Нов резервоар ще пази морето край Лозенец чисто

Съоръжението ще бъде готово до началото на летния сезон
18 мар 2016 15:14,
12
Нов резервоар ще пази морето край Лозенец чисто
Снимка: Facebook

В Лозенец започва изграждането на резервоар за отпадни води на входа на пречиствателната станция. За него вече са осигурени 746 хиляди лева, обяви в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

"Съоръжението ще осигури по-чисти води по време на туристическия сезон. И така ще реши до голяма степен проблема със замърсяването на морето", каза още Василева, цитирана от БТА.

Още по темата

В ход е процедура за избор на изпълнител, който да изгради резервоара. Той ще е готов до началото на летния сезон.

Междувременно се прави проектиране за разширяване на пречиствателната станция. След това ще трябва да бъде избран и изпълнител за проекта. Това ще отнеме време, но ще реши цялостно проблема с отпадните води в района.

Припомняме, че миналото лято морето край Лозенец бе замърсено с отпадни води и това почти провали сезона.

Министър Василева се надява, че тази година няма да се стигне до това. Тя добави, че са инвестирани 300 милиона лева по различни програми, които касаят опазването на чистотата на водите на Черно море.

Проектът на община Царево предвижда резервоарът да поема допълнително формираните отпадъчни води и те да влизат за преработка в пречиствателната станция през нощта, когато натоварването е по-малко. Така ще бъде прекратено изливането им в морето.

Кметът на Царево Георги Лапчев благодари на целия екип на екоминистерството и се ангажира общината да реализира проекта до старта на новия летен сезон.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Коцето преди 8 години
Ами то вече няма смисъл. Вече толкова малко хора ходят на Кафяво море, че спокойно могат да си карат и със сегашните "мощности".
10
0
 
5
 
! Отговори
Лозенчанин преди 8 години
До псовИ сега ако ми отговориш как тръбите, които се изливат в морето изведнъж ще спрат и ще вземат да се изливат в тоя буферен резервоар? Нали се сещаш че целия Лайнозенец тряба да бъде разкопан, за да се прекарат нови тръби то тоя резервоар, който трябва да е и на място където няма да омирисва туристите. Та успех, който иска да ходи да се плацика в рядкото щастие.
9
0
 
0
 
! Отговори
псов преди 8 години
Нарича се "буферен" резервоар, поема и съхранява всякакъв вид флуиди, в случая отпадни води, после те се преработват в пречиствателната станция когато е възможно според графика и на работа и натоварването. Широко разпространена практика е. Всички курортни селища произвеждат през сезона пикови водни количества за каквито не е оразмерена пречиствателната им станция. Поема ги "буферния" резервоар, когато си отидат курортистите, "буфера" стои празен. Странно, че чак сега са се сетили, *** кмет..
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сред лазурното море край Лозенец...;)) При бАрОвЦиТи фашливи ;))
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй тъжен сутрин е ***,нелепо плочките мълчат.Разделят се л***йното и човекът и всеки тръгва сам по своя път.Човекът по дела човешки със другите подобни същества.Л***йното по тръбите тежки,надоло с другите л******.След час човекът вече огладнява,забравил е за своето л***йно.Л***йното също го забравя,тъй сякаш те не са били едно.А може би така е по-добре,а може и отново да се срещнат там нейде сред лазурното море ...;)
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 години сме летували на нашето Черноморие.Несебър, Зл.Пясъци, Китен.Никога, дори когато децата бяха малки, не сме пили минерална вода, защото не ми харесва.Последните 6 г ходя само в Лозенец , по 2 пъти в сезон.Не се е случвало някой да е имал стомашно-чревни проблеми.Четейки коментарите разбирам, че всички са се разболяли по нашето море.Е, затова има избор-у нас или в чужбина.
5
0
 
4
 
! Отговори
Men преди 8 години
И сега кажете как ще накарате хотелиерите в Лайнозенец да си махнат тръбите от морето и да изградят канализация?
4
1
 
5
 
! Отговори
Боряна преди 8 години
Аз ще пропусна тази година Лозенец. Последните 3 години неизменно ходим на Лозенец за по 10-тина дни, и всеки път всички се изреждаме болни с температура, повръщане и болки в стомаха. Вече всички знаем на какво се дължи това.Не, благодаря, тази година ще пасувам.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опалянка, партенка номер 3. Питам се само що не виждам "Гърция" и тука...
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега кво,всички туристи ще *** в резервоара ли?
1
5
 
14
 
! Отговори
Изцепки преди 8 години
След изцепката миналата година Лозенец много трудно ще успее да възвърне реномето си на хубав курорт.