Дом под наем, но... без наем! Да съживим селото!

Една Facebook инициатива, в чиято основа е добрината
17
Дом под наем, но... без наем! Да съживим селото!
Снимка: Facebook, от групата "Имот по наем БЕЗ наем"

Добрината стои в основата на една Facebook група, създадена преди година в социалната мрежа. В нея хора, които търсят дом, могат да заплатят за него единствено със своите грижи, работа или просто добра компания.

Инициативата "Имот под наем без наем" е отворена група, която се бори срещу обезлюдяването на селата. Взаимното даване е условието това да се осъществи. 

"Това променя комерсиално-собственическия манталитет, който не води доникъде", сподели пред БНР Ирена Нанкова, актриса в куклен театър, която е в основата на идеята.

По думите й става дума за взаимопомощ и временна размяна на имоти и безвъзмездна грижа за тях.

"Преди година и половина си търсех да закупя къща в село около Бургас. Видях колко много самотни къщи има и ми хрумна, че една толкова разумна и практична идея не може да е лудост, тя е стандартна. Ако обществото е узряло, тези, които са узрели, поемат идеята и я превръщат в реалност", казва Ирена.

"Всеки чрез профила си пише обява, а който се интересува от нея осъществява личен контакт с предлагащия. Няма общи правила за договаряне, защото всеки случай е частен, с конкретни потребности и изисквания", подчерта тя.

В България пустеещи къщи в призрачни села има в излишък. Най-трудно е обаче да се довериш и да допуснеш непознати за теб хора в дома и сърцето си. "Търсещите определено са повече, но все повече набират смелост и предлагат такива имоти", обясни още Ирена Нанкова.

Такава смелост има и Теодора Стоянова, която предлага къщата си на село в групата.

"Здравейте, нашата къщичка се намира се в с.Горно Абланово (Русенска област). Не е обитавана поне от 7-8 г. Към нея има голям двор около 2 декара, което я прави удобна за земеделска продукция. В равнинна област е, имаме комшии, близо до основния магазин в селото, до спирка. До нея има й голяма поляна с кладенец с вода. Близо сме й до Дунав, може с кола за 30 мин. да се ходи на риболов. Мога още да разказвам.... но дано се намерят добри хора, които да имат желание да възвърнат духа й", е написала Теодора над снимките на имота си.

Помощ търси Владислав Николаев. Той предлага не само дом, но осигурява и заплащане срещу труда на хората.

"Здравейте, търся човек или семейство, което да се грижи или помага за 10 декара селски имоти и 25 декара овощна градина, срещу заплащане. Идеята е да се изгради едно устойчиво, екологично чисто и независимо стопанство. Ще се набляга на овощарство, зеленчукопроизводство, билкарство. Разполагам с голям павилион в Свищов за плодове и зеленчуци, за реализация на продукцията. Къщата не е перфектна, но става за живеене и може да се подобрят много неща, ако ви се отдава", пише Владислав.

Къщата си предлага и Теди Грийн. Тя търси семейство, което да се настани и живее в къща близо до Слънчев Бряг.

"Без наем, като си плащат само сметките, условието е да останат за по-дълго време и да се грижат за имота, ако имат желание да земеделстват. Има голяма градина, лозе, двор за животни и много плодни дървета, но ако имат работа в околността и нямат време за цялата градина не е от значение, важното е присъствието в къщата.  Там живее също нашата баба – истинска, добричка и грижовна баба, която има проблем с очите и не вижда съвсем добре. Затова търсим добри хора, които да я наглеждат и помагат понякога. В селото има училище, автобуси за другите градове туристически ресторанти, има и доста млади хора", споделя в групата Теди.

Още за инициативата можете да видите тук!


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Джон преди 5 години
Не е лошо, но трябва да има договор за съдружници. Хората които ще дойдат да са етнически българи, да се грижат за земеделските земи и къщата а продукцията да я реализира собственика, накрая печалбата да се дели на две, както и сметките. Иначе не е честно.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубава инициатива, но много рискова. Дори и да имаш договор, ако злоупотребят с добрината ти с неплатени сметки какво става. В Германия като наемаш жилище, сам се рег. за плащане на сметките и нищо че си наематели идват на твое име, в България това не е така.
10
0
 
2
 
! Отговори
Да много добра преди 5 години
Да вземат да върнат самооблагането - имаш излишни пари не ги трупаш в банката а ги даваш на плевенския тарикат горанов!
9
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДНА ДОБРА ИДЕЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8
3
 
28
 
! Отговори
преди 5 години
Съгласен съм с Димо на 100000%.Поредната отчаяна Инициатива на отчаяния Българин.Проблема не е че ще се затрие някаква кирпичена къща-ПРОБЛЕМА Е ЧЕ СЕ ЗАТРИХА ЦЕЛИ РОДОВЕ.От това по-страшно няма.Навремето като дете на село-а при чичо,а при другата леля,а при вуйчо....и така можех с дни да обикалям само по роднини.от тоя ще чуеш нещо,от другия ще видиш нещо...и така се създаваха житейските ни спомени.Сега -какво ?Пусти села,безтегловност,празни души ....Лошо,лошото-братя-тепърва предстой.
7
0
 
14
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
имотът "под наем, но без наем" се нарича имот на заем.
6
7
 
26
 
! Отговори
dimo преди 5 години
Много хубава инициатива:Пуснете ги в имота си !Да ви навъртят 200-300лв ток и вода.Да ви върнат на отпадъци-що желязо и бакър има в къщата.И както обичаше да си изразява баща ми:Дай си мъжо жената-пък ти ВЪРИ В ТРЪНИТЕ.Такива инициативи са хубави-но НЕ ТУК.И ....на по-лошо ВЪРВЯТ НЕЩАТА ..с опустелите кипри СЕЛЦА !!!За жалост.А....сега НАЗДРАВЕ !
5
5
 
5
 
! Отговори
художника преди 5 години
До MadSlavМного си прав. Остава повече хора да го разберат!Както има ден и нощ, така има хубаво и лошо. А живота е един.
4
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да стане, защото след 1989 г. държавата не изкупува селската продукция на дребните земеделци и животновъди, а изкупува само тютюна на турците. Всеки може да продаде панелката или килията си в София и да се спаси на село от тероризма в големите градове, но не може да оцелее без пари заради държавния геноцид.
3
7
 
20
 
! Отговори
художника преди 5 години
До Анонимен 3Ето ти нещо хубаво!Вървят си един ученик и един учител по коритото на една замръзнала река и си говорят.-Учителю, защо хората по принцип са толкова мрачни и необщителни?-Виж! Какво има под краката ти ? казал учителят.-Ами как какво? Лед.-Да, но като разчупиш леда отдолу е пълно със живот.Така че много хора виждат само леда. Разчупи го и напиши следващото хубаво нещо!!!
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
hudojnik, ti zashto ne napishesh neshto hubavo vmesto da pliuesh drugite?
1
7
 
28
 
! Отговори
художника преди 5 години
За хубавите неща, коментари няма. Що така бре???Ако трябва да оплюем някой сме на първа линия. Навъсен и мрачен народ сме, ей!!!