"Безсмъртният полк" марширува из 26 български града

Хора шестват с портрети на антифашисти по цял свят
9 май 2016 07:14,
135
"Безсмъртният полк" марширува из 26 български града
Снимка: Reuters

Днес през 26 български града ще премине шествието "Безсмъртен полк". Това е походът, при който хора с портрети на свои предци, участници във Великата Отечествена война, преминават по улиците.

Още по темата

Ето кои български градове ще се включат в инициативата: София, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Ботевград, Видин, Враца, Габрово, Димитровград, Добрич, Карлово, Несебър, Павликени, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Самоков, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Хасково и Ямбол.

Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци.

Само за един месец координаторите в страната успяват да създадат български сайт (https://bezsmartniatpolk.com/), в който до този момент са събрали над 100 семейни и лични истории за българи, участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война.

Началото е поставено в град Томск в Сибир през 2012 г.. В Деня на победата "Безсмъртният полк" ще мине по улиците на над 1500 града в Русия и в 36 държави по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
23
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Благодарение на антифашистите сега сме живи, но де акъл в днешните "демократи"? Всичките славянски народи щяха да бъдат унищожени, вкл. и българите, но антифашистите победиха в ВСВ.
40
7
 
12
 
! Отговори
народ български преди 8 години
За всички мартин димитровци, метоандреевци и онзи беличкия ***...ст реформатоески - АНАТЕМА, да изгние семето ви ФАШ....КО...
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 82За теб трябва да се направи парад на жертвите след 1989. Повече от 2 милиона българи са фира, бе жабок.
38
6
 
11
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ КОИТО УВАЖАВАТ ТАЗИ ДАТА И ПАМЕТТА НА МИЛИОНИТЕ ЗАГИНАЛИ РУСНАЦИ И ДРУГИ НЕВИННИ ХОРА !!!И ПОМНЕТЕ ИСТОРИЯТА ! БЕЗ МИНАЛО НЯМА БЪДЕЩЕ !!!
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 80Не зная, но в Русия има условия и за растеж, и за цъфтеж! А тук вече сланата мина, и всичко прецъфтя и увяхна.
36
5
 
7
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Няма печалба от фашизма, така е не се изненадвай. Българските фашисти в съюз с Хитлер и Мусолини ни натресоха всичко това, което се случи след войната. Разбира се, че трябва да се почетат антифашистите, които и в България фашистите ги пребиваха и убиваха, а достойни хора имаше много. Сега разбира се дебеловратите демократи се опитват да ни убедят, че в България не е имало фашизъм или че антифашистите били разбойници и обирачи на мандри, но все пак има все още доста живи свидетели и лъжата им зас
35
7
 
4
 
! Отговори
inatut преди 8 години
а кога ссср бяха съюзници с фюрера и разделиха полша? забравихте ли този епизод..
34
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой "удобно" забрави, че по-голямата част от войната бяхме съюзници на Хитлер. И сега големи чествания, голяма радост все едно сме спечелили кой знае какво от тази война! А всъщност спечелихме... съветска окупация и 45 години комунизъм! Е...ти печалбата!
33
5
 
2
 
! Отговори
Няма да има място преди 8 години
За Русия-велика страна,велика победа,велики жертви от свои и чужди.У нас-кокошкари-мандраджии,убили 2-3правит.дейци,изгорили 10-15 селскиархива,обрали150-200 мандри.Това са били признатите след 09.09.44 г. 200000активни борци против фашизма.Хората оставили отпечатък върху целия животот 44 г до днес.В началото народът е бил с тях,осигурявали са равен старт.По-късносе ояждат и от тях излизат новите капиталисти,ограбили страната.Ако решат да им събират снимките,ще облепят цялото Позитано 20.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета коментарите тук на разни соросоидчета и става ясно защо Русия така дълбоко бърка в задните части на САЩ и ЕС.Ами не искат тия руснаци да забравят какво и как е ставало през войната.Ами как да забравят бе тутманици ,като няма семейство което да не е дало жертва или жертви.ЗНаете ли че когато на 22 юни започва войната в армията са наборите 1920,1921 и 1922.Само 3 % от тези младежи за оцелели до победата.Проумейте го и стига сте ни занимавали с този измислен ден на Европа
31
3
 
7
 
! Отговори
матросов преди 8 години
А вие госпожо кунева - сте срам за вашия род, погледнете какво са направили в новата учебна програма до 7 клас - и дума за периода 41 - 45 година, абе от къде се пръкна тази гад фаш...ка, ГОСПОДИ, не допускай този СРАМ , за народа ни славянски, измети този *** от гордия български народ .....
30
4
 
15
 
! Отговори
ВЕЧНА СЛАВА преди 8 години
на ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ, забила ЗНАМЕТО НА ПОБЕДАТА над РАЙХСТАГА! Преклон пред милионите жертви от всички националности, борили се с фашизма! Да помним и тачим 32 000 българи, загинали за ПОБЕДАТА над фашистка Германия!
29
2
 
8
 
! Отговори
матросов преди 8 години
Браво на ПРЕМИЕРА, ЧЕ НЕ УЧАСТВА В ТОЗИ фарс, умен е и не желае да дразни повече нашите освободители, руския народ ..., а вие фаш...ти не се радвайте, народа не ще забрави гаврата на която го подлагате - ПОЧИВАЙТЕ В МИР, БОРЦИ ПРОТИВ ФАШИЗМА, ВЕЧНА ВИ ПАМЕТ........
28
2
 
16
 
! Отговори
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК преди 8 години
Поздравявам всички българи с ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА над фашизма! И да не забравяме, че тази ЧУМА на 20 век има много лица и някои отровни семена са покълнали и днес. И в България също има хора, които им се възхищават на ИЗВЕРГИТЕ от ОСВИЕНЦИМ и БУХЕНВАЛД.
27
16
 
0
 
! Отговори
inatut преди 8 години
безплатен кашкавал днес за отрочетата на шумкарите.да хапнат на воля както някога дедовците им..
26
3
 
12
 
! Отговори
матросов преди 8 години
Вместо да се присмивате на историята, се присмейте на вчерашния ДЕН НА ЕВРОПА - 25 европейци го честваха, начело с най-големия евро....ц, президента, колко грозно беше - българския народ даде 35 000 жертви в тази война само за една година участие, но изми срама от ненавистния фашистки режим И НАШИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ ЗАБРАВИХА, *** М - да ви се върне стократно безгръбначни човечета.........
25
7
 
10
 
! Отговори
викинга преди 8 години
Днес е 9 май-День победы!!!Гледайте парада на Червения площад в Москва,Русия е дала около 30 милитна жертви за победата над фашизма !!!Това е държавата победител и винаги ще е !!!С ДНМ ПОБЕДЫ!!!!!!!
24
5
 
8
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
9 МАЙ--ДЕН НАПОБЕДАТА НАД ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ НО ФАШИЗМА СЕ ЗАВЬРНА В БЬЛГАРИЯ ЗА ЖАЛОСТ
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още нещо, тази Велика победа на Червената армия над нацизма, се превърна в Денят на Европа - който всъщност не нищо друго освоен празник на евреите които окончателно завладяха Европа. Днес виждате резултатите, плачевни, срамни.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 49Щяхме, колкото живеем сега в "модерна" държава.