Един мигрант в България: Търсихме усмивка и я открихме тук!

"Никой тук не те пита от коя религия си", разказва иракчанинът Фреди
19 апр 2016 19:15,
55
Един мигрант в България: Търсихме усмивка и я открихме тук!
Снимка: IOM Bulgaria

Фреди идва в България от Ирак преди 15 години. Той е католик, а жена му е православна християнка. Двамата пристигнали у нас с двете си деца.

Иракчанинът признава, че у българите е видял само обич. Няма и причина и да ходи в друга държава, тук е намерил работата и призванието си, пише на страницата си във Facebook Международната организация по миграцията в България.

"Пристигнахме в България с двете ни деца. След толкова много страдания бяхме чакали за една-едничка усмивка и нищо повече и неочаквано я открихме тук. Харесахме България. Никой тук не те пита от коя религия си", разказва историята си Фреди.

На пристигане Фреди е имал пари да гарантира благоденствието на семейството си за година напред. Той отишъл в католическата катедрала в българската столица София, за да потърси помощ с намирането на работа.

"Винаги ще бъда благодарен на хората, които срещнах. Много ми предложиха пари, но аз ги отказах. Взех малко дрехи за децата и кухненски пособия. Майчиният ни език е арамейски, езикът на нашия бог. Бях помолен да участвам в религиозни церемонии в църквата, като чета молитви на арамейски и се съгласих", допълва още Фреди.

Когато хората разбрали, че Фреди е добър готвач, започнали да го молят да подготвя храна за кетъринг и да го препоръчват на приятели. Фреди често ходел до пазарите, за да купува продукти за готвенето си и по този начин изградил контакти с местните търговци. Започнал да готви на пълен работен ден и дори бил повишен в главен готвач в престижен ресторант.

С малко помощ от приятели, Фреди отворил собствен ресторант, предлагащ иракска кухня. Наименувал го Ашурбанипал, по името на един от най-великите управници на древната Асирийска империя.

Скоро мястото привлякло голям брой българи, които били смаяни от ястията на Фреди. Ресторантът също така се превърнал в място за срещи за иракската общност в София.

"Мога с гордост да кажа, че клиентите ми чакат аз да отворя ресторанта, вместо аз да чакам те да влязат", споделя Фреди.

Любовта му към готвенето се зародила още в армията, където Фреди служил като войник.

"Другарите ми знаеха, че мога да сготвя най-добрата леща. Веднъж, след интензивна тренировъчна сесия, те ме помолиха да я приготвя и по случайност купа от супата ми беше сервирана и на командващия ни офицер. На следващия ден той изпрати куриер да попита кой бе приготвил супата. Никой от момчетата не каза нищо, защото достъпът до кухнята е забранен за обикновени войници. Но пратеникът беше настоятелен. Аз признах, че съм бил аз, за да не бъде наказан целият отряд", разказва Фреди.

Вместо наказание обаче той бил назначен като готвач в щаб-квартирата на армията.

"Лещата ми ме спаси от това да бъда изпратен на фронта, за да убивам хора или да бъда убит. Така започна "кариерата" ми на готвач", завършва историята си Фреди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
12 преди 8 години
Той е католик, а тя православна. ТОВА Е. В България кой ли не е намерил подслон. Българското общество е нетърпимо само към маргинали- тоест м.ан.г,ал.и неуки и нагли и мързеливи, както и нагли мюсюлмани, които хем бягат от ислямския си животец и това до което исляма ги е докарал, хем влачат всичките си простотии и проблеми със себе си и се опитват да ни ги налагат.
46
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 години
Католик и християнка ! Така може , те са като нас!
45
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Съвсем правилно. Българина е най-широко скроения и не дискриминационен индивид на планетата. Бие всички без оглед на пол, въздраст, религия или цвят на кожата. :)
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма ли някой новина за масоно ЦИОНИЗАМА нещо за гърбатие носове сорош медлин нюланд имаше и едно конче джо...........
43
0
 
0
 
! Отговори
nina преди 8 години
До Бургазлияmultikulti.bg/map/bg/spot/ashurbanipal/
42
0
 
27
 
! Отговори
браво преди 8 години
човека работи,спазва законите и ще се интегрира
41
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма лошо, затова не трябва да пускаме в България ислямската пап.лач от която е избягал. Тук е намерил бряг на спасението и този бряг не трябва да се замърсява с това, от което е избягал.
40
2
 
11
 
! Отговори
Чавдар преди 8 години
Хайде бе, това ако не е рекламна програма, Хюсеин да се казвам:-)
39
1
 
5
 
! Отговори
Бургазлия преди 8 години
Да са живи и здрави Фреди и семейството му. При слeдващото пътуване до София ще се постарая да посетя ресторанта му. Знае ли някой къде точно се намира ?
38
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БолдиЗначи проблема ти е религията, а не гадния семитски ген на арабите, така ли? Една религия която е по-добра от християнството те бърка?
37
0
 
16
 
! Отговори
бравус преди 8 години
Радва ме човека и ме кара да се замисля колко напред са били преди години в Ирак , където е бил призован в армията въпреки ,че не е алах акбар , Острите американци върнаха 100 години назад целия Близък Изток
36
3
 
24
 
! Отговори
Болди преди 8 години
Българина е един от най-гостоприемните хора на света! Всякакви хора, религии и бежанци са били винаги добре дошли в България и добре посрещани! Примери много - с евреи, арменци и т.н. страдалци! Българина е подавал ръка! Да се правят обаче сравнения между истински страдащи нормални хора, с воините на исляма, тръгнали да завладеят Европа в името на вечно кръвожадното си божество е меко казано неуместно, че и директно абсурдно! Да приемаме тези варвари е все едно да си имплантираме туморни клетки!
35
0
 
14
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До МИСЛЯМислиш ама не...преди да дойдат американците с бомбите не само че имаше християни но ги имаше дори в правителството на Ирак.Е...сега е различно...
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма поглед на готвач, а на резидентоткариерата.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 33Супер *** изводи си направил. Мога да се хвана на бас, че данъците и осигуровките, които плаща са по-големи от твоите, а почти сигурно и от моите :)
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСупер *** изводи си направил. Мога да се хвана на бас, че данъците и осигуровките, които плаща са по-големи от твоите, а почти сигурно и от моите :)
31
2
 
5
 
! Отговори
Размисли преди 8 години
До До +31 - РАЗМИСЛИВсъщност траките са прабългари а прабългарите българи. Генетиците и историците , ще ме разберат, не зная ти до колко си запознат.
30
1
 
5
 
! Отговори
До +31 - РАЗМИСЛИ преди 8 години
Да бе, брат, така е, ама нали преди време други като него са дошли от Памир и Фанагория тук по нашите земи и са си кръстили цялата наша територия на себе си. И кво - оправяме се някак си - вече 1300 години. Споко.
29
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приказка за деца от детската градина!!Някои хора му помогнали да се занимава с кетъринг,други го препоръчали.за да стигне сега да суперлуксозен ресторант??Глупости на търкалета!!Ние не знаем как стават тези работи в държавата ни!!За кетъринг трябва фирма,трябват разрешителни от ХЕИ,от здравно министерство,безопасност на храната...и куп такива докат стигнем заветната цел!!Как е финансирането и от кого??От нас,от децата ни,от пенсионерите ни,от безработните ни!Ще седят гладни докато ТОЙ се развива
28
4
 
10
 
! Отговори
А не! преди 8 години
До x-menДинко и Перата реално защищават родината ти, и също са жертви на медиите ти.