10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...

Общините обаче мълчат, все още няма заявки, че са готови да ги приемат
12 окт 2016 10:14,
282
 10% от бюджета отиват за бежанци – жилища, училища, лекари...
Снимка: архив, Булфото

Програмата за интеграция на бежанци у нас ще използва до 10% от националния бюджет, призна Красимир Ципов, зам.-министър на МВР.

Чужденците у нас, получили бежански статут и право на международна закрила, ще имат възможност да заживеят в български общини, сочи наредба, приета от Министерския съвет на 12 август тази година.

"Бежанците ще получат от дадената община жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, обучение по български език, професионално ориентиране и обучение, както и включване в програми за заетост", поясни Ципов пред bTV.

Още по темата

По думите му все още няма заявка от нито една българска община, че е готова да приеме хора с бежански статут.

Първа за тези планове призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова. След това социалистите обявиха, че има правителствено постановление, според което кметове на общините трябва да предложат броя на бежанците, които могат да заселят на своя територия.

Червените смятат, че по този начин някои населени места ще се превърнат в гета, а България ще стане майка на хора, за които тя не е родина, а за проекта е предвидено и национално съфинаниране, което означава, че издръжката на бежанците ще се поема и от данъкоплатците.

Според Атанас Зафиров от БСП въпросната наредба е приета непрозрачно, но Ципов отрече тези твърдения, като заяви, че работна група работи по този проект вече шест месеца и повече от три месеца е стояла за обществено обсъждане.

Според Емил Димитров от Патриотичния фронт нито един кмет на община няма да поиска да участва в тази програма.

По думите му най-важното в момента е да се намерят площадки за още поне три лагера от закрит тип, както и да се довърши оградата по границата.

Анкета

Одобрявате ли плановете за заселване на бежанци из България?

В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че пари за пилотните проекти за заселване на бежанци в общини с лошо демографско състояние, в централния бюджет за тази година няма.

По думите му допълнителни финанси общините могат да получат само с отделно решение на правителството, каквито няма.

МВР шефът Румяна Бъчварова пък посочи, че заради засиления бежански поток през септември и октомври миналата година са направени огледи на сгради, собственост на военното министерство с отпаднала необходимост.

Една от тези казарми е била в Самоков, но не се предвиждало изграждането там на бежански център, макар самоковлии да се вдигнаха на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
14
 
! Отговори
Ira преди 7 години
До фPravilno. I kogato zabraniat na decata vi da hodiat na ucilichte bez zabradka! Tova sta va sega v Quebec, Canada. Informiraite se.
41
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бежанците си купуват чисто нови смартфони с парите от помоши в Германия а ти ми караш още с трошката за 100 лв
40
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10% са ОГРОМНА сума като се има предвид, че да здравеопазване в България отделят САМО 4.3 % от БВП на страната !
39
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези 10% означават 3,4 милиарда лева.Три милиарда и половина за хора, които ни наричат *** и кучета. След вноските за Белене, резилът с ООН и изказването на Бъчварова за етноса, не знам какво трябва да накара българите да излязат и да изметат мутренската партия ГЕРБ от власт. Сигурно кръвен данък.
38
2
 
60
 
! Отговори
КАТАСТРОФАТА преди 7 години
Значи от национални бюджет даваме 2% за отбрана и 4% за образование, но за псевдобежанци, реални икономически мигранти и нашественици ще даваме 10%! Що за безумие. Ще получават апартаменти и формално ще бъдат слагани на работа, за минимум 1000-1500 лева. Жените им няма да работят, но ще получават помощи, каквито нито една майка в България не взима! В крайна сметка ще им се върже по 3000 - 4000 лева на семейство и ще си се разплождат. На вас ще ви обясняват, че сте неврници и, че си искат шериат
37
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 30Точно така Роме една пенсионерка със 150 лв пенсия ще отдели 2/3 за да помага на терористите.
36
0
 
1
 
! Отговори
Ira преди 7 години
До Тва българитеMnogo glupavo izkasvane. Ako beche pojivial/a povece tuka, chteche da se zasramich!Glupak.cka!
35
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТИГА ДРАМИ В КОМЕНТАРИТЕ! Типичното днес.бг качество вместо да каже, че само 10% от разходите за бежанци на наша територия ще са български, описва че 10% от националния бюджет (45 милиарда евро) ще идат за бежанците. Някой нейде там не чете какво пише.
34
5
 
16
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Радев президент!!!!!
33
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма значение какви разходи за кого отиват! Нито стотинка за "бежанците" и точка! Това е ултиматум към правителствтото и ако не го спазят, те нямат място на държавното кормило!
32
0
 
27
 
! Отговори
ф преди 7 години
И един ден когато стане първия атентат на ИДИЛ не се чудете защо !Така е почнало и в западна Европа и САЩ.
31
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НОВИНАТА Е СБЪРКАНА, СТИГА ДРАМИ В КОМЕНТАРИТЕ! Типичното днес.бг качество вместо да каже, че само 10% от разходите за бежанци на наша територия ще са български, описва че 10% от националния бюджет (45 милиарда евро) ще идат за бежанците. Някой нейде там не чете какво пише.
30
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
евала герберасто-гробари, спонсорираме икономически мигранти-лентяи щото сме много цъфнали. ОСТАВКА БЕ!
29
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От ГЕРБ нищо добро не съм очаквал.
28
1
 
27
 
! Отговори
до: Гл.Редактор преди 7 години
Какви пари отоват за Бежанци , отидете и вижте в Германия как си купуват Iphone 7 с месечните си пари за бежанец
27
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия отрязаха много социални придобивки на работилите,вдигнаха частните здравни осигуровки ,разкараха от социалните квартири германски пенсионери за да настанят в тях афганистанци и араби ,а тук ще ни вдигнат данъците,тези 10% няма от къде да дойдат,ще ги платим през увеличените данъци
26
4
 
18
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Само аз ли не вярвам на тая новина?
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не откривам тази новина никъде другаде.[липсва цитат], казвам аз.
24
17
 
6
 
! Отговори
Фичо преди 7 години
До 10 процента от бюджета за бежанците ще са от българската държава, т.е. другите 90 процента ще ги дава Европа. За това става дума, джорналисти от днес-а.
23
1
 
37
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Българийо, за тебе те умряха ! Една бе ти...............сега само п*дераси и ловци на покемони има ! Тоз народ ........нямам думи !