 
10
 
! Отговори
До 78 преди 8 години
Стига с тези щампи - били сме бедни и затова сме имали повече деца. Сега сме десет пъти по-бедни в сравнение с преди 1989-та и според твоята щампа, сега трябва да имаме повече деца, а е обратното - сега деца няма.
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 75Тогава хората знаеха, че 2-3 деца им гарантират да получат по-бързо и по-голямо жилище, както и държавата да им опрости младоженския заем от 5000 лева, а сега, ако нямаш наследена панелка от соца, 2-3 деца ти гарантират едната заплата да отива само за наем , ток и вода, а ако единия остане без работа, да станете просяци.
70
1
 
17
 
! Отговори
Две причини преди 8 години
Две са причините за ниската раждаемост при българите - несигурност и сравненията. Несигурност, че утре ще имаш работа, както и несигурност, че живота в България ще се нормализира. Сравненията - сравнението преди 1989-та и сега, сравнението живота в България и живота в нормалните държави. Сегашната мизерия е страшна. С 30 лева преди 1989-та можеше да се живее, както сега се живее с 300 или 600 лева, т.е. сега трябват 10-20 пъти повече пари като номинална заплата, за да живееш,както си живял преди