За дълг от 300 лева – половин панелен апартамент за продан!

Такса "мощност" мощно ще погълне гарсониера на пенсионерка
25 ное 2016 16:07,
75
За дълг от 300 лева – половин панелен апартамент за продан!
Снимка: bTV

Преди седмица ви разказахме за един пълен абсурд: Продава се стая от гарсониера заради дълг на пенсионерка към врачанската "Топлофикация".

Още по темата

Абсурдното е, че дългът към "Топлофикация" е символичен - под 300 лв, но може да се окаже причина за продажба на имот. От топлофикационното дружество са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след като клиентката многократно е канена да си погаси задълженията.

От няколко дни пенсионерката Надка Ангелова се опитва да проумее, че вече няма да е собственик на цяла, а на половин гарсониера във врачанския квартал "Дъбника".

По думите й съдията е дошъл без предупреждение и заявил, че делото започва на 21 декември. Насрочен е и търг за продаване на една втора от идеалната част на жилището, а гарсониерата е оценена на 28 хил. лева.

Жената разбира, че ще се прости с едната стая от жилището си заради дело отреди две години, според което е осъдена да плати дълг към "Топлофикация" в размер на 295 лв.

Заедно с лихвите и таксите по делото сумата скочила на 730 лв. Заради нея гарсониерата на пенсионерката може да се сдобие със съсобственик. Това може да е всеки, който плати малко над 8 хил. лв. за едно от жилищните помещения.

Ако приемем, че съдия-изпълнителят продава хола на семейство Ангелови, съпрузите трябва да живеят в кухнята, но как съсобствениците ще ползват общите части и как ще влизат в жилището.

Съпругът на Надка Георги Ангелов е категоричен – който иска да купува, но ще влиза през прозореца, през вратата няма да го пусне да мине.

Радиаторите в жилището са свалени преди повече от 10 г. и дори топлата вода не се доставя от "Топлофикация". Преходните тръби обаче остават, а заедно с тях и прословутата такса "мощност".

"Казват ми заварено положение, това е. За какво съм се трудила цял живот и накрая сме взели една гарсониера и нея да ми я вземат. Аз се чувствам като престъпник", споделя Надка пред bTV.

От "Топлофикация" казват, че не са направили нищо повече от това, което законът им позволява. Междувременно сметките на семейството към "Топлофикация" растат заради такса "мощност" и към ноември са 500 лв.

"Това трябва да престане тоя рекет към тоя народ, който едва си купува лекарствата и преживява на ръба", оплаква се тя.

В съседния апартамент също живее длъжник на "Топлофикация". Той има неплaтени сметки за близо 6 хил. лв., но домът му не се продава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
37
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купуват жилища в София за 30 хиляди лева а нямат 500 лева за парно.
43
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До г-н или г-жа факт.А как човек да изнесе преминаващата сградна инсталация ,за която се начисляват такси от жилището си.
42
32
 
38
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Такса мощност няма от доста години. Някой пак е писал наизуст. Ако не иска парно, човек живее в сграда без парно и не се бута да живее в сграда с парно и да мрънка, че не ползвал парно. Няма основание съседите на тези да плащат и заради тях. Просто е, но на много хора не им достига акъл да го схванат.
41
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато си траем и гледаме всички тия неправди ,и си викаме ега не ме стигне мен ще етака.
40
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От януари почват да продават и апартаменти по схемата за саниране.
39
20
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баба Надка да нади и килотите си кьм топлфикация, па може поне да получи намаление на дьлга си кьм руските окупатори,рекетюрите!
38
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за да се случи тоя запор трябва да са се случили няколко неща1 длъжника да бъде уведомен за задължението и в случай че не плати2 длъжника да бъде осъден 3 да се извади изпълнителен лист за задължението , но в които лист не пише на къде се насочва събирането , дали от банкови сметки или други приходи 4 всичко останало е своеволие на ЧСИ то , те и без това потщи всички са за избесване по дърветата
37
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния виц.
36
2
 
44
 
! Отговори
от Враца преди 7 години
До Анонимен 35Да ние сме предприели съдебни мерки срещу тях. Въпросът е че те получават наемите нелегално-не ги декларират. А към апартамента ние нямаме претенции. Там от Топлофикация са ги осъдили за къде къде по-малка сума. Те дължат на касата на входа над 1800 лв
35
2
 
37
 
! Отговори
фокUS БокU$ преди 7 години
Санирана ли е?
34
0
 
44
 
! Отговори
ковачите преди 7 години
на законите ни - всички на съд(няма сини, червени, зелени, жълти пембени) на непредубеден, необременен съд! А спящите да се събудят - отчайващ материал!!!
33
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 33 от врацатова което пишеш е вече друго , тук домоуправителя може да я осъди за дължими такси и да и вземете парите от различни приходи , примерно наеми за които споменаваш , н оняма как да и вземете жилището , това е незаконно
32
0
 
52
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
"Ако приемем, че съдия-изпълнителят продава хола на семейство Ангелови, съпрузите трябва да живеят в кухнята, но как съсобствениците ще ползват общите части и как ще влизат в жилището."Какви са тези глупави разсъждения на автора? Продава се идеална част от цялото, не се продава хола или банята. Освен това най-вероятно никой няма да се яви на проданта, защото никой не би си купил 1/2 част от апартамент, който евентуално после ще трябва да дели.
31
2
 
54
 
! Отговори
от Враца преди 7 години
Съсед съм и знам случая в детайли.Това семейство притежава още два апартамента във входа които дава под наем. Този в който живеят им е най-малкия. Не желаят да плащат за нищо във входа- чистачка, осветление, асансьор, ремонти. Въпросната госпожа се беше хвалила преди години пред хора които и аз познавам как са направили от тръбите на парното истински радиатори с капачки от буркани.
30
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
явно са запорирали кухнята , и ако има нов собственик ще ползва въже да слиза и да се качва
29
0
 
37
 
! Отговори
Ицо Контрабандата преди 7 години
да да те така стават работите
28
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали разбрахте, че пенсионерите отказват да плащат каквото и да било, мисля,че е нормално, който не си плаща задълженията, да бъде съден.
27
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Може , може . Всеки ден има такива случай на произвол от страна на ЧСИ , но по разбираеми причини не за всички се пише.
26
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
наи вероятно е запориран с цел бъдеща продажба , ако някой тръгне да го продава първо да му оправи задължението но не могат да го продадат , жената да пусне възражение и всичко ще отпадне
25
4
 
37
 
! Отговори
Победил социалист преди 7 години
След достатъчно нарастване на задълженията им ще дойде време да им продадат и целия апартамент. Ще им се наложи да си идат на село, откъдето са дошли. И не е проблемът "завареното положение", а законодателството ни, което вменява разходи на собственост, а не на човек по договор!