За дълг от 300 лева – половин панелен апартамент за продан!

Такса "мощност" мощно ще погълне гарсониера на пенсионерка
25 ное 2016 16:07,
75
За дълг от 300 лева – половин панелен апартамент за продан!
Снимка: bTV

Преди седмица ви разказахме за един пълен абсурд: Продава се стая от гарсониера заради дълг на пенсионерка към врачанската "Топлофикация".

Още по темата

Абсурдното е, че дългът към "Топлофикация" е символичен - под 300 лв, но може да се окаже причина за продажба на имот. От топлофикационното дружество са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след като клиентката многократно е канена да си погаси задълженията.

От няколко дни пенсионерката Надка Ангелова се опитва да проумее, че вече няма да е собственик на цяла, а на половин гарсониера във врачанския квартал "Дъбника".

По думите й съдията е дошъл без предупреждение и заявил, че делото започва на 21 декември. Насрочен е и търг за продаване на една втора от идеалната част на жилището, а гарсониерата е оценена на 28 хил. лева.

Жената разбира, че ще се прости с едната стая от жилището си заради дело отреди две години, според което е осъдена да плати дълг към "Топлофикация" в размер на 295 лв.

Заедно с лихвите и таксите по делото сумата скочила на 730 лв. Заради нея гарсониерата на пенсионерката може да се сдобие със съсобственик. Това може да е всеки, който плати малко над 8 хил. лв. за едно от жилищните помещения.

Ако приемем, че съдия-изпълнителят продава хола на семейство Ангелови, съпрузите трябва да живеят в кухнята, но как съсобствениците ще ползват общите части и как ще влизат в жилището.

Съпругът на Надка Георги Ангелов е категоричен – който иска да купува, но ще влиза през прозореца, през вратата няма да го пусне да мине.

Радиаторите в жилището са свалени преди повече от 10 г. и дори топлата вода не се доставя от "Топлофикация". Преходните тръби обаче остават, а заедно с тях и прословутата такса "мощност".

"Казват ми заварено положение, това е. За какво съм се трудила цял живот и накрая сме взели една гарсониера и нея да ми я вземат. Аз се чувствам като престъпник", споделя Надка пред bTV.

От "Топлофикация" казват, че не са направили нищо повече от това, което законът им позволява. Междувременно сметките на семейството към "Топлофикация" растат заради такса "мощност" и към ноември са 500 лв.

"Това трябва да престане тоя рекет към тоя народ, който едва си купува лекарствата и преживява на ръба", оплаква се тя.

В съседния апартамент също живее длъжник на "Топлофикация". Той има неплaтени сметки за близо 6 хил. лв., но домът му не се продава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато народа дреме и не изрие изедниците, такава ще е съдбата му.
23
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлото вместо да правят разход за дело от 400 лв. да й бяха опростили "дълга" от 200 лв. И да почнат да й плащат наем за преминаване на инсталация през чужд имот.
22
6
 
45
 
! Отговори
gogo преди 7 години
Скачахте ли по площадите и викахте ли "45 години стигат" през 90-те?Сега ще трябва да викате "25 години ни стигат", ама никой няма да ви чуе...
21
1
 
44
 
! Отговори
.............. преди 7 години
Какви са тия глупости, кой ще продаде и кой ще купи идеална част от гарсониера ?!
20
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това не може да е вярно , единствен имот могат да ти вземат само ако е заложен или ипотекиран или ако бъде наследствен и собственика почине и дължи пари , тогава се продава и ако остане нещо се дава на наследниците
19
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tuk v London bankite se nadprevarvat da mi davat krediti...
18
0
 
66
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Сега чудите ли се защо е имало народен съд? Ще има втори и всички ЧСИ ще бъдат избити а децата им *** по дърветата. Както и депутатите гласували в тяхна полза.
17
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееех бабе, ако се беше родила,,шведка", досега БХК да са сезирали всички възможни съдилища, еврокомисии, папата, ходжата, че и 5-6 марсианеца.
16
3
 
74
 
! Отговори
Чинтулов преди 7 години
Абе ние хора ли сме или безмозъчни *** ?! Как може да допускаме за задължение от 300 лв. да ти вземат имущество на цена 8 хил. лв. Дойде време ставайте, от сън се сбуждайте, доста робство и тиранство, всички на оружие ! На оружие братия ! Да ги пометем !!
15
1
 
70
 
! Отговори
Edna преди 7 години
Няма ли да се намери един читав адвокат, който да разкаже играта и на Топлофикация, и на ЧСИ-то!?
14
3
 
67
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Добре дошли в хубавия капитализъм. За нещо, за което не трябва да плащаш (такса мощност) ти вземат апартамента.
13
24
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСпоко бе по другите държави е същото.
12
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората трябва да вземат правосъдието в свое ръце ! *** ! Манолова, какво става бе, нали скачаше срещу "тръбите" ?! Сладко е твоето местенце, всеки ден е добре дошъл ! Готино е да си омбудсман в България !
11
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нямаше ли нещо за единствен имот и тн? как така някакъв неандерталец ще ти обявява части от единственото жилище за продан? Кой им дава власт на тези??дълг 295лв, 2 години лихва някой да я обоснове каква етакси по делото 500лв на гърба на бедните хора?
10
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей тия мафиоти от Топлолапация не се налапаха от изстрадалия народ да им приседне дано.
9
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако това е единственото и жилище и няма други който да стават за живеене , ЧСИ определено заобикаля закона и се възползва от факта , че възрастната жена не познава закона или няма средства да обжалва действията му. Ако жилището е несеквестируемо , няма как да и продаде стаята и тя да остане в кухнята , защото има минимум определен в наредба на Мин. съвет от кв.м. който не могат да се продават и в определянето им излишно са изключени квадратите на кухня и сервизни помещения от общата квадратура.
8
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е грижа за народа измислени такси за да се плащат на някого заплати.А други да лапат тлъсти комисионни.Това е работа на ЛАПАЧИТЕ В ПАРЛАМЕНТА.Няма по света услуга която да е задължителна.Това противоречи на всякакъв здрав разум и търговски практики.САЩ КЕЙМБРИДЖ.
7
3
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не се връзва.Ако гарсониерата е единствено жилище,то е несеквестируемо.
6
2
 
36
 
! Отговори
11 преди 7 години
???
5
2
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не е за вярване в каква държава живеем,пълна анархия,къде е омбусмана - хелзинския комитет ония къде само роми и мигранти защитават