Мощните коли – блян за слезлите току-що от "У"-тата

Законодателят планира 50% от часовете по кормуване да са на тъмно
Обновена: 21 мар 2016 07:40 | 21 мар 2016 07:00,
80
Мощните коли – блян за слезлите току-що от "У"-тата
Снимка: Reuters

Новите шофьори да нямат право да карат мощни коли. Такава промяна в Закона за движение по пътищата обмислят депутатите. Идеята е ограничението да важи през първите 12 месеца след вземане на шофьорска книжка. Мярката цели да намали пътните инциденти.

Статистиката сочи, че около 10% от катастрофите са причинени от водачи с до три години опит. Промените предвиждат още колите на новаците зад волана да бъдат обозначавани със стикер "Млад шофьор".

Още по темата

Сред новите мерки е също 50% от кормуването да се извършва нощем. В момента няма условие курсистите да се обучават след залез слънце.

Сред по-драстичните предложения е и забрана за новаците на пътя да шофират след полунощ. Някои от народните представители пък са категорични, че част от кормуването трябва да бъде на магистрала, пише "Монитор".

В края на февруари депутатите приеха на първо четене по-нисък праг на допустимото количество алкохол в кръвта. Така на новаците с концентрация на алкохол между 0,2 и 0,7 промила ще се отнема шофьорската книжка за 6 месеца. Освен това нарушителите ще бъдат глобявани с до 500 лв.

Ако дрегерът отчете между 0,7 и 1,2 санкциите скачат двойно. Променят се и глобите за превишаване на разрешената максимална скорост с над 30 км/ч. Санкциите ще бъдат увеличени двойно, но при заплащане на глобата в 14-дневен срок, тя ще е в размер на 50 на сто.

Въвежда се строго наказание и за шофиране в насрещното - глоба до 3000 лв и затвор до 6 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То простотията освен по депутатите и КАТ, ходи и по хората, които им подгласят, каквито и в този форум има в изобилие.Какво ви пречи малко да помислите и би трябвало веднага да схванете, че всичките тези промени ще доведат до повече нарушения, повече катастрофи, повече ранени и загинали по пътищата? Не е толкова сложно.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Семейство някакво едва успяло да си намери кола с мощност около 90-120 к.с., но онези там в парламента могат да запишат в закона, че всичко над 80 к.с. е "мощна" кола и винаги ще се намерят едни там, дето ще подпяват - така им се пада и мощни коли ще карат, а аз не.Защо пишете небивалици за 300-600-900 к.с. и т.н. мощност на колите. Това са единични случаи и не те ще бъдат ограничени от закона, а нормалните хора, които имат една кола и не могат да си позволят втора кола, което означава, че
31
2
 
1
 
! Отговори
АКА преди 8 години
До АнонименАКА неможе да караш....
30
1
 
3
 
! Отговори
До И кво преди 8 години
С този дръгел си велик само в собствените си очи. Купил кашон за 6 бона и вече се мисли за голяма работа. ***.
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 31Значи си пишмат шофьор. Книжката ти не е само за ДжиТи. Трябва да умееш да караш и ЗАЗ и Порше. Моя личен автомобил е БМВ М5 350 к.с. но ще мога да карам и твоето ДжиТи, без да изхвърча от завоя.
28
4
 
3
 
! Отговори
God преди 8 години
До АнонименМай не е виновна колата. Като знаеш какво караш ще караш по-внимателно. Каквито и системи за сигурност да имаш законите на физиката важат и за тях.
27
1
 
1
 
! Отговори
новия хит преди 8 години
ще е 1,9 тди 90 коня. Чип разпръсквачи и си на 150 коня. И никой не може да те хване :D
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простият човек и в училище, и зад волана и в живота си остава ***. Да се кара автомобил не е сложна работа, но ако го кара *** човек, рисковете се увеличават. Вече ежедневно наблюдавам грубо отнемане на предимство, каране в насрещната лента и т.н. Такива прости хора разчитат на другите шофьори да ги пазят. За съжаление простотията е нелечима. Тя е безкрайна.
25
2
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
смееех ,голем смеееех - майка ми има книжка от 20 години , и 100-тина километра зад волана , обаче застраховката й излиза евтина защото е опитен шофьор със стаж хахаха , и аз дето въртя по 3-400 км на ден в столичното движение не се брои ,защото съм на 24години
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАбе пак ще има ..."за едни хора-други мерки"! Тия данни от камерите могат да се манипулират да се трият и там квот се сетиш...срещу едни парици или обаждане от тайно място!
23
4
 
2
 
! Отговори
!? преди 8 години
има един филм , където хората загубваха инстинкта си за самосъхранение и се хвърляха през балкона и беше невъзможно да им се помогне , СЪЩОТО е в България - хората не мислят за резултатите от постъпките на пътя и няма как да им се обясни
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От моя скромен опит - карам Алфа GT(170к.с.), 2009-та. Качих се да закарам до сервиз Голф 3-ка(75к.с.), 1997-***.На първия завой щях да литна от пътя, защото голфарата направо няма спирачки спрямо GT-то. Отделно, че на всеки светофар въртях гуми, щото няма електронни стабилизиращи системи.С две думи - за 30 минути с Голф-а попаднах в повече рискови ситуации, отколкото за една година с GT-то. Разкарайте тия стари кошници от пътя!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не очаквате родителите да купят отделна кола за току-що изкаралия курса син или дъщеря? Колата или ще се кара скришом, или наистина няма да се кара, докато едната година не изтече, след което синът или дъщерята ще се качват зад волана, но забравили каквото и да са научили в курса.
20
4
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Възпитание трябва, възпитание. Когато един човек е невъзпитан или неграмотен, дори и с колело може да направи катастрофа. Трябва контрол и тежки наказания. В САЩ пил ли си, дори да няма инцидент влизаш в панделата. Имам комшия китаец, който изобщо не говори български, но има книжка???
19
0
 
12
 
! Отговори
До 23 преди 8 години
Ти си типичен пример за нерзбиране на същността на въпроса. Хората шофират така, както им позволяват контрлните органи на държавата според правилата записани в закона, а това не зависи дали зад волана си ти, аз или някой друг. В България има прекомерно високи наказания, но няма кой да ги налага и веднага се проявява следствието - шофьорите шофиращи в България не спазват правилата - както българите, така и чужденците.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е мощна кола? Ако семейството има само една кола, която е примерно 105 к.с., а депутатите запишат в закона до 100 к.с., какво следва? Втора кола ли ще купува това семейство? При това вече все по-малко са колите с малка мощност, а в това отношения закона изостава с десетки години от техническото развитие при МПС-тата.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шофиране в насрещното - любим похват на МВР и НСО, а и линейките. Тях ще ги наказват ли?
16
2
 
3
 
! Отговори
иван преди 8 години
Що за глупости....
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забраната младите шофьори да не шофират мощни коли, очевидно ще увеличи катастрофите, но де акъл в депутатите, които се водят по това, което даже го няма - катаджийския акъл.....
14
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко опира до сивото вещество. Първата ми кола беше едно маломощно Пежо, карах го няколко месеца. После се качих на Лексуса на баща ми- 3-литров мотор. Удоволствие бе да се кара. Малко след това си купих Тойота Селика GT-s. 200 конски сили на 980кг.. И всичко това на възраст между 18 и 23. Сега съм на 28. Имам златен талон, нарушение нямам нито едно, а карам ежедневно. Обичам високите скорости, но мисля къде и кога могат да бъдат развити.