ДПС – пръв радетел за общински жилища на ромите

Движението се загрижи за бутнатите им незаконни постройки
Обновена: 6 апр 2016 10:55 | 6 апр 2016 10:44, Камелия Цветанова
117
ДПС – пръв радетел за общински жилища на ромите
Снимка: архив Bulphoto

Да дадем общински жилища на ромите, да им решим проблемите най-накрая! За това призова депутатът от ДПС Четин Казак и предложи депутатите да разгледат внесените от движението поправки в Закона за общинската собственост, които отлежават още от края на 2014 г., но мнозинството отказа да се занимава с тях през тази седмица.

От ДПС искат, когато се премахват постройки, независимо дали временни или постоянни и когато на адресите има регистрирани хора, общините да са длъжни да осигурят жилище и нова регистрация на ромите.

Четин Казак припомни, че само след ден - на 8 април е Международният ден на ромите, но проблемите им са ежедневни и трябва да се намери законодателно решение за тях.

Още по темата

Според ДПС има десетки случаи, при които общински власти премахват жилищни постройки и заличават адресни регистрации на хора, които остават на улицата, без адресна регистрация, без адрес за комуникация, а децата им не могат да бъдат записани на училище.

Така че ромите като останат без покрив над главата, пак се оказват в безизходица и отново строят незаконни постройки. Това пък е предпоставка за генериране на епидемии и престъпност, защото държавните институции нямат координати на тези роми, каза той.

В такъв случай, възниква въпрос, ако един такъв човек без адресна регистрация и адрес за комуникация извърши някакво престъпление:”Как той би бил открит от МВР?, мотивират предложението си още от ДПС.

По думите на Казак засегнати от проблема са хиляди, живеещи в квартали на София, Стара Загора, Ямбол и Бургас.

Заради законовите неуредици често събарянето на постройки от гетата е спирано от Европейския съд по правата на човека в Страсбург както се случи в Гърмен.

Друг пример е осъдителното решение от 24 април 2012 г. срещу намерението на общината да  бутне жилищни постройки в "Баталова воденица" в София.

Тогава Съдът в Страсбург не само спря събарянето им, но и осъди България да плати 4000 евро разходи по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Да дадем общински жилища" викат ДПС. А пари за тия жилища откъде ? Нали трябва да се построят и нови ? Тиквата не може да реши бюджетния дефицит вече няколко години подред, че на всичкото отгоре увеличава и бюджета за ***, тия ми викат общински жилища. Я марш.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ami hubavo koi shte i plashta danycite toka vodata pak li nie,mi da rabotqt be , kakvo bylgarite koito nqmat jilishta shte i osigorili dyrjavata jilishte poznavam mnogo hora koito nqmat i kretat nqkak zimat mang......po 1500 lv p0moshti da idat na kvartira kato vsi4ki az sum po gradovete i plashtam kvartira ot 20 godini i edvam smogvam ama si plashtam namiram si kakvato i da e rabota i bachkam te chakat na gotovo nikoi ne e i dlyjen a toq depotat kato tolkova se e zagrijel i ima pari da i dava
12
0
 
30
 
! Отговори
Айде бе преди 8 години
"Да им решим проблемите най-накрая..."?!Ами моите проблеми кога ще ги решите бе? А на останалите работещи, и едва свързващи двата края българи? И откъде накъде за събаряне на НЕЗАКОННА постройка, ще трябва да им се дава жилище?! На българите незаконните постройки ги събарят и ги глобяват!Иначе щом Четинчо иска да раздава, ето му варианти:- събират всеки месец от депутатските заплати на ДПС- техния депутат Пеевски има доста пари, отиват и му искат- молят се на Доган да им даде от "хонорара"
11
0
 
29
 
! Отговори
аз преди 8 години
ДПС като е такъв радетел да си извади парите от партийната касичка! И аз искам общинско жилище на държавни разноски, ама няма! Плащам си по 300 кинта всеки месец....
10
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ще уточнят ли на колко години ще им подаряват жилища защото като се настанят в жилище почват да свалят каквото може и го разпродават докато падне и не става за живеене.Затова да се разберат на 1 или две години ще им се дават нови жилища.Извинявам се на ромите защото има и то по голямата част от тях които си построяват дом и се грижат и работят по добре и от някой българи и те нямат претенции да им се подари дом
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видяхме какво стана като им дадоха общински жилища... Блок 20 в Ямбол, беше съборен за да не се срути сам... Липсваха арматурата и доста стени... В едната стая прасетата , в другата чаветата... От някоя от терасите жално те гледа бит и потен кон, а по другите тераси където липсва парапета се виждат как жители дефекират върху пластове изкъртена мазилка и дървесина....
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пазете сеее иде местан хахаха
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лоша практика е даването на жилище, има не едно-две доказателсва, че е безмислено. Чисто нови блокове след година е превърнат в катун, конюшня, изкъртена инсталация (жицата е важна), без прозорци на площатките. Да им дадем, от какъв зор, с какво сме им длъжни? Трябва да ги накараме, да си го заслужат, не да им даваме. На мен никой няма да ми даде покрив, ток, вода без пари. А за останалите българи какво правим? Дпс, научете се, че освен права, имаш и задължения.
6
0
 
41
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
Някой да ми обясни тези как имат адресна регистрация в незаконни постройки като за такава се иска нотариален акт?!? Утре вдигам барака пред парламента, бутат я и ми дават жилище?!? Егати тъпака съм че изплащам ипотечен кредит!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парламента да гласува решение и да уведоми ЕС че ще почне да приема мигранти но само след като *** у нас бъдат напълно социализирани
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пфууу... То не бе грижи, не бе чудо за тия роми!!!!!! Други хора не живеят ли на това парче земя, бе?
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде, обявявайте официално, че първата в света Ромска държава вече е факт и се намира на територията на бивша България и да се свършва с тази агония!
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея сериозно ли мислят, че ще им разрешат проблемите, като им дадат жилища ? На *** проблемът им не са жилищата, а това, което представляват - че са необразовани, крадливи, мързеливи, нахални. И в палат да ги настанят, това нито би решило проблемите им, нито би променило нещо.
1
0
 
40
 
! Отговори
1 преди 8 години
Ще се пиша ром при следващо преброяване. Защо да работя, да плащам жилище, да плащам режийни, като мога да получа това безплатно с.като ром, че и бонус социални придобивки!