10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...

Общините обаче мълчат, все още няма заявки, че са готови да ги приемат
12 окт 2016 10:14,
282
 10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...
Снимка: архив, Булфото

Програмата за интеграция на бежанци у нас ще използва до 10% от националния бюджет, призна Красимир Ципов, зам.-министър на МВР.

Чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини, сочи наредба, приета от Министерския съвет на 12 август тази година.

"Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост", поясни Ципов пред bTV.

Още по темата

По думите му все още няма заявка от нито една българска община, че е готова да приеме хора с бежански статут.

Първа за тези планове призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова. След това социалистите обявиха, че има правителствено постановление, според което кметове на общините трябва да предложат броя на бежанците, които могат да заселят на своя територия.

Червените смятат, че по този начин някои населени места ще се превърнат в гета, а България ще стане майка на хора, за които тя не е родина, а за проекта е предвидено и национално съфинаниране, което означава, че издръжката на бежанците ще се поема и от данъкоплатците.

Според Атанас Зафиров от БСП въпросната наредба е приета непрозрачно, но Ципов отрече тези твърдения, като заяви, че работна група работи по този проект вече шест месеца и повече от три месеца е стояла за обществено обсъждане.

Според Емил Димитров от Патриотичния фронт нито един кмет на община няма да поиска да участва в тази програма.

По думите му най-важното в момента е да се намерят площадки за още поне три лагера от закрит тип, както и да се довърши оградата по границата.

Анкета

Одобрявате ли плановете за заселване на бежанци из България?

В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че пари за пилотните проекти за заселване на бежанци в общини с лошо демографско състояние, в централния бюджет за тази година няма.

По думите му допълнителни финанси общините могат да получат само с отделно решение на правителството, каквито няма.

МВР шефът Румяна Бъчварова пък посочи, че заради засиления бежански поток през септември и октомври миналата година са направени огледи на сгради, собственост на военното министерство с отпаднала необходимост.

Една от тези казарми е била в Самоков, но не се предвиждало изграждането там на бежански център, макар самоковлии да се вдигнаха на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
48
 
5
 
! Отговори
За герб и ЕУ преди 7 години
Всички които плюете правителстото сте комунисти.А пълни сте със пари ,мързеливо племе сте,всеко семейство имате по 2 коли и само патувате и винаги ви е някой дължен.Но с помоща на верните приятели от Америка и Еу ще излекуваме страната си за винаги.Ха ха комунисти на догодина ставате мълцинство и ше ви сложиме точка един път за винаги.
61
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо казармите да се пълнят с младежи, които да бранят България, те се пълнят с враждебни чужди племена. Проклета да е евроатлантическата демокрация.
60
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на балъците . Гласувайте сега за Цачева и ГЕРБ за да сатане по бързо затриването на България.
59
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10%.............................. WWWWWWWWTTTTTTTTTFFFFFFFFFFFFFFFF !!!!!!!!!!??????
58
1
 
14
 
! Отговори
до: Гл.Редактор преди 7 години
По немската ''Das Erste'' има един Док.филм за наши роми-каналджии кадето 71 Бежанеца умряха в камион , та вземи и преведи тоа материал , нещо интересно за българи
57
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не искам бежанците, нито парите на Европа! И проклет да е този, който ще гласува за Герб!
56
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знае се, че България всяка година прави вноски в бюджета на ЕС - около 1.5 милиарда евро. Така на практика дори тези пари (90%) да са от ЕС пак са наши пари. Защото повече внасяме пари в ЕС отколкото получаваме ! Новината в този смисъл не е сбъркана...
55
0
 
46
 
! Отговори
гтф преди 7 години
жилища няма за българите, ще раздават на мигранти - тая няма да я бъде. Да се махате, докато не сме хванали тоягите !
54
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продажната тиква ни сасипа, само да го потупат по рамото в Брюксел.Значи за т.нар. бежанци, повече от на собсрвения народ.Българите нямат пари за жилища, здраве, обаче за ония - безплатноСкоро ще предложат и да им дадем жените си сигурно
53
34
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 7 години
Новината е представена в стил - чул-недочул, преписал от някъде и да направим сензация. Целият разговор го слушах сутринта по телевизията. Тези 10% не са от националния бюджет. Идеята е следната - приемат се X бежанци. ЕС отпуска някакво финансиране (Y пари), от които нашата държава (т.е бюджета) трябва да осигури 10%. Т.е. не 10% от националния бюджет, а 10% от парите предвидени за бежанци ще доидат от бюджета.Не били компютри, ами компоти...
52
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интересува дали в статията не е обяснено както трябва за процентите! Не ги искаме тези навлеци, това е!!!!!!!!
51
34
 
