Карлово остава без турски имена на улици и местности?

Дали Сучурум се предлага да стане Хвърчаща или Летяща вода?
81
Карлово остава без турски имена на улици и местности?
Снимка: Булфото, архив

Общинският съветник от НФСБ Андон Андонов предложи турско-арабските имена на улици и местности в Карлово да бъдат смени.

Кметът на общината Емил Кабаиванов подкрепя идеята му, но се оказа, че карловци са разединени.

Мненията са от: "Ще стане смешно, да не ровим там, където няма нищо" до "Защо не, не трябва да живеем с миналото".

Така или иначе предстои общинският съвет да разгледа предложението, но Андонов припомни, че всъщност то не е ново и преди години дори е прието с положително становище от местния парламент.

Андонов сега иска специална комисия да реши как да звучат на български турските имена.

15-метровият водопад Сучурум, една от гордостите на Карлово, трябва да стане или Хвърчаща или Летяща вода.

Някои карловци обаче смятат, че има имена, които не бива да се променят. Едно от тях е на местността Беш бонар, което на български трябва да се преведе като пет кладенеца, пет извора и не би звучало толкова добре.

Освен това хората настояват местната управа да се допита до тях. Андонов обаче е категоричен, че имената са сменени насилствено по време на турското робство.

"Всички, които са се борили за нашето освобождение заслужават да си върнем имената, а дори и да променим имената никой няма да задължи хората да използват българските имена, но пък моите деца няма да знаят турските им имена", коментира той пред bTV.

Според председателя на Общинския съвет Тодор Шойлеков идеята е хубава, но чисто административно ще доведе до объркване на хората и една такава промяна би останала само на хартия.

Емил Кабаиванов припомни, че държавата административно вече е сменила имената на много селища, които преди това са имали турско-арабски имена.

"Процесът на смяната на имената не трябва да е еднократен, а и първо трябва да се чуе мнението на хората дали чрез референдум, или по интернет, или да се поставят кутии на различни места", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: карловотурски имена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
3
 
! Отговори
тюрлю гювеч преди 8 години
кабаиванов да не забрави си смени и това име, щото префикса каба е чужд както и други такива като кара, хаджи и намси ко още.
59
2
 
2
 
! Отговори
OSMAN преди 8 години
KaRLOVO.ZNACHI KARLI OVA.SMENETE IMETO NA GRADA PARVO.I BEZ TOVA STE OSTANALI KOLKOTO EDNA MAHALA NA BURSA.RANO ILI KASNO TURSKITE IMENA SHTE SA NAVSYAKADE.DANO DA E TAKA.SHTOTO MOJE I SIRIYSKI DA STANAT.TOGAVA SHTE TARSITE OSMANSKOTO PRISASTVIE....
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карлово да стане столица и най-сетне да премахнат новините на турски и медийното потурчване, бълващо всеки ден по медиите !
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 58Турцизмите са си турцизми, най-често си имаме български аналог и няма нищо лошо в това да ги използваме, за да има нюанси. Пример:"Ще видиш на баир лозе!". Хълм = баир. Т.е. използваме думата не защото нямаме наша. А от турските думи половината са арабски и персийски. Зер ни е лошо, че имаме три думи за едно понятие - водоскок, фонтан /фр./ и шадраван /перс./. Персийски са пешкир, перде. Арабските "турски" думи са безчет. Мен ме безспокои зацапването на езика ни от английски думи
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип съм за, нека сменят и името на вр.Мусала.Това е ставало на няколко пъти в Следосвобожденската ни история.Нека карловци си почешат мозъчните гънки как да сменят името на града си, кръстен на Карлъ-бей!Може би да върнат Левскиград? Ами Кърджали?Да не би да ги е страх да го преименуват?Друг е начинът да се докажем, патриоти! За него се иска мъжество, пламенно родолюбие, сила!Де ги?"Ще взема еднопосочен билет и тръгвам през Терминал 1!". Който го изрече или напише - принудително изгонване
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОДКРЕПЯМ инициативата.В България -български имена. А за свикването - бързо ще свикнем.Важно е да обичаме родината си и да я пазим от чужди влияния ,да я изчистим от всичко свързано с робството.Тогава ще се почувствахме истински българи.
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Пазарджик смениха имената на доста улици. Нищо лошо на пръв поглед. Какво се оказва обаче когато решиш да прехвърлиш имот. Трябва да заплатиш 5 лв. на Общината за да се докаже новото име на улицата документа ще получиш след няколко дни. Та хиляди такива капани са измислили и продължават да измислят ненаситните общинари.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МУНДАРОВMUNDAROV tipichna turska duma ,oznachava nenujen, neprokopsanik,az s takava familia edin den nqma da jiveya
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Karlovo ot turskata duma ;Karli ova ,znachi snejna polqna,polovinata gradove v BG sa s turski imena a za sela i mestnosti da ne govorim
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещастният Българин пак ще бъде натоварен и измамен. Всеки който има земя да погледне натуралният акт и ще забележи че всички местности отбелязани в него са с турски имена. Какво следва .Нови нотариални актове нови грабежи и безкрайно ходене по мъките. Но и доволни ще има .Това са алчните ненаситни управници .Честито.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има-да си ***!
49
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 години
До нико,браво се казва на магарето,а този кабаиван,кога ще си смени фамилията.
48
0
 
7
 
! Отговори
Кърджали преди 8 години
А Кърджали как ще се казва, защото е кръстен на Кърджа Али и дали кърджалийци ще се съгласят да се смени името на града?
47
6
 
6
 
! Отговори
555 преди 8 години
До Анонименвсичко мога да приема но да ме обиждаш, че съм българин няма да стане. *** смотан. никога турците в булгаря не са били българи. казах
46
4
 
9
 
! Отговори
нико преди 8 години
Не става дума за обикновени турцизми , а за ИМЕНА на български местности , БРАВО на карловските патриоти , дано и други вземат пример !
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудно ми е с какво ще заменим думи като таван, перде, тава, калдъръм,барут, кибрит и доста турцизми навлезли в езика ни.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако местните са свикнали със старото име, каквото и да е то - едва ли лесно ще ги убедите да използват новото. Пловдивският кмет нали опита Джумаята да го прекръсти Форум, ама всички пловдивчани пак си ползват старото име. Да не говорим пък старите имена на улиците и площадите, променени след 1989-та - пак масово се използват в неформални разговори :)
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КметаА БАШ
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както и други са писали, някой пита ли ни след 1989 г. за смяната на имената на градове, села, улици, площади и т. н. Аз съм от Михайловград, но "демократите" го прекръстиха на Монтана. По-американско звучение имало. Като щата Монтана в САЩ. Нямаше референдум, нямаше допитване в кутии по улиците. Просто смениха табелите в началото и края на града. И както виждате оправяме се до ден днешен. Пари са смяната, пътни и географски карти се намериха и промениха. Защо сега да не може?
41
5
 
4
 
! Отговори
Динко преди 8 години
Верно бе !!! Как не сме се сетили до сега.Този който казва "сармички" на сармичките е турско ***, ***, комунист, народен изменник и нацист.Те са си нашите "увивички"Определено с такива хора като НФСБ Андон Андонов ще забогатеем не ами германците ще ни се натискат да живеят тук.А някои се смеят на Сърбите и Македонците за такива изцепки.Хич не ги разбирам тези хора.Ще заживеем добре когато наплюем всички и се разделим на съставните си части.