Пеликанче се излюпи извън Сребърна за първи път от 60 г.

Къдроглавите пеликани са застрашен вид
Обновена: 6 юни 2016 15:08 | 6 юни 2016 15:04, Валерия Белчевска
12
Пеликанче се излюпи извън Сребърна за първи път от 60 г.
Снимка: Reuters, архив

За първи път от 60 години насам у нас се излюпи къдроглаво пеликанче, което не е в езерото Сребърна, съобщиха от РИОСВ-Русе. Това се случи в блато Песчина на остров Персин в Дунава край Белене.

"Екип на Българско дружество за защита на птиците имаше шанса на няколко пъти да види малкото, което любопитно се надигаше от гнездото, под зоркия поглед на възрастната птица", разказаха от инспекцията.

Това е голямо природозащитно събитие, тъй като къдроглавите пеликани са световно застрашен вид и колонията на остров Персин е новосформирана. През април птици от вида заели една от наколните дървени платформи в блато Песчина в Природен парк "Персина".

Досега единственото гнездо на този рядък вид у нас бе в езерото Сребърна.

Сформирането на втора гнездова колония увеличава шансовете на вида в България да оцелее, защото, когато е концентриран на едно място, е много уязвим от всякакви заплахи, например болести, екстремни климатични явления и др.

В момента още десетина двойки къдроглави пеликани мътят, съобщават еколозите. На същата платформа са свили гнезда и мътят и 3-4 двойки розови пеликани – вид, който се счита за изчезнал като гнездящ в нашата страна, съгласно Червената книга. Това прави успеха още по-значим от природозащитна гледна точка. Следващите седмици се очаква излюпването на малките.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става за скара
6
1
 
9
 
! Отговори
cat преди 5 години
Такива новини искам да чета!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mmmm,колко е сладкоооо, мъничко и червенко като руфосилче, като порасне ще е готово да пълни гушката:)))))
4
7
 
1
 
! Отговори
от Cидни Ав$тралия преди 5 години
алоо ами то тука има пеликани по улиците покрай ресторантите, по плажовете, преяждат с риба от кораловите рифове. Освен това не се страхуват от хората идват и търсят оставена храна бе надзорНе вярвам че някой ще седне да се впечатлесва от пеликани, ако не са му задигнали обяда...Аз скоро приключвам финансовата година и ако всичко е добре съм милионер. Доходите са ми 6 цифрени. Хората казват че първия милион е най труден, дано са прави за напред да е по лесно, ще разбера ще ви кажа..
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
страхотно изглежда. прилича ми на динозавърче. едни твърдят, че динозаврите не са предци на птиците, други - да, но за мен - може би са.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама, че грозник. да е живо и здраво!:)
1
0
 
28
 
! Отговори
ad преди 5 години
Супер!!