Роми с 8 деца! Не ги гледат – държавата нали ги отглежда

Тя е на 28 години, а той – 34-годишен, двамата живеят в Балчик
19 дек 2016 13:52,
132
Роми с 8 деца! Не ги гледат – държавата нали ги отглежда
Снимка: архив, Булфото

Семейство има 8 деца, но нито едно от тях не живее при тях. Въпреки че е създала толкова много деца, двойката няма нито ден родителски стаж.

Семейството е от ромски произход и понастоящем живее в Балчик. Тя е на 28 години, а той - 34-годишен. Последното им дете се ражда през юни. Още от родилния дом обаче пеленачето е поето от приемно семейство от Варна, разкри пред "Дарик" Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към Дирекция "Социално подпомагане" в морската ни столица.

Първоначално семейството посочило тяхна братовчедка от Добричко като човек, който ще поеме грижите за новороденото. След два дни обаче тя заявила, че не желае да гледа детето. Бабата и дядото на детето по майчина линия също заявили нежелание и невъзможност да полагат грижи за внучето си.

"Ако сега го видя, няма да го позная", признава 34-годишният баща през ноември, когато в Районния съд във Варна е гледано дело по молба на "Социално подпомагане". По волята на съда пеленачето е настанено за срок от една година в семейството на приемните родители.

От публикуваното в сайта на Районния съд решение става ясно, че семейството, създало 8 деца, е с изключително нисък възпитателски капацитет, без постоянно местопребиваване, без трудова заетост и доходи, без поне минимална социална адаптивност, с много ниска хигиена и здравна култура. И двамата са без постоянна трудова заетост.

Двойката се е самонастанила в изоставена постройка, която няма отопление и дори прозорци. Установено е, че нямат и минимална социална адаптивност, а децата са изведени поради застрашаване на живота и здравето им. Отделно по делото са налице и индикации за психиатрично заболяване на майката от тип "олигофрения".

Пред съда бащата обаче заявява, че има качествата и битовите условия да гледа детето, без обаче да посочва конкретно как.

"Декларацията, че един родител желае да отглежда детето си, трябва да бъде подплатена с някакви действия за промяна на социалния статус. А такава всъщност не е настъпила", коментира Конукова.

И за останалите 7 деца на семейството са предприети мерки за закрила. В националната база данни, с която Отделът за закрила на детето оперира, децата не фигурират като настанени в приемни семейства. Това означава, че вече са осиновени, обяснява Анна Конукова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
искам да се върне Хитуер и да прочисти светъ от таквие животуни
31
1
 
58
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Жена ми като роди второто, в стаята й в Шейново имаше една на 20г. с 4то дете. Остави го за отглеждане, че мъжа й го не искал. Първите две си ги бяха взели от приемните семейства, защото бяха на по 3 и 4 гТова са болни хора. Не са и хора, а ***.Трябва да има някакви условия за размножаване. 8 млрд сме, не може всеки кретенофрен да прави деца.
30
1
 
75
 
! Отговори
Менгеле преди 7 години
Докато четях статията си представях ***.Много и черни.Пълзят навсякъде и сеят зарази.Странна асоциация.
29
4
 
45
 
! Отговори
Русия преди 7 години
ФАЩ ни превърнаха в индианци, чрез демокрастията и внедрените толерасти
28
1
 
46
 
! Отговори
Тервел преди 7 години
Референдум за да се реши какво да се прави.Да им се отнеме българското гражданство.После споразумение с Индия на която да платиме за да си ги засели отново там.Парите ще си ги избиеме за няколко години от това че няма хем да ги отглеждаме,хем да ни ограбват.
27
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това ли ще е краят на една от най-старите европейски държави? Претопена от едно индийско племе?!
26
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма да се съгласят на стерилизация. нали с тези раждания вземат пари от държавата?----байТошо ги стерилизираше след като родят по две деца, без да знаят. Още тогава простите шумкари са били наясно, че с тази паааплач няма оправия по друг начин.
25
1
 
56
 
! Отговори
в статията преди 7 години
става дума за животни, които не са от класа на бозайниците, нали? Така ли е, господа журналисти? Кажете си, защото тези утре ще ви чукат на вратата, а вие със заплатите от по 600 лева даже няма да може да си купите билет за чужбина и ще седите тук, докато милион наследствено обременени ви глозгат кокалите!
24
0
 
27
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
До Анонименняма да се съгласят на стерилизация. нали с тези раждания вземат пари от държавата?
23
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази балгарска "гордост" - ромите като тази двойка, като светослав Стойков - я дължим на ЦК на БКП, които през 1958 година решават скитащите ромски катуни да бъдат принудително заселени в България. За да не крадат започват да им дават помощи на брой извънбрачни деца. Извънбрачни, защото другите етноси в България живеят семейно след сключен брак. Никакво обучение, никакви изисквания. И сега да благодарим на БКП за един милион високорепродуктивно население, неспособна за почти никаква работа.
22
3
 
29
 
! Отговори
Аз преди 7 години
И защо сте лепнали тази снимка с тези засмени и очевидно добре гледани деца, да илюстрирате по-ясно и адекватно темата на статията ли?
21
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една инжекция и решаваме проблема? На тази държава мързеливи у'роди ни не трябват.Дори *** се грижи за кутретата си.
20
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то и рибите като хвърлят хайвер,пък гледат да е по-на закрито, и гъбите не си пръскат спорите,ако не е влажно,тези са по-зле от амебите дори. ама нашите политици са по-зле и от тях,че оголиха страната от към българи,и тук ще остане едно *** гето от наши и чужди миризливи и мързеливи ....а ние пък сме по-зле от политиците си,че ги търпим да се качват по главите ни
19
3
 
56
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Кастрация и стерилизация.Нищо друго. И никакви разни там комитети и права.Правата са за човеците, а не за ***
18
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е Свтослав германеца - великия Аспарухов българин
17
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да... И после българите защо не раждали. Ами защото много ясно виждат накъде отива държавата!
16
3
 
33
 
! Отговори
бундес комитетишен преди 7 години
пращайте ги в Германия. Билд поема отглеждането, а ритнатата германка е обещала на Кънев да приеме следващите две на собствена издръжка, само да и зарасне ръката.
15
6
 
34
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
"Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава!""Ум царува, ум робува, ум патки пасе!"Гласувайте за Герб, и не се бойте, утре предприятията, в които работите ,ще са собственост на някоя м-утра, а местната власт, из цяло ще е от такива,за каквито пише в статията.Тази държава бавно и сигурно си отива, и нищо вече не е в състояние да спре това,за съжаление...
14
4
 
34
 
! Отговори
ей ги и лудите преди 7 години
И тук ли се изявиха сектантите, дето грачат срещу ваксините? Що не скочите от някой висок етаж, бе ненормални, природо-съобразни и позитивно мислещи кокошки. Нали позитивното мислене ви давало крила?... Все тая дали се размножават неграмотни чавета или халтавите фенове на позитивното мислене - все излишен материал за обществото
13
1
 
37
 
! Отговори
Дона преди 7 години
Земята на Ботев и Левски отновое робска земя ! Български политици, продажни демоНкрати превърнаха в развъдник на ***.