Василева отсече: Незаконен улов убива делфините!

Министерството ни съветва какво да правим, видим ли бедстващ делфин
19 авг 2016 10:52,
9
Василева отсече: Незаконен улов убива делфините!
Снимка: архив, Bulphoto

Една от основните причини за високата смъртност при делфините е незаконният улов с мрежи навътре в морето, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Още по темата

По думите й тези мрежи са с по-широка плетка, заради което делфините по-лесно се заплитат в тях и се задушават.

"Колегите ни от изпълнителната агенция по рибарството се ангажираха да контролират риболова, но Черно море е голям воден обект с общо шест държави, които имат крайбрежие. Необходими са усилия и на останалите държави и се опитваме да задействаме това по международни механизми", заяви Василева пред bTV.

По повод последния случай, в който делфинче умря край Ахтопол, Василева каза, че на сайта на министерството има публикувани съвети как да се помогне на бедстващ делфин.

"Когато се открие бедстващ делфин или изхвърлен труп на животно, хората незабавно трябва да се свържат с Регионалната инспекция по околната среда и водите. В случаите на бедстващо животно, трябва максимално бързо да се предприемат действия за извеждането му в морето", поясни Василева.

Екоминистърката обяви, че ще се изкачва на връх Мальовица и до Райското пръскало с алпиниста Боян Петров като част от кампанията: "Яко е да си еко". Към тях могат да се присъединят всички, които поискат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Петпътимериединруси преди 7 години
- Туй то!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Планетата е жив организъм, а създанията като хората, растенията и животните са като нейните клетки, човекът буквално действа като ракова клетка в организма на планетата, до какво ще доведе това? Земята ще направи всичко възможно да се излекува.
5
2
 
6
 
! Отговори
Манчо преди 7 години
Абе тая верва ли си на глупостите които говори? Бре,пак е получила инструкции от вожда какво да плямпа! А ученията на НАТО в Черно море? А използването на сонари? А защо има трупове на делфини, на големи дълбочини, където няма рибарски мрежи?
4
2
 
3
 
! Отговори
Бургаска калинка преди 7 години
....
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рибари е имало винаги, но новото е разните учения и сондирания които се правят. Съмненията силно клонят те да са причината.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Дюни, на Шофьорския плаж, имаше умряло делфинче, миналата Неделя
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ученията на НАТО в Черно море? Учебни стрелби в морето? А замърсяванията които идват по р. Дунав? А това, че камерите виждат на километри в морето ама няма кой да доплава до нарушителите и да ги задържи след което да им се постави адекватно за престъплението им наказание? А заустените по крайбрежието отходни канали? А това, че много рибари не връщат малката риба в морето а я продават дори и на по-ниска цена а после популация ама .... надали.