За година: Хулигани счупиха пътни знаци за 1,5 млн. лв.

Режат ги с флексове, оксижени и ги дават за вторични суровини
26 яну 2016 07:34,
19
За година: Хулигани счупиха пътни знаци за 1,5 млн. лв.
Снимка: архив Булфото

2100 пътни знака и 33,8 километра предпазни мантинели за поне 1,5 млн. лева са откраднати и повредени от вандали за година по републиканските шосета. Това сочат данни от Агенция "Пътна инфраструктура".

Пътните знаци струват от 154,40 лв./кв. м за най-евтините пластмасови до 465,87 лв./кв. м за железните, а цената на мантинелите тръгва от 47,22 лв./м и стига до 273,90 лв./м. Металните табели и пътни огради са предпочитани от крадците, защото освен за връщане в пунктовете за скрап, ги използват за колове на дворни огради, за подпиране на асми и дори за печене на чушки и варене на лютеница, пише "Монитор".

"Най-скъпите мантинели бяха откраднати от мост близо до Бобошево на шосе, свързващо към автомагистрала "Струма" обясни шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров. Според него посегателствата върху този тип пътни съоръжения стават основно по забутани пътища, където минават по-малко автомобили.

"Режат ги с флексове, оксижени, товарят и ги предават за вторични суровини. А уж на пунктовете е забранено да ги приемат. Най-много се краде в района около Ботевград и по стария първокласен път през Витиня", обясни Лазаров.

"От магистрали трудно се краде, защото има повече трафик. От края на миналата година всички мантинели по АМ "Тракия" са застраховани. Всяка липса или повреда се дава на застрахователя и той си търси парите от водача, предизвикал катастрофата и я е строшил", добави още пътният шеф.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За година: Хулигани счупиха пътни знаци за 1,5 млн. лв.Режат ги с флексове, оксижени и ги дават за вторични суровини."---Брей! Вече и РОМИ не им викат ... Май и това вече не е политкоректно.За прикритие им казват ХУЛИГАНИ, за да не се обиждат. :)
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"От края на миналата година всички мантинели по АМ "Тракия" са застраховани. Всяка липса или повреда се дава на застрахователя и той си търси парите от водача, предизвикал катастрофата и я е строшил..."И за това простичко решение ни трябваха 27 години усърдно и задълбочено мислене с пот на челото и наченки на гънкоформиращ процес. Но не от запек в тоалетна!Да видим сега колко ли време ще ни струват скрапопунктовете и работещите правила за тяхната употреба?!!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, като не могат да се изхранват само с тролене в Нета трява да припечелват и от Скраб !
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромеец нанайси феродо
6
1
 
2
 
! Отговори
ох на батко браткото преди 8 години
Не 97 , ами 197 лева трябва да стане свинeтката, щом квадратен метър пътен знак струва 500 лева...
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цитат: знаците струват "465,87 лв./кв. м за железните" - тия нормални ли са? Да не ги правят от злато и сребро тия знаци?
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо пунктовете за вторични ги купуват ?????
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Англия като отидеш в пункт за предаване на непотребни суровини не ти дават един пенс,ако ще и 500кг желязо да си натоварил.Ах тези "прости" англичани....
2
0
 
33
 
! Отговори
ами преди 8 години
А някой държи ли сметка на пунктовете за изкупуване?
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полезна новина.Трябва да видя и аз да рязна някой знак,че да избия свинетката