Плевнелиев иска за ЧНГ силна България в силен ЕС

"Щастието и демокрацията не са крайна спирка, а начин на пътуване"
1 яну 2017 07:45,
111
Плевнелиев иска за ЧНГ силна България в силен ЕС
Снимка: архив, Булфото

"Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад", каза президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение по повод настъпващата 2017 година.

По думите на държавния глава копнежът по минало величие или желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение.

"Решението е в силните институции, които гарантират справедливост и правила за всички. Без усилие и посветен труд от всеки, без любов и уважение към ближния, без върховенство на правото националният идеал "за чиста и свята Република" няма как да бъде постигнат", настоя държавният глава.

Той припомни, че днес ще отбележим десет години от присъединяването на България към Европейския съюз – "едно безспорно историческо постижение по пътя на осъществяването на националния идеал, дефиниран от Апостола на свободата: "Да бъдем равни с другите европейски народи".

"Днес България е коренно различна спрямо годината, в която започнахме своя европейски път", посочи президентът Плевнелиев, изброявайки икономически и социални постижения като нарасналия брутен национален продукт и увеличените средства за образование, за пенсии и социални политики.

"Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите нe са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа", отбеляза той и добави, че България е надежден съюзник в НАТО, доверен партньор в ЕС, добър съсед и приятел с всички в региона.

"Осъзнаваме, че кризите – независимо дали е миграция, тероризъм, финансова или друга, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да противостоим. Само заедно можем да бъдем фактор на глобалната сцена", заяви президентът.

Затова, по думите на държавния глава, всеки, който тръгне да изолира България в тяснонационалните граници и работи за слаб и разделен Европейски съюз или позиционира България като нестабилен, пасивен и проблемен член в периферията на съюза, не работи за постигането на националния идеал.

"Нека вървим по избрания от будителите и възрожденците път към Европа, достойно, с високо вдигната глава", призова той.

"Щастието и демокрацията не са крайна спирка, а начин на пътуване. Човешките права и свободи не се инсталират, те се спазват. Върховенството на правото се отстоява всекидневно и от всеки. Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни", посочи държавният глава.

По думите му е добре да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности.

В заключение Росен Плевнелиев пожела Новата година да донесе на всички българи, където и да са те по света, здраве, мир, надежда и благоденствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 7 години
Мистър Бийн.. се изложи като за последно.. Не можах да го изтърпя повече от минута..
72
1
 
9
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Ха-ха-ха. Силна България не може да има в ЕС,защото ти и твоя премиер като отидете в Брюксел неможете да си изправите кръстовете от метани. Така силна България не се прави, а като си отстоявате националния интерес,защото ние сме влезли в този ЕС,за да бъдем равни с Германия,Франция,Италия и досега с Англия,а не да им слугуваме...
71
1
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
На този ***.анар,защо още медиите му обръщат внимание. Още двадесеттина дни и никой повече няма да си спомни за тебе.
70
18
 
5
 
! Отговори
Русиян преди 7 години
До Българския ПрезидентГосподин Президент,Благодарни сме Ви за това, че по време на мандата си нарекохте с точните имена:убиеца - убиец, агресора - агресор, крадеца - крадец !От все сърце желаем здраве и успехи на Вас и семейството Ви !
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя, неадекватния, пак са го изтървали.Ама и тия, днесбегето, дето го публикуват и те са с диагноза.
68
17
 
3
 
! Отговори
Русиян преди 7 години
До Българския ПрезидентГосподин Президент,Благодарни сме Ви за гдето по време на мандата си нарекохте с точните имена: убиеца - убиец, агресора - агресор, крадеца - карадец !От все сърце желаем здеаве и успехи на Вас и семейството Ви !
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСКА МУ СЕ НА ПЛЕВНЕЛИЕВ ДА СТАНЕ ГЕНСЕК НА НАТО, АМА ЩЕ Е ДЕЙВИД КАМЕРЪН.
66
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъпана , за един мандат отврати хората да гледат новогодишното приветствие на президента.По себе си и по моите близки съдя.Само като взе да мечи снощи пак за прекроените европейски граници и нашето славно и прекрасно европейско необозримо бъдеще спряхме звука на телевизора.Сигурен съм ,че 90% са го гледали заради часовника отброяващ изтичането на старата година.Мир на праха му.
65
0
 
6
 
! Отговори
Доган преди 7 години
One away tikets
64
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Качете го на ракета и го изпратете в космоса,далеч от пла-нетата Земя.
63
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в предишният си живот ирландска пастирка,а в настоящият обикновен българомохамеданин,мразен и подиграван от българите случайно поставен да го играе държавен глава.но всичко си има край.Той повече няма да има възможност да дразни хората с поведението си.Сбогом.
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак този нов световен ред , че и многополюсен . Световният ред е измислен преди 2016 години . Не кради , не лъжи , не убивай и не пожелавай коматчето на ближния . След като добавим промените - Ако нямаш две , а имаш само една риза , разкъсай я на две и дай половината на ближния .
61
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президента казва : - България се променя за добро . Оттук нататък има три варианта - или Доброто е някаква огромна непревземаема крепост , или е скрито през девет планини в десета , или аз съм сляп и не правя разлика между добро и зло .
60
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изключително политически натоварена реч, сякаш четеше реч на комсомолски пленум. Фразите за европейска интеграция и евро-атлантически ценности вече се научихме да филтрираме, но една ми закова вниманието : "Светът изгуби своя баланс и ще отнеме време докато бъде установен нов, устойчив световен ред в един различен и многополюсен свят. "В навечерието на новата година това недоразумение се обяви за нов световен ред. Добрата новина е че на този и другите като него времето им изтича.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откога го търся Странджата , който беше казал : - Дорде е жив Странджата гладни може да ходите , но от глад няма да умрете ! Вярва ли някой , че ни желаят точно , това което ни пожелават ?
58
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах изявлението на Путин и Плевнелиев. Путин поздрави изключително сънародниците си и им пожела здраве и успехи в пет минутно поздравление. Плевнелиев говори 10 минути и не разбрах към кого е обръщението и какво искаше да каже. Това е разликата между големия и незначителния....
57
26
 
4
 
! Отговори
edin lud преди 7 години
Спокойно другари съфорумници, догодина ще имате удоволствието да се наслаждавате на изключителното ораторско майсторство на другаря генерал Льотчик.Лека, успешна и здрава година въпреки всичко.Да живее плурализма!
56
1
 
24
 
! Отговори
кокона маруца преди 7 години
До СТРАНДЖАТАПрав си!Благодарение на него разбрахме какво представляват и руснаци,и американци,и ЕС!Бог да пази България!
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 66И кои са тия патреоти!?
54
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Времето на политици -*** като Плевела, Обама, Меркел и Оланд изтече. И това приветствие некадърника плевел го чете на камерата в студиото и му бе написано от щатското посолство на ул.Казяк 16. Това му бе дипломната работа на плевела за работа в ЕС или НАТО.В България това нищожество никога няма повече да се върне. На запад са и роднините на Мутрата Борисов. И той е готов да хване самолета за Хаваите , защото народа не го понася заради 20-те милиарда дългове. Чакаме Патриотите на власт.