Първите доброволци влизат в Хитрино, за да разчистват

Денонощната охрана на селото остава
9
Първите доброволци влизат в Хитрино, за да разчистват
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

В Хитрино ще има екипи, които да проверяват на място конкретните нужди на всяко едно домакинство. Те ще раздават вода, тъй като все още водоподаването не е възстановено, съобщи кметът Нуридин Басри пред БНР.

Още по темата

Възстановено е електрозахранването на всички запазени сгради в Хитрино. За да не се допускат кражби и през изминалата нощ там имаше засилена охрана. Бедственото положение остава до неделя.

В Хитрино днес ще могат да влязат първите доброволци, за да помагат в преодоляване на щетите от експлозията на влака, станала преди 12 дни. Специална комисия започва описване на пораженията. Освен това до две седмици изтеглените от селото цистерни трябва да бъдат махнати от площадката до село Каменяк, където са в момента.

Първите доброволни формирования ще влязат да почистват разрушенията от взривовете в Хитрино, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Остава и денонощната полицейска охрана на шуменското село.

"Много от гражданите твърдят, че в своите имоти са имали ценности, пари. Да не допуснем в последния момент мародерство. Хората свободно ще се движат, но ще бъдат наблюдавани", съобщи той.

Следващите три дни комисии ще описват степента на разрушения върху жилищните и стопанските постройки и ще излязат с оценка на щетите.

Състав на Окръжния съд в Шумен ще решава дали да остави в ареста двамата машинисти, за които експертизата установи, че са карали с превишена скорост авариралия в Хитрино влак. Предстои прокуратурата да им повдигне обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на седем души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: пожарнащетиХитрино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
КАК ТЕКА ОЩЕ НИЩО НЕ ГОТОВО СКОРО Е НОВА ГОДИНА
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На гарата в Хитрино началник гара няма ли та да каже бързо ли е карал или влязъл влака в някой коловоз и да им размаха слънчоглед в червено или с венер,че не на там отиват и бързо движат и ще предизвикат статическо електронапрежение по мрежата като от бързодвижещо се транспортно средство с источник за източване и селото не заземено,ако и да е зазимено и отоплено с някои бутилки газ добавка към кюмура и дървата за огрев и нещо битово.