Милионери без доходи: НАП напредва към 100-ина кръчмари

Персоналът работел на минимална заплата, оборотът бил по-нисък
19 май 2016 17:52,
27
Милионери без доходи: НАП напредва към 100-ина кръчмари
Снимка: архив Reuters

100 собственици и управители на дискотеки, ресторанти и барове проверява НАП за съответствие на имуществото с официалните им доходи.

Данъчните са избрали баровете и заведенията, защото те са отчели значително по-ниски обороти от средните за сектора. Това навело НАП на мисълта, че се укрива оборот, върху който не се плащат данъци.

Всички фирми, попаднали в извадката на данъчните, отчитат никаква или минимална печалба, осигуряват персонала си на минималния осигурителен доход, но пък собствениците им са придобили скъпо струващо имущество.

С неотчетените в заведенията приходи често са финансирани покупки на имоти, луксозни автомобили, яхти и подобни скъпи придобивки, допълват от НАП. Сред някои от характерните примери е собственик на две фирми, които стопанисват заведения, които са на загуба в последните 5 години, но физическото лице е придобило имущество за над 1,2 млн. лв.

Проверките ще обхванат и познатата практика популярни заведения по Черноморието да се стопанисват от създадени само за един туристически сезон фирми.

Данъчните разкриват, че схемата била едно и също заведение да се управлява от различна компания всяка година, като в същото време физическите лица, стоящи зад тези фирми, най-често били едни и същи.

Обичайно при извършване на проверки за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството - имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи.

Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.

Анализ на НАП сочи също, че приходи укриват 85% от търговците, което носи годишни загуби на бюджета от близо 14 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
БОКО-ТИКВОКО преди 7 години
А защо НАП не излезна със становище,от къде са и парите на тъщата на Цв. Цв.,та той сиромаха да си купи 6 апартамента и кой знае колко други нещица
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
14 млн? Че те само тоалетните по морето искарват повече. Нема Аванта Повече или ?
23
0
 
11
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Тия 1,2 млн са им наследство от стринка им Гюрга от Чепръчене. И пак старата песен.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анализ на НАП сочи също, че приходи укриват 85% от търговците, което носи годишни загуби на бюджета от близо 14 милиона лева.хахахаххахахахахахахахахаххахаахах
21
0
 
4
 
! Отговори
Борнео преди 7 години
Добре де, иначе казано - НЕКАЧЕСТВЕН И С ПРИМЕСИ.
20
2
 
10
 
! Отговори
Борнео преди 7 години
А Лукйл е на загуба от 5 години и още работи а ние караме със скъпия *** на Златев и братушките.
19
0
 
8
 
! Отговори
иван преди 7 години
До Анонимен,,това ги навело на мисълта,че се укрива оборот,,,Брей как мислят наведени!?
18
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕГА ЛИ ОТКРИХТЕ ТОПЛАТА ВОДИЧКА БЕ ТАВАРИШИ. ТОВА СЕ ПРАВИ ОЩЕ ОТ НАЧАЛОТО НА 90 ТЕ ГОДИНИ БЕ ТАВАРИШИ. И НЕ САМО ТЕЗИ БАРОВЕ ДИСКОТЕКИ И ТЕМПОДОБНИ АМИ ВЪВ СЯКА ВЕРИГА НА МАГАЗИНИ МОНОПОЛНИ ДРУЖЕСТВА И КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ. ТОВА ЗА ДА СЕ ПРЕКРАТИ ТРЯБВА ДА СЕ ВНЕДРЯТ ВАШИ ХОРА И ДА СЕ ИЗЛОВЯТ НА МЯСТО И ДА СЕ ЗАТВОРЯТ ДО ЖИВОТ. ТОВА Е ТРУДНО ДОКАЗУЕМО И В СЪДА НЯМА ДА МИНЕ. А КАТО ЗНАМ КОЛКО СА НЕПОДКУПНИ ВАШИТЕ ИНСПЕКТОРИТЕ НАПРАВО ЩЕ ГИ ХВАНАТ И ЩЕ ИМ НАПРАВЯТ ГАЙДА С ДВА МЕХА.
17
1
 
8
 
! Отговори
истината преди 7 години
дрога , баце, дрога
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пред празници се забелязва силни пиар акции в полза на гепаджийте?
15
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Димки и пушилки по герберски ... и накрая - пак НИЩО.
14
0
 
26
 
! Отговори
... преди 7 години
Това се знае и без НАП.
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анализ на НАП сочи също, че приходи укриват 85% от търговците, което носи годишни загуби на бюджета от близо 14 милиона лева.Май сте забравили няколко нули след 14.
12
0
 
31
 
! Отговори
aaaa преди 7 години
ВИЖТЕ ФИРМИТЕ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ -ВСИЧКИТЕ ИМ БРОКЕРИ С ФИКСИРАНО РАБОТНО ВРЕМЕ И ЗАДЪЛЖЕНИЯ КАТО ПО ТРУДОВ ДОГОВОР ,А ТРУДОВ ДОГОВОР И ОСИГУРОВКИ -НЯМА,КАКВО СЕ ПРАВИ НАП И ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА ,ЧЕ НЕ ЗНАЕ..
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А видяхте ли изявлението на Лилянката Павлова от днес, че европарите за пътища свършват, ще строим със средства от бюджета и тол такси? Има го публикувано в друга сайт. НАП ще озвереят сега, пари ще трябват за асфалт.
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако заведенията са на ...никаква или минимална печалба... нямаше да никнат като гъби след дъжд.
9
1
 
4
 
! Отговори
Лумпен Лумпенян преди 7 години
А такааааа.
8
17
 
12
 
! Отговори
ese преди 7 години
Някой е посмял да задържи 100% от това, което е изработили е негово, без да го ограбите? Сакън!
7
0
 
28
 
! Отговори
уточнение преди 7 години
Кои собственици,тези по документите или истинските?
6
0
 
36
 
! Отговори
Да бе, преди 7 години
85% ат търговците ... загуба от 14 млн лева.. Това за цялата държава ли?!Що не си концентрирате услилията само върху една отсечка на произволна магистрала...Ще откриете нарушения и щети за стотици милиони..