Кука от теглич пробила цистерната в Хитрино

Хората от селото ще се връщат по домовете си следобед
31
Кука от теглич пробила цистерната в Хитрино
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино, съобщи транспортният министър в оставка Ивайло Московски, който участва в съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в НС.

Той обясни, че влакът е тръгнал в 0.10 ч. от гара Дружба до Нефтохим, както е бил заявен. Имало е 26 вагона с общо тегло над 1700 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути.

На гарата в Карнобат е имало смяна на локомотиви. Така е станало и на гарата в Синдел.

Още по темата
На гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване. Това означава, че скоростта е трябвало да бъде около 40 км/ч.

Композицията е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Екстремно спиране на влака не е имало, както и не е установено понижаване на налягането във въздухопровода, предаде БТА.

Първите пет цистерни минават през стрелката. След това започва дерайлирането. Куката на девети вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на опасния товар.

До два дни ще бъде възстановено движението през гарата в Хитрино. Това ще става само през един коловоз. Иначе повече от месец ще отнеме възстановяването на жп инфраструктурата, каза Московски.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че първите екипи пожарникари са пристигнали от Шумен за около 15 мин. След това дошли и техни колеги от други градове. За около два часа са се събрали около 100 човека. Дошли са линейки от Разград, Шумен и Варна.

Над 50 къщи са с материални щети. Масово взривът е бил отвътре навън във всички къщи. Причината е статичното електричество. 770 души от МВР и над 200 единици техника са се включили във възстановителните работи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Интересно е, че преди 7 години
след инцидента влакът е спрял, машинистите от първия локомотив са слезли и са вървели няколко минути край композицията, И В КРАЙНА СМЕТКА НЕ СА ЗАСЕГНАТИ ОТ ВЗРИВА (слава Богу)!
27
0
 
1
 
! Отговори
kolio99 преди 7 години
До Баувинаги те са виновните, особено пък когато са мъртви...
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Броя на *** в правителството е потресаващ. Те не само, че не разследват ами се занимават с прикриване на престъплението. Странно, какво още трябва да се случи, за да си отвори масата очите що за *** са във Власта. Защото, главната отговорност е на тоя които ги е избрал. Не е луд тоя дето яде баницата !Ето идат избори и въпроса може да се реши. Не, че ще върне мъртвите, но поне може да се изберат малко по-честни управници.
25
0
 
13
 
! Отговори
Нед преди 7 години
При дерайлиране в над 80% от случаите излита първо локомотива.Освен това кука да пробив външна обшивка 50мм и вътрешна 30мм , трябва да е доста корав материал.Много така угодно всичко се метна на машинистите и всички си избърсаха ръцете с тях.
24
1
 
16
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Хора никога абсолютно никога не вярвайте на властта и медиите в България помните ЧЕРНОБИЛ колко го споменаха тук само измама , кражба и манипулация диктуват живота ни ! ВЯРА НИКОМУ !
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама я кажете за десетата цистерна - каква е, що е, ЧИЯ е? Кажете и за товарните вагони след нея - имали ли са спирачки, нямали ли са? Кюмбета - мюмбета, машинисти... Влака влиза в завоя със 71 км/ч, опитва да спре, но онези вагони без спирачки натискат и без това нередовната и НЕЗАКОННА десета цистерна , която не се и знае на кого е!?
22
2
 
16
 
! Отговори
захарида преди 7 години
ИСТИНАТА ЛЪСНА! ВЛАКЪТ, ДЕРАЙЛИРАЛ ПРИ ХИТРИНО Е ПРЕВОЗВАЛ РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ!zahariada.blog.bg/***/2016/12/18/istinata-lysna-vlakyt-derailiral-pri-hitrino-e-prevozval-rad.1497613
21
0
 