3
 
! Отговори
Темида преди 7 години
В тази статия няма какво да се гледа. Просто поредната реклама на БСП преди изборите с волните и неволни БСП онлайн ***......Продължете нататък
50
3
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Трябва да се постави въпроса за схема за приемане на бежанците на следната основа:България приема семейство на бежанец християнин(!!!!) и срещу семейство на безимотен ром(европейски граждани),с цел интеграцията им.И разрушаване на незаконните гета,разбира се.Такава сделка българите биха приели.
49
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 38 И една стотинка излишна нямаме, много маемунки на клона: политици, депутати президенти, администрация, помощи за роми, източване на фондове, ддсари, а сега ти тези. СТИГА ТОЛКОВА ОМРЪЗНА МИ ДА ПЛАЩАМ И ДА НЯМА НИЩО НАСРЕЩА !!!!
48
0
 
36
 
! Отговори
Съд преди 7 години
Правова държава - това ни липсва! Крайно време е някой, който е продал българските интереси да бъде вкаран в панделата. Например - тези, които ликвидираха селското стопанство, промишлеността и енергетиката (май беше най-вече по времето на Костов), тези които лишиха България от стратегически и печеливши проекти като "Южен поток", Белене и Бургас - Александруполис (това май е заслуга най-вече на герберастите) и толерират "бежанци" пред българи??? (май отново са ГРОБ).
47
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кое от изброеното в трети абзац е подсигурено БЕЗВЪЗМЕЗДНО на нас българите!? 1. Жилище (ако нямаш наследствено) или изплащаш до гроб, или плащаш наем до гроб. 2. Детска градина - поради недостиг на места в столицата, тарифите под масата варират от 2 до 5,6 хил лв. 3. Здравно осигуряване - Коментарът тук е излишен - или плащаш или шансовете ти не са минимални. 4. Програми за заетост - Стотици българи са без работа или са на работа с адски ниска заплата. Пенсиите 1/4 от издръжката за бежанец...
46
1
 
50
 
! Отговори
МИРНА ГЛАВИЦА преди 7 години
Вие можете да работите за 400 лева заплата минимална, но за псевдобежанците сумата е друга! Една майка може да получава за детски смешни сторинки, но за псевдобежанците, сумата отново е друга. Вие можете цял живот да изплащате жилище или да сте на наем, но за псевдобежанците това е безплатно! Вие можете да си мислите, че всичко това НЕ е нормално, НО СПОРЕД БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТОВА Е ОК! Българино, разбра ли най-сетне, че и МИРНА ГЛАВИЦА САБЯ Я СЕЧЕ!
45
39
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените, стига писахте! Смешни сте и петимата, вече целият форум ви знае! Ясно е, че новината е сбъркана, и вместо "разхода за бежанците ще се покрива на 90% от ЕС и 10% от БГ", "журналистите" са разбрали 10% от националния бюджет. Смешни сте, малко сте. Платени пионки на московски кукловоди, играещи пантомима пред мъртва публика.
44
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 44дори една стотинка да е, аз не искам да се дава за тях. Тази стотинка съм я изкарал аз с много труд и аз искам да се дава за пенсионери и лечение на деца, а не за готованковци и изтърсаци, чиито бащи са нямали контрол на нагона си.
43
1
 
11
 
! Отговори
stoian79 преди 7 години
I SIA KVO BSP-to SE OKAZAHA PRAVI A GERP-RITE-BKP-ISTITE LAJAT A OBVINIAVAT DRUGITE KOITO KAZVAT ISTINATA V LAJA.TIPICHNO V STILA NA BKP-DS.