Роми с 8 деца! Не ги гледат – държавата нали ги отглежда

Тя е на 28 години, а той – 34-годишен, двамата живеят в Балчик
19 дек 2016 13:52,
132
Роми с 8 деца! Не ги гледат – държавата нали ги отглежда
Снимка: архив, Булфото

Семейство има 8 деца, но нито едно от тях не живее при тях. Въпреки че е създала толкова много деца, двойката няма нито ден родителски стаж.

Семейството е от ромски произход и понастоящем живее в Балчик. Тя е на 28 години, а той - 34-годишен. Последното им дете се ражда през юни. Още от родилния дом обаче пеленачето е поето от приемно семейство от Варна, разкри пред "Дарик" Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане" в морската ни столица.

Първоначално семейството посочило тяхна братовчедка от Добричко като човек, който ще поеме грижите за новороденото. След два дни обаче тя заявила, че не желае да гледа детето. Бабата и дядото на детето по майчина линия също заявили нежелание и невъзможност да полагат грижи за внучето си.

"Ако сега го видя, няма да го позная", признава 34-годишният баща през ноември, когато в Районния съд във Варна е гледано дело по молба на "Социално подпомагане". По волята на съда пеленачето е настанено за срок от една година в семейството на приемните родители.

От публикуваното в сайта на Районния съд решение става ясно, че семейството, създало 8 деца, е с изключително нисък възпитателски капацитет, без постоянно местопребиваване, без трудова заетост и доходи, без поне минимална социална адаптивност, с много ниска хигиена и здравна култура. И двамата са без постоянна трудова заетост.

Двойката се е самонастанила в изоставена постройка, която няма отопление и дори прозорци. Установено е, че нямат и минимална социална адаптивност, а децата са изведени поради застрашаване на живота и здравето им. Отделно по делото са налице и индикации за психиатрично заболяване на майката от тип "олигофрения".

Пред съда бащата обаче заявява, че има качествата и битовите условия да гледа детето, без обаче да посочва конкретно как.

"Декларацията, че един родител желае да отглежда детето си, трябва да бъде подплатена с някакви действия за промяна на социалния статус. А такава всъщност не е настъпила", коментира Конукова.

И за останалите 7 деца на семейството са предприети мерки за закрила. В националната база данни, с която Отделът за закрила на детето оперира, децата не фигурират като настанени в приемни семейства. Това означава, че вече са осиновени, обяснява Анна Конукова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като трябва да се дава са по-тихи от тревата, а за помощите - първи.
51
0
 
34
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Време е чифте акъллиите от парламента,от всички партии да решат най-после тоя въпрос със закон.Да се създава семейство от "Х" деца,в зависимост от финансовият статус.Щом даден индивид ,който създава поколение,без да полага достатъчно грижи да бъде осъден и принудително стерилизиранн.Китайците ограничиха раждаемостта със закон.Време е нашите хрантутници от парламента да си влязат в ролята,както и тия от ЕС.
50
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ме изтрихте?Пак питам - Някой видя ли швед да да занесе нещо в Червения кръст или пък да чака пред Хематологията да дарява за хората от Хитрино?Може да е имало, пък да съм изтървал, затуй...
49
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом нямат доходи или са непълнолетни, задължителен принудителен аборт, но не искат да приемат закон за престъпленията заради ЕС и ГЕРБ и СДС искат бъдещи избиратели.
48
1
 
40
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Тия Роми ,не трябва да им се позволява да имат повече от 1 дете.Като отида в болниците ни и гледам пълно с Роми точещи данъците ни.Лекуват си се безплатно и не им дреме.Kак може един Българин,Турчин,Арменец,Евреин да имат по едно дете в България,а нашия Ром 15Редактиран си се,дано сте доволни
47
3
 
27
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Да де, ама нашите красиви и европейски политици като твърдят, че това са хора, а и европейци? И българи. Какво им е? Черни, нагли и неграмотни, научени да крадат, правят зулуми, безотговорни, научени да живеят от Вашите пари. Дали казах нагли? Но те са цената която ни се предоставя, за да могат да ни управляват с Американска благословия. Отношението към "малцинствата" ще е това от което зависи тяхното отношение към нас. Така една нация си заминава заради беззъбия си "елит" който се страхува.
46
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПОД ВЛАСТТА НА СОРОСНа крив народ, Сорос му пречи.
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПОД ВЛАСТТА НА СОРОССОРОС ЛИ НИ ВЪРЗА МАРКУЧИНЕ НА ВЪЗЕЛ?ГАЛ-ФОН!
44
2
 
18
 
! Отговори
Varna преди 7 години
Туй е най цензурирания сайт.Имам чувството че съм все още в Социализма.Tрият си коментари само защото си ползвал другото име на Ромa.Ами като,не искате такива коментари,не правете такива статии.Hикаква свобода на словото тук,сякаш някой ще ги съди :))))
43
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те са бъдещето, те ще ни хранят един ден.
42
0
 
40
 
! Отговори
орк преди 7 години
Аз така като чета на уличните кучета и котки също могат да се дават социални осигуровки. Разликата е там, че дори те се грижат за малките си по- дълго време.
41
0
 
49
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Ами какво чакате бе, охлюви ска.пани? Олигофрения. Демек, това не е човек който носи отговорност за постъпките си. Демек, няма никаква причина да не се подходи към химическа кастрация. Или олигофренията отдавна е завладяла "компетентните" институции? Какво чакате? Да и се скъса оная работа или да ви изсипе в ръчичките некадърни още десет чавета? Това са ***. Вземете мерки и си свършете работата.
40
0
 
27
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Журналистите първи трябва да дадат пример: " *игани" , а не " роми " да се изписва.
39
1
 
25
 
! Отговори
Решение преди 7 години
Като контра пункт трябва да създадем клиники от рода Lebensborn, за да се съхрани европейския облик на България. Ако искате ме смятайте за нацист...
38
2
 
21
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 7 години
Днес докато шифирах колата водях чудо!В една учебна кола видях РОМ да се учи да кара!,
37
0
 
29
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
Кучетата и сианите задължително да се кастрират.
36
1
 
42
 
! Отговори
цветанов преди 7 години
Решихме държавата в лицето на приемни семейства да ги поотгледаме и после ще им ги върнем за да ги пуснат на улицата и да крадат.Нашият електорат се множи яко
35
0
 
34
 
! Отговори
1234 преди 7 години
До 36То да се размножаваш е най -лесно ,но има голямо НО!Може да искаш и 5 деца ,НО те ще искат да ядът,да ги обличаш ,топло,училище,лекарства,по голямо жилище и т.н а този филм с заплата от 500-600-лв няма как да стане!Възрастен трудно би изкарал месеца с тези пари смятай и деца да има!Имаш високи доходи можеш да си позволиш повече деца.Нямаш доходи ,няма как да си позволиш деца.Ниски доходи и много деца се получава ей това нещо на снимката! Държавата не иска нито мен нито мойте деца!
34
6
 
21
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
А и само да вметна. От края на 50те години, когато са ги разрешили, до 2015г. В България са извърешни 60 000 000 аборта! И това е официалната бройка. Сигурно са поне 70 000 000 реално.И нали се сещате, че не са циг.нски.България е ограбена от 60 000 000 българчета.
33
1
 
36
 
! Отговори
спокойнооо!!!! преди 7 години
спокойно, сега с новите промени в закона за соц.подпомагане ще ги отглеждаме в такива центрове до 35 годишна възраст. Да ни е честито!