Експерт от СБА: Без тол такси държавата губи пари!

Автобусни превозвачи се притесняват от въвеждането на системата
Обновена: 4 яну 2017 09:34 | 4 яну 2017 09:14, Петя Славова
76
Експерт от СБА: Без тол такси държавата губи пари!
Снимка: БТА

Докато продължава казусът с въвеждането на тол системата държавата губи много пари, заяви Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти пред Bulgaria ON AIR.

Вчера обществената поръчка за 200 млн. лева за изграждане на системата за тол таксите бе спряна от съда след жалба на участник в търга.

"Държавата има нужда от пари, за да поддържа пътищата. Тол системата, която е според изминати километри, е доказала себе си като правилния начин за събиране на такси", посочи Бондаренко.

Още по темата

Тя засегна и темата с винетките и подчерта, че ако бъдат премахнати веднага ще се върне пътният данък, а заедно с него ще имаме и тол система.

"Има случаи, когато хората си купуват винетки, за да минат 2-3 км и не е справедливо да плащат толкова, колкото други, които пътуват много. Нека винетката остане за тези до 3,5 тона, но по магистралите да има тол система", предложи Бондаренко.

Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи е на мнение, че не е задължително да се върне пътният данък. От сдружението предлагат да бъде въведена тол системата, но да няма разделение между леки и товарни автомобили.

"60% от бранша е на ръба да съществува или не. Всеки допълнителен разход заплашва транспортните фирми от фалит. Огромна част от сивия сектор ползва бусове 8+1 места, които попадат в категорията на леките автомобили. Те ползват винетка. С още една такса се облекчава "сивият" транспорт", обясни гостът.

Малинка Бондаренко се съгласи, че проблемът навсякъде е сивият сектор. Тя настоя държавата най-напред да се справи с него и то във всички сфери.

От думите на Георги Атанасов стана ясно още, че няма да има промяна в цените на билетите при въвеждането на тол таксите. Той обаче предупреди, че няма как да бъде компенсиран още един допълнителен разход и може да няма автобусни фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
магистрала тракия и аец белене са проекти от ссср и вземете си обратно парите крадливите евреи да ви видя как
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са се сетили и за вътрешноградски винетки
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата имала нужда от пари. Ами да си ги вземе от тези, които я окрадоха, а не да им дава още и още.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тол такси и винетки при тези некачествени магистрали? За смях сме!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умницата Бондаренко ни обясни, че "държавата има нужда от пари...". А защо тогава хвърля четвърт милиард, за да изгради нещо, което няма доказана ефективност. А пари държавата взема с винетки, с данъци, с такси, но те пропадат в джобовете на нашите алчни фирми, на които плащаме 3-4 пъти повече отколкото в Европа, за крайно ниско качество. БГ-мафиозо действа. Нямала пари държавата, милата ни, тя. И Топлофикация "няма" пари, та държавата и даде наша собственост БЕЗВЪЗМЕЗДНО, т.е. конфискация!
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама този Живков и неговия режим били много прости бе!!!!Представяте ли си ако беше вкарал всички данъци,такси,акцизи,прегледи,разрешения,винетки,ДДС-та разни,платено образование и платено здравеопазване при цялата тази материална база и пазари,с които разполагаше къде щяха да са българите и България в момента??Араби щяхме да сме ей,бели араби!!Ама на,кой да им каже паднаха глупаците от власт!Не се усетиха навреме да приложат тези практики и сега не държава ами едни 5-10 % лапат печалбата й!!
61
1
 
8
 
! Отговори
popa преди 7 години
год.винетка я вдигнаха с 45% , но неее неим стига !!! друго си е да се гепят кинти през фирми за тол. Ами то така фирмата ще си вдига цените когато и колкото си иска... а дръжавата... надали ще застане зад обикн.българин
60
1
 
