Равнис! Мирно! Ученици на военен лагер край Кърджали

Над 60 000 деца са преминали пред обучението за 20 години
19 авг 2016 11:22, Красимир Ангелов
14
Равнис! Мирно! Ученици на военен лагер край Кърджали
Снимка: Булфото, архив

Над 60 000 ученици от областта и страната са преминали за 20 години през ученическия военен лагер край кърджалийското село Широко поле. Той е единствен по рода си у нас, а издръжката му е поета от община Кърджали, съобщава БТА.

Първият тренировъчен лагер- бор се провежда през 1996 година, когато с оръжие и екипировка, осигурени от бившата Организация за съдействие на отбраната, в него на бивак са осмокласници от Кърджали.

През 2004 г. правителството приема решение, с което обявява бившата мобилизационна база от публична държавна собственост в частна държавна собственост и я предоставя безвъзмездно на община Кърджали.

В националния лагер са обхванати ученици от 4 до 12 клас, като всички получават стрелкова подготовка с въздушна пушка. През тази година за пръв път са проведени два събора по туризъм с ромски ученици, споделя неговия създател и ръководител Минчо Гумаров.

С времето лагерът е оборудван с учебна военна техника. Има автентична походна кухня, през 2012 г. е докарано противотанково оръдие, а на следващата - хеликоптер. Лагерът получава минохвъргачка, автомати "Калашников" и карабини.

Ръководителите му споделят, че минали през военния лагер ученици днес работят в жандармерията, полицията, "Гражданска защита", а "випускници" имат специални карти за завършена военна подготовка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Възможно ли е през лятната ваканция?
9
0
 
0
 
! Отговори
Drmb преди 6 години
Възможно ли е за лятна ваканция?
8
1
 
0
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До До Krom - аз какво казах? И къде видя сравнението? Животът е борба. Никой няма да ти даде нищо. Трябва да си го поискаме. Разбери, никъде по света политиците не са петимни да дават. Ние какво направихме? Защитихме армията си? Потърсихме им сметка? Не. Играем от 35 години в цирка наричан "Демократичен преход". И позволяваме на такива като Костов, да ни "учат" кой е комунист. Гледай вчерашното му изказване в Нова. Не впрягай моля каруцата пред коня. Иска се самосъзнание.
7
0
 
6
 
! Отговори
До Krom преди 7 години
Какво самосъзнание? А имаме ли безплатно здравеопазване, образование, прилични доходи? Неща, които имат всички страни където има задължителна служба... Ние хем да сме най-бедните, хем да си плащаме да учим, хем за здравеопазване да ни обират, а то си е жив обир с тези мизерни заплати и такива цени на прегледите при специалист. Като почвате да правите такива сравнения с Австрия. Швейцария, Финландия, Гърция и Турция, ами вижте там какъв е стандарта, вижте какъв е тук. Тогава да говорим за "дълг".
6
4
 
5
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Кой живее в Кърджали? Него сте обучили. Същите тези които утре ще си поискат вилаета и ще се отцепят. Тъпо. Ако въобще има понятия като чест, гордост и родова памет, българина трябва да разбере, че да защитиш Родината си не е празна приказка. По време на Балканската война, хиляди българи са дошли от странство, за да защитят Родината си. По коментарите долу, разбирам, че направеното от тях е било напразно. Тъжната истина е, че нямаме онова което се иска от нациите, самосъзнанието.
5
0
 
9
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Ами хайде всички, които настояват за наборна армия да си изпращат децата или да се записват военни, или в резерв. Нелепо е ти да не си служил (голяма част от искащите да се въведе пак са се скатали), да искаш да се върне, но ако може без деца на депутати, известни личности и т.н. Само за "простосмъртните". Военната професия, както всяка друга, изисква мотивация. В днешно време не е само пушката а има толкова много и сложна техника. Наборни лекари защо няма? И там има голям недостиг на кадри...
4
10
 
7
 
! Отговори
Край преди 7 години
България ако исскаме да оцелее - трябва да стане нещо като таралеж- всеки български мъж трябва да е и войн.
3
9
 
15
 
! Отговори
BG преди 7 години
"Супер полезна инициатива" (лелей, русофилите с какви "славянски православни думички" само се изразяват :)) на некадърни родители дето искат някой друг да им свърши задълженията и да им възпита лигльовците ! Под възпитание се разбира военните да ударят някой друг шамар на отрочето че да спре да ходи по кръчми и от малко - малко да се научи да си оправя стаята на пример :))) Щото същите тия родители - самия баща не излиза от местната кръчма, а майката постоянно виси във фейсбук !
2
1
 
13
 
! Отговори
Я то имало преди 7 години
все пак нещо като казарма. Чудесно. Тези които драпат за наборна служба да не му мислят а да си пращат киндерите там немедленно.
1
6
 
8
 
! Отговори
bros преди 7 години
Една интересна и полезна инициатива :)