Роми с 8 деца! Не ги гледат – държавата нали ги отглежда

Тя е на 28 години, а той – 34-годишен, двамата живеят в Балчик
19 дек 2016 13:52,
132
Роми с 8 деца! Не ги гледат – държавата нали ги отглежда
Снимка: архив, Булфото

Семейство има 8 деца, но нито едно от тях не живее при тях. Въпреки че е създала толкова много деца, двойката няма нито ден родителски стаж.

Семейството е от ромски произход и понастоящем живее в Балчик. Тя е на 28 години, а той - 34-годишен. Последното им дете се ражда през юни. Още от родилния дом обаче пеленачето е поето от приемно семейство от Варна, разкри пред "Дарик" Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане" в морската ни столица.

Първоначално семейството посочило тяхна братовчедка от Добричко като човек, който ще поеме грижите за новороденото. След два дни обаче тя заявила, че не желае да гледа детето. Бабата и дядото на детето по майчина линия също заявили нежелание и невъзможност да полагат грижи за внучето си.

"Ако сега го видя, няма да го позная", признава 34-годишният баща през ноември, когато в Районния съд във Варна е гледано дело по молба на "Социално подпомагане". По волята на съда пеленачето е настанено за срок от една година в семейството на приемните родители.

От публикуваното в сайта на Районния съд решение става ясно, че семейството, създало 8 деца, е с изключително нисък възпитателски капацитет, без постоянно местопребиваване, без трудова заетост и доходи, без поне минимална социална адаптивност, с много ниска хигиена и здравна култура. И двамата са без постоянна трудова заетост.

Двойката се е самонастанила в изоставена постройка, която няма отопление и дори прозорци. Установено е, че нямат и минимална социална адаптивност, а децата са изведени поради застрашаване на живота и здравето им. Отделно по делото са налице и индикации за психиатрично заболяване на майката от тип "олигофрения".

Пред съда бащата обаче заявява, че има качествата и битовите условия да гледа детето, без обаче да посочва конкретно как.

"Декларацията, че един родител желае да отглежда детето си, трябва да бъде подплатена с някакви действия за промяна на социалния статус. А такава всъщност не е настъпила", коментира Конукова.

И за останалите 7 деца на семейството са предприети мерки за закрила. В националната база данни, с която Отделът за закрила на детето оперира, децата не фигурират като настанени в приемни семейства. Това означава, че вече са осиновени, обяснява Анна Конукова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
39
 
! Отговори
гошо преди 7 години
Фактът е че независимо от всичко тези хора предават гените си в бъдещето, а умни и красиви в дългосрочен план остават с едното философстване
11
1
 
37
 
! Отговори
българин преди 7 години
Ами те това е, идеалният пример ! Но на кой ли държавник му пука - важното е да се правим на толерантни - към всичко, пък дори да е неморално, неетично, нечовешко, ненормално, и т.н. !
10
3
 
48
 
! Отговори
MMM преди 7 години
Отказвам се вече да роптая. На път е да си отиде една от най-старите държави в света.Всички сме виновни. Вместо да стоим и да псуваме по форумите, можем да излезнем и да не ги пуснем от парламента, докато не гласуват нормални закони. Пълна дискриминация към българското население. Те нещата се и влошават. Да си вкараме и още малко бежанци ако може, че да има диверсификация!!!
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6И пак има риби като цихлидите които отгкеждат малките си...
8
1
 
35
 
! Отговори
А бе преди 7 години
В Америка вземали всякакви деца за осиновяване-не е ли време държавата да си върне парите изхарчени за тях,а и да се отърве от лошия материал????Евтино ша ги даваме!
7
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основният проблем е че населението спада а българите не раждат и емигрират въпреки че е по-добре от 1989 г. и уж са по-богати.
6
2
 
54
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Както е известно в природата само низшите животни не се интересуват от потомството си - риби, раци, мекотели.....
5
2
 
30
 
! Отговори
и преди 7 години
за какво трябва държавата да се занимава с техните паразитчета ? да им ги дават и да не се харчат държавни пари за такива подхора...
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде тук е новината ?
3
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така се прави като си тарикат. Де я българката на 28 с 8 деца, истината е че ваксините ни изпотрепаха гена и аз не съм чувал за нормална българка с повече от 2-3 деца (не инвитро заченати). Де ги и префърцунените БГ бащи де тичат до салона за обезкосмяване по-често и от съпругите си. Срам огромен имате пред неродените си деца, дето ще завалят родния си език.
2
3
 
60
 
! Отговори
доктор ох боли преди 7 години
А уважаемият съд няма ли да постанови една кастрация на тези машини за чавета?
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кой е луд , да дава.