"Безсмъртният полк" марширува из 26 български града

Хора шестват с портрети на антифашисти по цял свят
9 май 2016 07:14,
135
"Безсмъртният полк" марширува из 26 български града
Снимка: Reuters

Днес през 26 български града ще премине шествието "Безсмъртен полк". Това е походът, при който хора с портрети на свои предци, участници във Великата Отечествена война, преминават по улиците.

Още по темата

Ето кои български градове ще се включат в инициативата: София, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Ботевград, Видин, Враца, Габрово, Димитровград, Добрич, Карлово, Несебър, Павликени, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Самоков, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Хасково и Ямбол.

Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци.

Само за един месец координаторите в страната успяват да създадат български сайт (https://bezsmartniatpolk.com/), в който до този момент са събрали над 100 семейни и лични истории за българи, участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война.

Началото е поставено в град Томск в Сибир през 2012 г.. В Деня на победата "Безсмъртният полк" ще мине по улиците на над 1500 града в Русия и в 36 държави по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руското победобесие обхваща и българското русофилство. Странно защо след като СССР-Русия е победила фашизма продължава да води война срещу него на украинска територия. Излиза че всичко е цирк разиграван от Кремъл за обединение на глупаците около московската пропаганда.
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте увъртали! Аз също не давам пет пари за червените! Но днешният ден е денят на победата на Червената армия над нацизма! Не някакъв ден на Европа! И никой няма по голяма роля за тази победа от Червената армия! Точка.
19
4
 
8
 
! Отговори
ОФ преди 8 години
"Безсмъртният полк" не марширува, а върви спокойно и с лъчезарна усмивка по просторите на целия свят. И което е най-важно - неговите "бойци" от година на година стават все повече и повече.
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Калтенбрунер-А ти *** ,знаеш ли какво е изобщо славянин и дали славяните не са част от арийската раса и второ славянин е общо понятие,самите руснаци са варяги-корените им са на викинги,,а варяги означава гребци,каквито са били навремето самите викинги..Колкото до арийската раса,то германците са много по близко генетически до руснаците колкото ние,защото ние носим гените на нашите древни велики предци траките.
17
5
 
3
 
! Отговори
Ген. Коста Георгиев преди 8 години
Смешници - колко от т.н. антифашисти са участвали във войната? Само замполитите които се криеха в ариегарда.
16
7
 
5
 
! Отговори
Калтенбрунер преди 8 години
За сведение на червените - нацистката партия не счита българите за славяни а за част от арийската раса
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКой е казал такова нещо? Грешка е да се смшта, че само един от многото народи на СССР е воювал срещу фашизма. Всъщност един народ е бил, съветският. Но пак повтарям, формално не са се делили на руснаци, украинци, белоруси, казахи, узбеки и други такива. Били са граждани на една и съща държава и са се били срещу общ враг, така че твърденията на такива като Порошенко, че без Украйна нямало да победят, е безмислица и кощунство към паметта на милионите, загинали във тази касапница...
14
3
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Анонимен 44 -Линка който търсиш е точно до линка за изказването на М. Фулбрайт че на Русия трябва да и се отнемат природните богатства...
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ТЕ ТОВА Е ГРЕШКАТА НА СТАЛИН,КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА ОСТАВИ НАЦИСТИТЕ ДА СЕ ОПРАВЯТ С ЕВРЕЙСКЯ ВЪПРОС И ТОГАВА ВИСАРИОНОВИЧ ДА ГИ ПОДПУКА.",,,,,Не е допуснал грешка. Не е можел да чака, тъй като нацистката върхушка почти цялата е била кашерна и на 20 убити *** са се подали 20 000 убити славяни.
12
5
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
До АнонименАко някой тук си мисли, че фашидма е по-малкото зло се заблуждава.Идиологията на нацизма е да умаловажи и принизи другите раси освен арийската. Българите щяха да са ниски роби, при социализма поне бяхме равни.
11
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чемадань,вокзал,досвиданя завинаги.
10
9
 
6
 
! Отговори
Румен преди 8 години
Още от първия ден "освободителите" на дядо на село, то освободиха от часовника, винцето, ракията и други благини. Кравата отиде след " освободителите"
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
юдео-масонската говедарска кашерна клоака сащ ще бъде заличеена от кицето на земята ,.а след това обслужващия я шорошов триопов персонал ще бъде линчуван и бесен по дърветата
8
8
 
8
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 21. Да, опитаха се да изградят модерна Германия. Само че алчността на онзи малкия с мустаците му изигра лоша шега. Ако не е бил толкова заслепен от алчност и е влезнал в съюз с Русия сега Европа щеше да е коренно различна. Нямаше да има *** съюз, управляван то меки китки, и най-важното - *** от югоизток доста щяха да си помислят да да идват. Историята доказва, че Европа не може без Русия, само предателите от ЕП начело с баба Меркелица не го разбраха това.
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До F-22Абе какво гледаш на народите от бившия СССР сепаративно? Тогаз хората са се били в ЕДНА армия, Червената, и не са правили разлика между белоруси, украинци, руснаци, казахи пък дори и чукчи. Били са граждани на една държава, която е понесла основната тежест на войната, колкото и да се пъчат задокеанските кравари да изкарат, че те са изнесли войната и те са победите, а всичко друго е било пълнеж...
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес е Ден на Победата. Победата на светлите сили на доброто над силите на колективното зло.Честит празник, братушки! Вечна слава на победителите!
5
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За нас българите щеше да е по добре ако германците бяха спечелили тази воина
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русия няма семейство, в което да няма свой герой, с портрета на който днес потомците гордо излизат на централната улица и площад.Нет в России семьи такойГде б не памятен бьл свой герой ...
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименФашагата има съвсем друго име, бие нещо на афроамериканско, драги! Има и още един, на изток от нас и на запад от Русия...
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Антифашист!Да са живи и здрави хората които са против расовата дискриминация! Русия нея бьркайте с предишната Русия! Сега там управлява велик диктатор! Примерно като Нит лер Мусолини...