14
 
! Отговори
? преди 7 години
Има система с Винетки, която е евтина за поддръжка и работи. Хайде да я сменим. Да изхарчим 200 000 000 лева или всеки българин да даде по 30 лева от джоба за да направим ТОЛ, който няма да е за 200 а за 400 милиона накрая, ще има будки с хора на заплата да поддържат системата, хаос и както винаги българина ше е беден, но ще се купят много BMW.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И друг въпрос до 26В тези държави какво е например ДДС то върху лекарствата, учебниците и детските дрехи? Ей така питам, за един приятел! Или вземаме отвсякъде само всичко най-готино за да ни го забият до дъно отзад?
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бих спазвал правилата с удоволствие, ако не бях сигурен, че този който ме кара да спазвам правилата е онзи, който реално ги нарушава по брутален начин, което ме ощетява. С тези тол такси просто пак само определена група хора ще станат по-богати, а тези които се опитват да работят в тази джунгла ще дават повече и пак съм сигурен, че качеството на пътищата ни ще е 5 пъти по-ниско от тези на запад. Да не говорим, че то народа се изнесе натам, тук които работят и правят бизнес кои останаха?10 човека
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А най-ми е смешно в нашата мизерия, в която ни закопаха, да се опитват да въвеждат на частните фирми правила и стандарти като тези на запад, когато повечето малки и средни фирми които работят на светло, най-вече в провинцията, се оказва че работят колкото да поддържат жизнен стандарт м/у дъното и средата. Нещо тия пари където откраднаха покрай еврофондове, ктб-та и какви ли не безсмислени обществени поръчки не се отразяват никак позитивно на икономиката и народа не стана мн по-богат.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 54 ПлавникС тези глупости,дето ги ръсиш кой ти напълни главата,а??Ама къде ги учите,че ви превърнаха човешката нервна система в ганглийна такава,подчинена на рефлекс само и чувство за оцеляване?Значи концесионерът да печели,а на държавата и народът и да хвърля жълтите стотинки концесионна такса и да си прибира печалбите по банкови сметки в чужбина,а тук да декларира загуби!!И щот е "кадърен"инвеститор и протекция държавна ще му направим,а??Можем да му гарантираме и печалба за 50г.напред!!
55
9
 
4
 
! Отговори
555 преди 7 години
няма безплатен обяд господа и другари навсякъде в Европата е така под една или друга форма интересно защо като идете в Европа спазвате правилата а тук не искате да има правила пробвай в Унгария да караш без винетка и да те хванат,,,,,,,,
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Плавник при рибите ПЛАВНИКА е най-тъпиа орган
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха или някой НАШ чиляк ще губи запланувани пари! Българинът МРАЗИ ЗЪБЕН ДАНЪКОтсега м/у 10 и 20% снижение на оборотите и повишение на цените ДРАГИ тикви, да си знаете.Шо.рошоидите пак кутевци мутевци ИМ виновни Хе "Вари го, Печи го пак зомби"
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно казано и след тол таксите не вярвам, че парите ще им стигат. Един километър път храни цялата рода на кмета и всичките му приятели, сега реват, че им било малко и тол такси, та тол такси, в норвегия 1 км път излиза 7 пъти по-евтино от България, сигурно защото няма корупция.
51
10
 
2
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
Анонимен, в света няма прецедент за държава, която е добър стопанин на каквото и да било. Навсякъде в цивилизования свят се насърчава частната собственост и предприемачеството, защото така се създава конкурентна среда, която води до по-високо качество на всичко. Включително качеството на живот. Държавата трябва да спре да се меси във всичко и да се отдаде само на административните си дейности, за които да събира такси и данъци. Тол системата не е панацея, но е начало. После и други сектори.
50
3
 
5
 
! Отговори
ЛУПО преди 7 години
НЕКЪДЪРНИ УПРАВНИЦИ АМА ХОДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ***
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЛАВНИК,викам аз цялата държава да дадете на концесия вече!!Крайно време е щом държавата ще я освобождаваме по този начин от задължения и отговорности!!!Давайте на концесия всичко,деца,майки,бащи,баби и дядовци пенсионери,малцинства..........!!Що да се харчи държавата??Ми да се харчат концесионерите!!!В борба за печалба ще ни стопят и набързо да не се овътрят и готово!Край на мъките най-после!!На нашите мъки и на вашите напъни!!!
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кутевските специалисти по всичко пак са се изказали и тука....