ДПС – пръв радетел за общински жилища на ромите

Движението се загрижи за бутнатите им незаконни постройки
Обновена: 6 апр 2016 10:55 | 6 апр 2016 10:44, Камелия Цветанова
117
ДПС – пръв радетел за общински жилища на ромите
Снимка: архив Bulphoto

Да дадем общински жилища на ромите, да им решим проблемите най-накрая! За това призова депутатът от ДПС Четин Казак и предложи депутатите да разгледат внесените от движението поправки в Закона за общинската собственост, които отлежават още от края на 2014 г., но мнозинството отказа да се занимава с тях през тази седмица.

От ДПС искат, когато се премахват постройки, независимо дали временни или постоянни и когато на адресите има регистрирани хора, общините да са длъжни да осигурят жилище и нова регистрация на ромите.

Четин Казак припомни, че само след ден - на 8 април е Международният ден на ромите, но проблемите им са ежедневни и трябва да се намери законодателно решение за тях.

Още по темата

Според ДПС има десетки случаи, при които общински власти премахват жилищни постройки и заличават адресни регистрации на хора, които остават на улицата, без адресна регистрация, без адрес за комуникация, а децата им не могат да бъдат записани на училище.

Така че ромите като останат без покрив над главата, пак се оказват в безизходица и отново строят незаконни постройки. Това пък е предпоставка за генериране на епидемии и престъпност, защото държавните институции нямат координати на тези роми, каза той.

В такъв случай, възниква въпрос, ако един такъв човек без адресна регистрация и адрес за комуникация извърши някакво престъпление:”Как той би бил открит от МВР?, мотивират предложението си още от ДПС.

По думите на Казак засегнати от проблема са хиляди, живеещи в квартали на София, Стара Загора, Ямбол и Бургас.

Заради законовите неуредици често събарянето на постройки от гетата е спирано от Европейския съд по правата на човека в Страсбург както се случи в Гърмен.

Друг пример е осъдителното решение от 24 април 2012 г. срещу намерението на общината да  бутне жилищни постройки в "Баталова воденица" в София.

Тогава Съдът в Страсбург не само спря събарянето им, но и осъди България да плати 4000 евро разходи по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
19
 
! Отговори
Посетител преди 8 години
Правят по 8-10 деца ... не ги гледат оставят ги да се мъчат... записват 5 от тях като болни и в края на месеца взимат 2000лв помощи ... сега и апартаменти и къщи да им давате... А от нас ... БАЛЪЦИТЕ .... само ще взимате ... такса това ... данък онова ...
33
2
 
28
 
! Отговори
Посетител преди 8 години
А ние младите семейства, които нямаме ... ходим по квартири теглим кредити ... плащаме мъчим се и едвам за 20-30год си изплащаме малка панелка или някакво жилище. От къде на къде на тях ще им дават ей така защото те били нямали... ЕЙ хора ... ние какво сме ?!!?
32
0
 
14
 
! Отговори
О страхотно преди 8 години
А за пенсионерите трудили се по 40 години пари за великден няма,значи аз тая ви система не я разбирам господа управници.Ама да знаете,че когато *** станат прекалено много,организма започва да противодейства
31
0
 
7
 
! Отговори
д преди 8 години
да видим сега откъде ще намерят жилища с пластмасова арматура... иначе може да стане като с онзи жилищен блок. другия вариант е да ги настаняват в постройки за разрушаване, хем ще берат джилезу, хем общината няма да плаща за разрушаване.
30
1
 
19
 
! Отговори
нема такава държава преди 8 години
аз нямам жилище! дай и на мен бе
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя трябва някой българин да го осъди в съда за дискриминация към българите
28
0
 
19
 
! Отговори
ГЕОРГИОС КОРИТАРАС преди 8 години
ДПС--АМИ НИЕ ГЪРЦИТЕ...И НИЕ ИСКАМЕ ЖИЛИЩА..ИСКАМ ЕДИН МЕЗОНЕТ В ДРАГАЛЕВСЦИ.
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Движението се загрижи за бутнатите им незаконни постройки"Противоконституционна партия няма да се загрижи за нещо легално я. Не е ли много, че има партия против конституцията на етническа основа, че чак пък и да ни командват?
26
1
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Ще има доста желаещи. Разни водомери и кабели и дограми бързо ще изчезнат.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди няколко години показаха по тв блока, нойто им беше даден от общината/не помня в Сливен или Стара загора/. Целия беше порутен, без кабели, без дограма. А около блока - сметище. Хвърляли са си *** за по-лесно от прозорците. Та въпроса ми е ДПС ли ще ходи да пази да не съсипват общинската собствености да не правят сметище около жилищата си?
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дайте им бе , вземат 21 вида помощи , не работят , не плащат данъци а сега и жилища да им дадете , ами това си е жив геноцид на българите , и после защо имало всеки ден в новините убийства и самоубийства , на народа му писна
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вече найстина съм възмотен
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Басирам се, че никой няма да иска да се нанесе в тези общински жилища. Та нали вътре ще има водомер, електромер, разни текущи разходи.
21
1
 
23
 
! Отговори
Съвет преди 8 години
Господин Четак, и останалите загрижени ДПС-ари, вадите едни пари от сметките си, хващате лопатите, построявате на милите роми нови къщи, и после тържествено им връчвате ключовете! И тогава гласуват за вас, каквато е истинската причина за вашата "загриженост".Не искам с моите пари да подкупвате ромите, да гласуват за вас! Ясен ли съм? Че започва да ми писва и да се изнервям! Българина много трае, ама като му кипне става страшно, ей...!!!
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм с две малки деца и живея под наем , нямам собствено жилище но на мен никой не ми дава нищо , работя за 500 лв заплата а 340 лв ми е наема
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото изтърват всичките си избиратели,и сега и за оная работа щесе хванат на *** само и само да им гласуват.Смешни ***.Бойко ги изработи страхотна дпс то.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде замириса на избори! :)
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да се връщат на село от кадето са дошли
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е не бе! Нали трябва да се събират гласове в България, след като Турция си припозна Местан за техен човек и вотът на така наречените български турци в Турция ще отиде при него вероятно.
15
0
 
19
 
! Отговори
прадо преди 8 години
на ромите в блок 504 в ж.к. люлин им раздадоха безплатни жилище като беше каракачанов кмет ги изплатиха с една заплата и веднага ги продадоха за сума 30 пъти по-голяма от тази която те са заплатили на общината и сега пак няма докога ще ги издържаме