Пловдив се радва на уникален сребърен шлем

Маската бе открадната преди 21 години при въоръжен грабеж
Обновена: 25 апр 2016 21:04 | 25 апр 2016 20:19, Красимир Ангелов
13

Снимка: БТА

След 21-годишно отсъствие, уникална маска-шлем със сребърно покритие, оценявана между 2 и 3 милиона евро, се завърна в Пловдив.

Находката бе открадната от Археологическия музей в града под тепетата през 1995 година при въоръжен грабеж, част от международен трафик на антики, припомня Булфото.

Маската е открита в надгробна могила в квартал "Каменица" през 1905 година. Находката датира от 1-ви век след Христа и е принадлежала на велик тракийски воин. Миналата година маската е открита в чужда държава след операция на ДАНС и ГДБОП.

"Маската е уникална, в света има само 3 подобни, но българската е една от най-красивите. При връщането й в музея беше в много лошо състояние. Шлемът под формата на човешка глава беше разбит и счупен", заяви директорът на музея Костадин Кисьов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво. България -една от люлките на цивилизацията.
9
1
 
3
 
! Отговори
! преди 8 години
И сега....като й направят на тая маска един въглеводороден анализ и ще стане ясно на колко години е. Приказките за фалшификати не са сериозни, нашите учени колкото и да нямат техническите уреди на богатите страни надали са много назад от тях.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Гошо...*** Отломци. Потомци не се връзва със сегашния матрял.
7
3
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Траки,славяни и българи са в основата на сегашния български геном.А за някой,който не знае,хрисиянството е религия,а не...народност,въведена от цар Борис в българската държава в средата на 9-ти век.Когато вече българската народност е била консолидирана,за да е силна държавата се е преминало към единна религия.
6
18
 
10
 
! Отговори
да преди 8 години
българите и траките съществуват паралелно по едно и също време - за какъв безумен произход говорите.. траките са покорени от Рим и впоследствие романизирани, после остатъците от тях са пометени от Великото преселение на народите, после са пометени (ако въобще ги е имало) от морето славяни, после идваме ние българите, които видиш ли произхождаме от.. траките.. хахахахахахаха
5
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До е?И в Русия има много откраднати наши антики. Да благодарим поне, че от време на време колегите от Русия работят с нас и си ни връщат поне малка част от заграбеното.
4
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Гошо...ТъпотоИ най-важното е, че... ТРАКИТЕ НЕ СА БИЛИ ХРИСТИЯНИ :)))) Честито братя българи! Сменихте си вярата! Потомци ми били непотомци ми били, всеки си е хвърлил семката тука. Най-чистите траки са родопчаните и то само по-старите поколения.
3
3
 
8
 
! Отговори
да преди 8 години
пак ли с тия клишета за ментета у нас и оригинала навън един папагал да се обади и всички започват да пригласят така ставало то - много филми гледате
2
5
 
37
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Маската е на велик тракийски воин.Правят впечатление правилните и благородни черти на лицето,изваяни от древен скулптор-ювелир.Трябва да се гордеем,че сме потомци на великите траки,оставили ярка следа в нашата история.
1
22
 
21
 
! Отговори
е? преди 8 години
Завърнала се , ама ментето , оригинала в САЩ/Израел ...