Ваксина ли парализира 2-годишно момченце?

Детето е било болно при поставянето й, казват медиците
Обновена: 23 мар 2016 11:18 | 23 мар 2016 10:30,
65
Ваксина ли парализира 2-годишно момченце?
Снимка: Reuters, архив

Поставена пневмококова ваксина е довела до парализа на дясната половина от телцето на 2-годишния Виктор от димитровградското село Брод.

Момченцето било докарано с линейка в критично състояние в неделя в хасковското Спешно отделение.

Виктор бил здрав и енергичен в петък, когато обаче му била направена пневмококовата ваксина, твърдят роднините. Състоянието на детето се влошило и на следващия ден то се събудило наполовина парализирано.

Изплашените родители поискали детето да бъде лекувано в Пловдив. След консултация с детския невролог от УМБАЛ "Св. Георги"  проф. Иван Иванов обаче се взело решение първо да се проведе лечение в хасковското инфекциозно отделение.

На Виктор е направена лумбална пункция, като резултатите говорят за наличието на инфекция и вероятен менинго-енцефалит. Все още обаче се чака крайното заключение на специалистите. Междувременно на детето се прилага лечение и състоянието му временно е стабилизирано.

Според хасковските инфекционисти в дясната половина на тялото има чувствителност, но рефлексите са видимо нарушени. Връзката с ваксината обаче не е доказана, смята началникът на отделението д-р Петър Хубенов. Приелата го лекарка в хасковското Спешно д-р Камберова обаче потвърдила пред роднините връзката между състоянието на детето и ваксината.

Цялостният преглед на малкия пациент в неделя обаче е извършен от друга педиатърка — д-р Анюта Лозева. Тя е констатирала вирусна инфекция и е насочила детето към инфекциозно отделение.

Потърсени за коментар от Заразното обявиха, че ваксинацията не е извършена със спорната 5-валентна ваксина пентаксим, която заедно с многото други заболявания пази и от менингит.

Д-р Хубенов е убеден, че не ваксината "Симфлорикс" е предизвикала настоящите симптоми.

"Третата игла е поставена на 10-ти март, симптомите са са проявили на 20-ти. Това е твърде дълъг период за постваксинални усложнения", смята той.

"Със сигурност детето е болно от бронхопневмония и синузит. Направихме лумбална пункция, като има съмнения за менинго-енцефалит (менингит б.а.)," обясни докторът пред "Монитор".

Според него в основата на възникналия проблем е, че ваксината е поставена докато детето не е било съвсем здраво, каквото е изискването по медицински стандарт.

В деня на ваксината малкият е имал температура и усложнено общо състояние. В тази ситуация ваксина не трябва да се поставя, категорични са медиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vladyНе мислиш ли, че са длъжни да дават информация с какви точно ваксини инжектират хората и те да решат? Не е ли парадокс да те заразят със болест, за да не боледуваш от същата болест?
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 42Ако ваксините предпазват какво те е грижа за другите? Бий си ги всичките и си гледай работата!
36
4
 
1
 
! Отговори
дн13 преди 8 години
До До 43Аз пък имах съсед на който детето не се разболя след като му сложиха ваксината така, че ето контра-аргумент в полза на 43. Аман от разбраи-недоразбрали.
35
3
 
3
 
! Отговори
60 mg Morfin преди 8 години
Алергична реакция или взаимодействие, бог знае още с какви антибиотици са го тъпкали преди ваксината. Невежи родители, да водят детето си болно да му се бие ваксина.
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛИПСА НА ВАКСИНА Е ПРИЧИНАТА! С такива заглавия ще накарате още 200 *** да не си ваксинират децата. Мислете малко преди да напишете нещо, защото освен повече кликове за реклама е важно какво искате да кажете в статията. Ако някой не я прочете до края ще остане с много грешно впечатление. СМЕНЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО!!!
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Принципно всяка една ваксина може да те разболее и с несвързана пряко с предназначението на ваксината болест, както е в този случай с това двегодишно дете. Не се заблуждавайте, че ваксините са единствено и само полезни. Те нанасят и много вреди и чукайте на дърво да ви се размине.
32
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Ваксините с отслабени живи вируси или бактерии могат да предизвикат заболявания в редки случаи макар и значително по-леки от естествените. При тези с мъртви страничните ефекти са сведени до минимум, но и създаваният имунитет често е по-слаб. В случая става въпрос за явна лекарска небрежност - на дете с температура не трябва да се поставяв ваксина.
31
3
 