20
 
! Отговори
Дон номер 5 преди 7 години
До Анонимен -> КРИВА на жепейски означава ЗАВОЙ. Т.е. разрешената скорост на това място е до 70 км в час. Не ти ли е интересно как са минали 2 локомотива и 5 вагона, и след това се случва всичко?
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И никой не отваря и дума за собственика на товара, какво пренася, техническите паспорти на композицията, кога за последно са преминавали технически прегледи, кои са тримата машинисти, какво обучение са минали за пренос на опасни товари, гарата и линиите отговарят ли на изискванията за пренос на опасни товари, пожарникарите били ли са известени какво гасят и спазени ли са изискванията за тяхната безопасност, как точно са преминали часове откъм организация на служби и институции и т.н.
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забележете - цистерната не е гръмнала. Ударната вълна е само от едната страна. Т.е. това е теч. Но течът е станал минути след дерайлирането, а сила на ударната вълна е странна - не са просто пръснати прозорците, сринати са къщи. И това при положение, че цистерната изобщо не е гръмнала. Колко време е изтичала газ, какъв вид вещество, точната геометрия на уд. вълна - никой досега не ги е обяснил. Говорят ни някакви глупости и сменят отговорното вещество по два пъти на ден.Отговорни и подсъдни няма
18
1
 
14
 
! Отговори
АХ преди 7 години
Нали сте виждали кадри от експлозии на атомни бомби, как всичко се наклана и изкривява в посока на ударната вълна, тук щеше да е така, ако всичко беше от взривяване на цистерната, но не е! Има истичане на газ, следва взривяране и пожари! Газта за да се взириви трябва да е в определено съотношение с въздуха(кислорода), това може да стане само в затворени обеми(като къщи например). По интересно е как така ще дерайлират толкова лесно, значи релсовият път е бил НЕ потдържан и опасен!!!
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това сега последната версия ли е на случилото се или ще има и още? Защото започнах да се отегчавам да им чета свободните съчинения. Очевидно е, че крият нещо. Посочете ми една друга трагедия - наводнение, пожар, каквото и да е, което да е събирало 700 човека от МВР и 200 единици техника. Плюс премиер в оставка и поне двама министри всеки ден на крак в селото. Вярно е, че цистерните гърмят зловещо - има клипчета. Ама случилото се там не е просто пробита цистерна.
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажете истината докрай.Тази цистерна е стара и забранена за употреба.Била е с единична стена,а не с двойна,както е по сегашните стандарти.Не се знае и чия собственост е.Оставете машинистите на мира и намерете истинския виновник,който е в ръководството на Булмаркет.Но пък публична тайна е,че тази фирма е на Бойко Борисов от село Банкя.
15
2
 
37
 
! Отговори
ewg преди 7 години
значи куката, де е обла а не остра, ама да оставим тва, та куката била пробила цистерна дето издържа на удар от снаряд, и като пробила тази малка дупка от нея за няколко минути изтекъл такъв теч, дето като попил в минусовите температури в земята се изпарил на облак и взривил половината село.. и това за няколко минути.. а те дни не могат да източат цистерните с помпи?!?!?! Хахахахахахахахахахахахахахахахаха, кой малумен ги съчинява тия глупости!?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Снимката де?
13
4
 
40
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Да бяха се напънали малко, да измислят нещо което,е правдоподобно!!!
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До NACO А защо локомотивът на снимките е отзад на посоченото движение?
11
0
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Това семейство, дето си е запалила печката в 5 ч. сутринто е виновно.Как може такова нещо ? Аз си паля печката към12 ч. на следващия ден . На съд , незабавно.
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Невероятни глупости
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
куката пробила цистераната.взривът бил отвътре навън, да се чудиш на снимките на сградат на общината личат гирляндите как висят от рамките на прозорците, а прозорците ги няма??? Вътре даже се виждат ЗЕЛЕНИ растения. Отвън до левият ъгъл на сградата се виждат 2 кофи -синя и сива. Същите си седят на същото място в същият ред на снимка на общината по повд статия за проект за водопровод, публикувана през май месецНа други снимики епаднал покрив на сграда а плочата стои как това става отвътре нав