16
 
! Отговори
До 43 преди 8 години
Имах съсед, чието дете се разболя от детски паралич заради ваксинирането му против детски паралич, така че не лъжи. Ваксината МОЖЕ да те разболее с болестта против която е предназначена.
30
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 39:Ваксината против едра шарка НЕ МОЖЕ да те разболее от едра шарка.Нито една ваксина не може да те разболее от болестта, за която е предназначена.
29
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С такива спекулиращи заглавия, единственото което ще постигнете е да наплашите неграмотните хорица в БГ да не ваксинират децата си. Което ще доведе до бум на болести, считани за победени.Същото се случи и във САЩ, Великобритания, Австралия... навсякъде където има антиваксъри.
28
3
 
14
 
! Отговори
До 27 преди 8 години
Много си далеч от истината. Генетично заболяване е един друг път. Може да има връзка, но се проявява обикновено след ваксиниране. По принцип учените още не са установили за какво точно предизвиква аутизма, но ако е от ваксините, никога няма да го кажат.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грубо казано, ако една ваксина предотвратява разболяването на 20-30 деца от всеки 1000 деца, но разболява 2 деца от тези 1000, ваксината се счита за полезна. Само да не си на мястото на децата и близките на децата разболели се заради ваксината.
26
4
 
10
 
! Отговори
Do 38 преди 8 години
Детето ти може да се разболее от едра шарка или детски паралич, както заради това, че не е ваксинирано, така и заради ваксината, която му е поставена, за да го пази. Случва се, достатъчно често, за да се пренебрегва като проблем. Разбира се лекарите си мълчат за тези случаи и човек научава за тях само когато на някой близък или познат с детето му се случи нещо такова. Същото е и с появата на аутизъм при децата след някоя ваксинация, която "отключва" аутизма в детето. Питайте майките на такива де
25
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ваксините били вредни, а по-добре ли е детето ви да се разболее от едра шарка или детски паралич?! Мислете малко! Особено сега когато се напълнихме с емигранти, които носят кой знае какви вируси, защото в Африка никой не ваксинира децата масово и там си има всякакви заболявания, за които в Европа сме забравили от десетилетия.
24
3
 
15
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Лекарите са длъжни да прегледат детето!! Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди ваксина. И дори малко съмнение да има ваксина не се поставя. Я стига бе, аз моя котарак когато го заведох на ваксина доктора първо го прегледа и го върна защото беше болен, даде му лекарство и ходих следващата седмица когато се оправи тогава му сложи ваксината. А те дете да не прегледат, вината е изцяло на лекарите.
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бг докторите са тежко некадърни баламурници.Да не дава Господ да се разболееш........... ще те довършат в болницата.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ваксините са като всяко друго лекарство, помагат на хиляди, но вредят на един. То по тази логика всички лекарства трябва да бъдат забранени, защото при 1 на няколко хиляди може да има странични реакции. Така, че това, че по някакви причини на 1 дете ваксината не му е понесла не означава, че трябва да спрем да ваксинираме децата си, защото последиците ще са много по-тежки и хиляди ще се разболеят и то от доста неприятни болести. Важното е детето да се оправи и да се разбере защо е станало така.
21
3
 
6
 
! Отговори
държава преди 8 години
има ваксини за да ви стерлизираме, като помиярници
20
11
 
13
 
! Отговори
до всички родители преди 8 години
вие, родители, сте като онези старци, които все си дават парите на телефонни измамници..навсякъде пълно случай с деца инвалиди след ваксинация, но продължавате да си бодете децата с отровните ваксини, като едни истински полу-***, сами осакатявате поколенията си...
19
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лобито на фармацевтичните компании е много силно и на практика няма кой да докаже, че ваксината е предизвикала това, което виждат родителите, в случая тази парализа. Примерно, след ваксиниране се проявява някаква форма на аутизъм. Това заради ваксината ли е или не. Лобито твърди, че няма връзка, но родителите виждат кога е станало това, както и кога е станало при други деца с този проблем.